Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
enohabel
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de enohabel » 18 Apr 2011, 16:00

Ce se vede in poze sunt niste bazine cu apa si ceva pestisori pe acolo
de ce le spune ponduri...nu stiu ca-s ramas in urma :roll:
acuma ceva intrebari;
1.care este eficienta economica ? in cat timp se amortizeaza si care este profitul dupa ce s-a amortizat cheltuielile
2 , cum recirculi ? cum improspatezi apa in baltile acelea?...ca deja de aici se simte ca pute
in cel mai bun caz o sa ai niste tantari babani pe timpul verii, iar ca sa-ti faci balta numa sa te distrezi cu undita acolo nu se merita cheltuiala ca te saturi repede si abandonezi...parerea mea

ovidiualn
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de ovidiualn » 18 Apr 2011, 16:13

Asa este: parerea ta... :?

http://translate.google.ro/translate?hl ... md%3Divnsm

EDIT : Ti-am citit postarile anterioare si am vazut ca nu esti chiar strain de cauza, doar rautacios. M-am hotarat ,totusi, sa-ti raspund:
1-eficienta economica- este o pasiune si din pasiuni nu prea te astepti sa scoti bani... daca iti piermiti, te bucuri de "cadourile" pe care ti le faci singur...
2-apa o recircul cu doua pompe cu debit mare si consum electric mic,ce alimenteaza doua filtre ce asigura filtrare mecanica si biologica plus doua lampi cu UV ce sterilizeaza mare parte din apa filtrata; bonus o pompa de aer si o fantana arteziana
3- apa nu "PUTE" si nu a "PUTIT" niciodata ! Bacteriile anaerobe responsabile cu acel miros nu-si pot face casa intr-un pond filtrat si aerisit iar in fiecare saptamana fac un schimb partial de apa de 15 %
(helesteul are 60 mc de apa); tantari nu s-au putut forma niciodata pt. ca eventualele larve ar fi consumate cu mare placere de pestii din iaz. Stiu acest lucru pentru ca helesteul despre care vorbim il am de 3 ani si mai am inca unul, de care nu am vorbit, pe care il am de 4 ani.
4- Cu undita in propriul lac ar fi ca si cum mi-as manca pisica sau catelul(doar koii din iaz sunt tot animale de companie, nu?) Daca ma rupe foamea, prind unul din pond si-l vand, iar cu banii dau o fuga la METRO si-mi cumpar peste proaspat pana ma satur !

Sper ca ti-am putut fi de folos... :wink:

carinio
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de carinio » 18 Apr 2011, 18:24

Am si eu o baltuta , ceva modest , dar m-am straduit sa arate asa ca la 4 ace . A fost visul meu , probabil de mic copil sa am o balta cu peste , ori in acest moment il posed de 7 ani . M-a manat dorinta sa-mi vad visul implinit si am gafat prin nerabdarea de a vedea totul gata cat mai grabnic . Nu am folosit nimic din retetele moderne cu folii si pompe , am dorit sa creez ceva absolut firesc , o clona de balta cum numai natura stie face . Cert e ca ploile torentiale au spalat malul si cantitati impresionante de pamant s-au sedimentat pe fundul beltii . Am escavat din nou si am pietruit malul cu te miri ce bolovani am putut colecta de ici colo . Lasand o creasta de piatra de jur imprejurul beltii si care e deasupra nivelului marii cu 10cm mai mult decat glia inconjuratoare , mi-am si rezolvat dealtfel cam unica problema majora ivita . La latura economica ce sa zic , nici eu nu sunt dintre aceia ce o sa faca avere din peste vandut , din start scopul nu viza sursa de profit . E marea mea placere sa privesc luciul de apa si pestii zbenguindu-se ca la mama lor acasa . Am balta asa dintr-o stima pt natura ori poate si ma repet , tocmai pt ca mi-a picat mie ceva odata cu tronc . :-)

enohabel
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de enohabel » 19 Apr 2011, 05:13

ovidiualn scrie:Asa este: parerea ta... :?

http://translate.google.ro/translate?hl ... md%3Divnsm

EDIT : Ti-am citit postarile anterioare si am vazut ca nu esti chiar strain de cauza, doar rautacios. M-am hotarat ,totusi, sa-ti raspund:
1-eficienta economica- este o pasiune si din pasiuni nu prea te astepti sa scoti bani... daca iti piermiti, te bucuri de "cadourile" pe care ti le faci singur...
2-apa o recircul cu doua pompe cu debit mare si consum electric mic,ce alimenteaza doua filtre ce asigura filtrare mecanica si biologica plus doua lampi cu UV ce sterilizeaza mare parte din apa filtrata; bonus o pompa de aer si o fantana arteziana
3- apa nu "PUTE" si nu a "PUTIT" niciodata ! Bacteriile anaerobe responsabile cu acel miros nu-si pot face casa intr-un pond filtrat si aerisit iar in fiecare saptamana fac un schimb partial de apa de 15 %
(helesteul are 60 mc de apa); tantari nu s-au putut forma niciodata pt. ca eventualele larve ar fi consumate cu mare placere de pestii din iaz. Stiu acest lucru pentru ca helesteul despre care vorbim il am de 3 ani si mai am inca unul, de care nu am vorbit, pe care il am de 4 ani.
4- Cu undita in propriul lac ar fi ca si cum mi-as manca pisica sau catelul(doar koii din iaz sunt tot animale de companie, nu?) Daca ma rupe foamea, prind unul din pond si-l vand, iar cu banii dau o fuga la METRO si-mi cumpar peste proaspat pana ma satur !

