Maver scrie:... mi-a venit de la cativa prieteni din Poiana Lacului care au ceva asemanator, fara sa betoneze sau sa puna folie - totul natural.
Cativa prieteni suneau ca in timp se formeaza mal pe fundul lacului care nu mai permite apei sa se infiltreze. Asa este?
Putul din care alimentez este in pivnita... si luciul apei este zilnic la 1m + inaltimea camerei inca 1,8/2m. Apa nu se intoarce inapoi in put deoarece lacul este situat putin in panta, la o inclinatie de 10/15 grade spre baraj iar locatia este pe partea cu drumul spre Curtea de Arges (Dobrogostea).
Si eu am iazurile naturale, fara nici un fel de hidroizolatie - un caz fericit.
Cea mai putin naturala lucrare pe care am efectuat-o consta in digul principal (din pamant), care are spre apa o diafragma din beton.
In rest totul cu pamant galben excavat; insa la mine nu exista panza freatica de adancime si nici sol permeabil.
Ia in calcul doua realitati:
- apa circula in panza freatica pe principiul vaselor comunicante, fiind deturnata si de presiunea generata de sol
- pondul, chiar daca pare o groapa, trebuie tratat ca orice constructie, motiv pentru care necesita studiu geo, structura de rezistenta, hidroizolatie, etc.
Deci chestia cu malul/noroiul care tine apa este o poveste. Infiltratiile scad dupa ce se taseaza/preseaza bine malurile si digurile sub propria greutate, fiind suprainaltate cu pamant.
Mai ales ca ai terenul in panta si pe fosta lunca a raului trebuia sa afli cat de permeabil si pana la ce adancime se mentine permeabilitatea solului.
Oricum, daca toata apa introdusa se infiltreaza in sol inseamna ca degeaba te duci cu sapatura mai jos.
Ramane doar, ca in functie de stabilitatea solului, sa optezi pentru:
- betonare sau zidire cu structura din beton armat plus hidroizolatie (praf, sau lichida)
- folie (membrana) din cauciuc, caz in care trebuie sa ai malurile usor inclinate si sa iei in calcul schimbarea/peticirea ei la un nr. de ani.
Stiu ca au aruncat unii si un fel de tencuiala cu hidroizolatie direct pe pamantul bazinului care avea forma de lighean, insa mi se pare riscant, intrucat solul "lucreaza" in timp si apar fisuri.