Vreau sa-mi fac balta... doresc sfaturi utile

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 20 Apr 2011, 08:35

Nuuuuu . :D Ma refeream la minunatiile alea de discusi . :D

Avatar utilizator
ovidiualn
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 9
Membru din: 18 Apr 2011, 08:35
Localitate: Iasi

Mesaj de ovidiualn » 20 Apr 2011, 10:19

O pereche aleasa (care s-a format singura intr-un bazin comun),cam 100 euro.

Adytta
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 23
Membru din: 02 Ian 2011, 21:53

Mesaj de Adytta » 07 Mai 2011, 17:47

Helestee noi cva?

gasinka
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 8
Membru din: 01 Ian 2011, 15:00
Localitate: videle

Mesaj de gasinka » 09 Mai 2011, 19:47

Sa va povestesc si eu cum mi-am facut helesteul.
Helesteul l-am sapat cu un utilaj nu m-a costat mult, chiar mai putin decat ma steptam ( 500 roni)
Helesteul are 20 m lungime, intre 4 si 5 m latime si adancime pornind de la 2 m la 3-3,5. Malurile sunt inalte pentru ca nu am platit sa-mi care si pamantul scos din groapa, asa ca pot sa mai bag 1 m de apa. Pe mal am salcii plantate de mine iar in apa mi-a iesit papura.
La 30 m de helesteu am conducta de apa de unde m-am alimentat. Pentru oxigenare nu am facut mare lucru, conducta avea un ventil defect care pierdea apa si de acolo am facut un sant prin care s-a scurs apa pana in helesteu printr-o teava . Apa curgea prin cadere oxigenand nu stiu cat de bine sau cat de mult, nu am masurat niciodata.
Nu am o teava de scurgere(supraplin) pentru ca din octombrie de cand l-am sapat apa se tot infiltreaza in pamant. Practic ce bagam eu atat se infiltra in pamant. Am fost nevoit sa repar ventilul si 1 saptamana nu am mai avut apa si a scazut apa din helesteu 70-80 cm. Acum mi-am tras o conducta pana aproape de helesteu am facut un camin unde am un ventil un ''teu'' de unde am plecat cu doua conducte prin mal scoase deasupra apei in care am facut leg cu 2 stropitori de gradina pentru a asigura oxigenarea apei.
In helesteu am 30-40 carasi, 1 rosioara, 8 bibani, 1 ten de 4 kg si 23 crapi romanesti si oglinda intre 1 kg si 4 kg.
Pana acum nu mi-a murit nici un crap se simt foarte bine si mananca mai mult decat le pot da eu. Le dau 1 galeata de porumb si/sau grau la 5 zile, cerealele le tin la inmuiat 5 zile. De la sfarsitul lui noiembrie pana in martie nu le-am dat decat o singura data de mancare.
Cand este liniste pestii ies la suprafata acolo unde apa este mai mica si se incalzeste mai usor, probabil ca asta este si motivul ca este apa mai calda.
La inceputul primaverii mi-a murit o femela de biban si una de caras, de ce?.... cred ca de vina sunt masculii daca si masculii de biban si caras se comporta ca cei de crap. La crap uneori femelele tinere cand depun icrele mor din cauza ca masculii le lovesc puternic cu coada peste abdomen pentru a le ajuta sa elibereze icrele, loviturile sunt puternice mai ales daca masculul este cu mult mai mare decat femela.
In legatura cu oxigenatul apei eu stiu ca se pierde mult oxigen vara la peste 30 grade.
Pe mijlocul helesteului pe latime am pus pietris si nisip de rau iar la un capat am pus pietre mari de rau. As vrea sa bag in helesteu scoici 2-3 familii de raci si mai multi bibani. Nu urmaresc sa am puiet pentru ca nu ma ajuta cu nimic, prefer sa fie mancat de bibani.
Daca aveti intrebari sau sfaturi le primesc cu placere.

bogdanconstantinescu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 15
Membru din: 11 Aug 2010, 21:36
Localitate: cluj-napoca