Sper ca ti-am putut fi de folos... :wink:
pai de unde era sa stiu ca totusi mentii apa curata filtrata, in poza se vede o balta compacta... da tot nu inteleg ...pute-ai face un acvariu mare de sticla cu cheltuiala mult mai putina, daca-i numa sa-i admiri cum inoata, ca si eu am pasiunea pescuitului si pestilor,da trebuie imbinata pasiunea cu utilul sa-ti poti amortiza cheltuielile...in fine
iar comparatia cu pisica si catelul nu tine, se potriveste cu gaina sau ratza din batatura..ca nu esti vietnamez nu???
inca nu am vazut pesti koi numa in poze...daca is faini apoi cu siguranta o sa bag si eu in bazin
da acuma o intrebare tehnica; cum masori procentul de oxigen din apa baltii ?

ovidiualn
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de ovidiualn » 19 Apr 2011, 07:43

Cred ca te referi la oxigenul solvit in apa si nu la procentul de O2 din H2O (care e de 33,33%) :D ...
Cantitatea de oxigen solvit în apă variaza in functie de temperatura acesteia. Ex: la o temperatură de 15grC cantitatea de oxigen solvit în apă este de 10,06mg / litru ,la 20grC este de 9,09mg/l, la 25grC este de 8,26mg/l, iar la o temperatură de 30grC va fi de 7,52mg / litru de apă. Cantitatea minimă de oxigen necesar supravieţuirii peştilor este de 3-3,5 mg / litru iarna şi 5-5,5 mg / litru vara.
Pentru asigurarea acestor valori ale oxigenului din apă, atunci când numărul peştilor din iaz este prea mare, depăşind capacitatea de oxigenare a plantelor, mai ales pe timp de noapte, vom folosi aeratoare.Bine, bine, dar o sa a intrebati cum puteti determina cantitatea de oxigen solvit din apa? Ca si in cazurile ce vor urma, exista o rezolvarea reativ simpla, exista in comert truse speciale pentru determinarea acestuia si de asemenea si substate care sa imbogateasca continutul de oxigen solvit al iazului dumneavostra, sau printr-o simpla observare a pestilor, de regula daca pesti stau la suprafata apei si respira anevois atunci trebuie obligatoriu sa intervenim.

Parametri care mai trebuie urmariti la un helesteu sunt urmatorii:
1. pH
2. Duritate carbonica KH
3. Duritate totala GH
4. Nitriti (NO2)
5. Nitrati (NO3)
Obs. -daca este cineva interesat,pot intra in amanunte.

Sunt teste ce se fac usor, cu reactivi speciali ce sunt asezati in forma de scala pe o banda de hartie; in functie de colorarea reactivilor la contactul cu apa din iaz, se face o comparatie vizuala cu o imagine de referinta si afli astfel cat de curata sau murdara esta apa ta. Uite si de unde poti procura un test precum si pretul (daca este permis):
http://www.nevertebrate.ro/product_info ... cts_id=199
Daca nu vreti sa va complicati cu toate astea, respectati cateva reguli simple:
1-iaz cat mai mare
2-pesti in numar cat mai mic (max. un crap koi la 1 mc de apa)
3-plante cu crestere rapida ce consuma nutrientii rezultati in urma furajarii pestilor
4- filtre supradimensionate
5- hrana de CALITATE

Iar daca ati respectat toate aste si aveti nevoie de crapi koi, va arat cativa disponibili pentru Europa de EST:
http://translate.googleusercontent.com/ ... H9AY9mG9iw

:D

enohabel
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de enohabel » 19 Apr 2011, 15:16

multumesc omuleee !!!
astea-s informatii importante de baza

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 19 Apr 2011, 17:29

Cega este un peste nu foarte pretentios atat la calitatea apei cat si la hranire. Banuiesc ca le cresti de placere :D iti recomand sa ai in bazinul cu cele 2 cegi cativa raci si scoici delac. Ar merge si melci, insa acestia sunt purtatori de o serie de boli astfel incat nu merita riscul. Exista in comert furaje speciale pentru sturioni dar in primii 2 ani de viata (daca nu urmaresti performanta) ii poti hrani cu dafnia vie.
Sa-ti traiasca!!!

P.S. Un mic amendament... Eu nu cred ca este vorba de cega ci de pastruga.
Bucuresti

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 19 Apr 2011, 19:53

ovidiualn scrie:Si am si acvariu in casa:
Salut. Ca si o curiozitatate , cat este perechea ? :roll:

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 19 Apr 2011, 21:24

Indian Larry scrie:
ovidiualn scrie:Si am si acvariu in casa:
Salut. Ca si o curiozitatate , cat este perechea ? :roll:
Presupun ca te referi la pastruga. Toamna trecuta erau in Hornbach, daca-mi aduc bine aminte, vreo 25 lei bucata si masurau vreo 10cm. Se pot cumpara mai ieftini de la Sterlet S.R.L. din Timisoara (import din Croatia) cu o marime de 10-12cm la cca 15 lei / bucata (sanatosi 100%) sau de la ICDEAPA Galati ori Nucet cu o dimensiune de pana in 5cm (varsta 21-28 zile) la pretul de vreo 1.5-2 eur/buc
Bucuresti

Scrie răspuns