Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 08 Apr 2011, 18:32

Maver scrie:... mi-a venit de la cativa prieteni din Poiana Lacului care au ceva asemanator, fara sa betoneze sau sa puna folie - totul natural.
Cativa prieteni suneau ca in timp se formeaza mal pe fundul lacului care nu mai permite apei sa se infiltreze. Asa este?
Putul din care alimentez este in pivnita... si luciul apei este zilnic la 1m + inaltimea camerei inca 1,8/2m. Apa nu se intoarce inapoi in put deoarece lacul este situat putin in panta, la o inclinatie de 10/15 grade spre baraj iar locatia este pe partea cu drumul spre Curtea de Arges (Dobrogostea).

Si eu am iazurile naturale, fara nici un fel de hidroizolatie - un caz fericit.
Cea mai putin naturala lucrare pe care am efectuat-o consta in digul principal (din pamant), care are spre apa o diafragma din beton.
In rest totul cu pamant galben excavat; insa la mine nu exista panza freatica de adancime si nici sol permeabil.

Ia in calcul doua realitati:
- apa circula in panza freatica pe principiul vaselor comunicante, fiind deturnata si de presiunea generata de sol
- pondul, chiar daca pare o groapa, trebuie tratat ca orice constructie, motiv pentru care necesita studiu geo, structura de rezistenta, hidroizolatie, etc.
Deci chestia cu malul/noroiul care tine apa este o poveste. Infiltratiile scad dupa ce se taseaza/preseaza bine malurile si digurile sub propria greutate, fiind suprainaltate cu pamant.

Mai ales ca ai terenul in panta si pe fosta lunca a raului trebuia sa afli cat de permeabil si pana la ce adancime se mentine permeabilitatea solului.
Oricum, daca toata apa introdusa se infiltreaza in sol inseamna ca degeaba te duci cu sapatura mai jos.

Ramane doar, ca in functie de stabilitatea solului, sa optezi pentru:
- betonare sau zidire cu structura din beton armat plus hidroizolatie (praf, sau lichida)
- folie (membrana) din cauciuc, caz in care trebuie sa ai malurile usor inclinate si sa iei in calcul schimbarea/peticirea ei la un nr. de ani.

Stiu ca au aruncat unii si un fel de tencuiala cu hidroizolatie direct pe pamantul bazinului care avea forma de lighean, insa mi se pare riscant, intrucat solul "lucreaza" in timp si apar fisuri.

Maver
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Maver » 08 Apr 2011, 19:15

Multumesc pt. raspuns

Sper sa reusesc sa-mi fac ceva timp sa pun o poza cu "balta"
O alta idee care m-a lovit... sa capitonez fundul si peretii cu Huma... sper sa tina ..dar oare voi mai avea succes in cresterea plantelor?

Stima

mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 09 Apr 2011, 07:42

Huma este intradevar impermeabila daca are o grosime suficienta raportat la presiunea apei.
Insa oricum iti vor aparea infiltratii atunci cand radacinile plantelor vor penetra anvelopa de huma.
Apa isi face loc pe langa orice strapungere a stratul izolant: bete, radacini, sarme, etc, acele canale largindu-se an de an.

Adytta
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Adytta » 14 Apr 2011, 14:10

poze noi?cvca?:|

gabii
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gabii » 15 Apr 2011, 10:59

Va salut!
Asa cum spuneam prin ianuarie
Sper anul asta sa mai fac 3 ponduri asa cum era in plan inca de la inceput.
.. acum tocmai lucrez la cele 3 ponduri noi.
Am facut rost de folie din obi, am gasit la oferta. alaltaieri au turnat baietii primul zid de beton- iar sambata celelalte 2 in forma de T
Astfel voi avea inca 3 bazine pentru depunere/crestere puiet koi.
Dimensiuni -2 bazine de 7/2,5 si 1 bazin de 6/5..
Am sa revin cu poze..

mihai hammer
junior
junior

Mesaj de mihai hammer » 16 Apr 2011, 07:35

Astea da vesti bune.
Felicitari!

Cam cate familii de koi introduci o data intr-un bazin pentru depunere?

enohabel
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de enohabel » 18 Apr 2011, 05:58

da mai oameni buni,cam care ar fi un minim de suprafata si adancime sa ai o balta si sa nu recirculi apa ?
pai baltile astea pot fi si 20x20 m si tot se impute apa iar pestii se imbolnavesc
Solutia ar fi daca ai o baltoaca sa bagi pe fund furtune dealea cu gaurele mici si un compresor de aer
asta cred ca ar rezolva oxigenarea, da e complicat
am vazut pe astia la magazine ca tin pesti multi intr-un spatiu restrans dar au aer si au cascade dintr-un vas in altul
ei bine acest sistem merge,daca vrem sa renuntam sa pescuim doar sa crestem peste in sistem semiintensiv sau intensiv in bazine
ca ma apuc si eu da in bazine situate in cascada si e destul sa-l oxigenez pe cel de sus,iar apoi apa sa cada in cascada in urmatoarele 2
da-i cheltuiala ca trebuie pompa puternica si un compresor...dar daca te axezi pe cresttere si producere puiet este rentabil...cred :? mai ales daca faci rost de sturioni pentru reproducere
Ca pompa si compresorul sa nu mearga in continuu ar fi bune rezervoare tampon
ca vb si eu si imi dau cu presupusu...da experienta ioc :(
da am curaj cum am mai zis sa-i hranesc natural cu rame si viermisori din taratze si porumb spart inmuiat
si poate ma aleg cu niste bani aruncati pe apa sambetei :roll: ca la asta mai am precedente :lol:

bogdanconstantinescu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de bogdanconstantinescu » 18 Apr 2011, 15:35

bravo ovidiu . am si eu o intrebare am vazut niste poze cu un lac unde erau nuferi, mi-ar trebui si mie sa-mi pun in lac citiva, poti sa-mi spui unde este?

ovidiualn
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de ovidiualn » 18 Apr 2011, 15:48

Unde ai vazut lacul cu nuferi? nu erau nuferii din pondul meu ?

Scrie răspuns