Mesaj de bogdanconstantinescu » 09 Mai 2011, 21:30

In loc de bibani mai bine salau si stiuca macar astia cresc si nu se inmultesc ca nebunii de bibani ,care ramin mici si nu mai scapi de ei numai daca seci lacul ,si il lasi peste iarna gol .Spun si eu ce am auzit din experienta celorlalti.

marcu68
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 7
Membru din: 10 Mai 2011, 12:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de marcu68 » 10 Mai 2011, 12:48

Salut, gasinka. Spune-mi , pietrisul l-ai tasat pe fundul gropii sau l-ai aruncat pur si simplu in groapa? Si malul nu se surpa? Eu zic ca trebuie consolidat cu pietre sau betonat sa nu se rupa...Ma gandesc ca daca tasai bine fundul gropii si malurile cu pietris si nisip nu mai aveai pierderi asa mari de apa...

Nu ai specificat apa este de la reteaua publica? pentru ca ea contine clor si este daunator pentru pesti...

marcu68
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 7
Membru din: 10 Mai 2011, 12:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de marcu68 » 10 Mai 2011, 13:04

Salutari tuturor colegilor de pe acest forum. Intentionez sa-mi fac si eu un helesteu si nu stiu sigur cum...panza freatica este la 8 metri adancime...vreau sa-l fac fara folie, cat mai natural. Ma gandesc cum sa fac sa nu am pierderi mari de apa in pamant...Totusi pamantul este ca piatra, este viu .locatiaTeleorman Are careva o idee buna? Multumesc anticipat

gasinka
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 8
Membru din: 01 Ian 2011, 15:00
Localitate: videle

Mesaj de gasinka » 10 Mai 2011, 13:14

as dori 2-3 salai dar nu am de unde sa-i iau, pentru stiuca nu am spatiu suficient iar bibanii nu ma deranjeaza ca se inmultesc pentru ca cei mari ii mannanca pe cei mici si din cate stiu si crapii se hranesc cu icre sau nimfe.
Apa din conducta vine de la un put de apa.
Pietrisul si nisipul l-am aruncat in groapa cand incepusem sa bag si apa, am facut rost de el cam tarziu.
Nu am consolidat malurile pentru ca eram in criza de timp, trebuia sa termin lucrarea in maxim 2 zile altfel riscam sa nu il mai fac.
E o poveste mai complicata dar nu am sa dau detalii.
Chiar daca in viitor malurile se vor rupe si adancimea nu va mai fi aceeasi am posibilitatea sa sec helesteul sa tin pestii mari in butoaie pentru cateva ore si sa vin cu un utilaj sa mai sap.

gasinka
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 8
Membru din: 01 Ian 2011, 15:00
Localitate: videle

Mesaj de gasinka » 10 Mai 2011, 13:25

marcu68, daca ai sursa continua de apa nu trebuie sa-ti faci probleme.
Da, la inceput pamantul va inghiti multa apa dar cu timpul se va imbiba si se va infiltra mai putina.
Daca tasezi fundul helesteului va fi si mai bine, eu nu l-am tasat pentru ca am vrut ca pestii sa poata scormoni prin el dupa mancare .
Malurile am inteles ca este bine sa le consolidezi cu niste pari de lemn infipti in apa langa mal la distanta de 1,5m unul de altul si apoi sa impletesti un gard de nuiele(rachita).
La mine creste iarba si am plantat multe salcii sper ca radacinile lor sa consolideze cat mai bine malul.

gasinka
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 8
Membru din: 01 Ian 2011, 15:00
Localitate: videle

Mesaj de gasinka » 10 Mai 2011, 13:31

bogdanc.(scuze ca ti-am prescurtat nick-name-ul) in helesteu am biban de 700-800g, femela care mi-a murit avea 500g. este adevarat ca bibanii cresc foarte greu desi sunt niste mancaciosi.
salaul este mai sensibil la transport, mi-a promos cineva ca imi poate aduce dar ma intrebat daca am nu stiu ce recipient si daca am butelii de oxigen. :cry:

Scrie răspuns