New Stella 2014 !!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: New Stella 2014 !!!

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Oct 2015, 20:27

...mno luat da val am incurcat denumirile..io n-am ieruditia anglo-razeshului.. :D
..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 24 Oct 2015, 20:45

Fiind in documentare pentru o mulineta shimano am intrat pe topicul asta sa citesc despre stella dar vad ca e mai mult despre daiwa. Dat fiind ca folosesc aproape numai daiwa, o sa-mi dau si eu cu parerea, mai ales in urma opiniilor exprimate de semlecangheorghe.

Am mulinete daiwa din diferite generatii si categorii de preturi, cea mai veche din 2007 si inca presteaza mai fin ca unele noi (de fapt e cabelas prodigy A = capricornA). Am avut cateva bazate pe seria exceler (exceler, tierra, cabelas prodigy B si C), un luvias 2506 din 2007 (luat SH), certate model 2004, bradia, certate 2010. Nu le folosesc foarte intens, sunt pescar de weekend si le curat/ung o data pe an.
Singura problema comuna este galetul care fasaie, ma deranjeaza dar m-am obisnuit sa il ung periodic si problema s-a ameliorat. Nu am avut nici o problema mecanica in rest decat unele provocate de mine, din neatentie sau nepricepere, nicidecum in pescuit.
Am avut si eu chestia asta cu perucile pana am invatat sa las 1,5-2mm de la buza tamburului. Dar daca e sa fac o comparatie, dat fiind ca am testat o shimano sahara dar mai ales un Biomaster MGS 2500 mai vechi fara buza aia tesita, cu acelasi fir si tot cca 2mm lasati liberi de la buza tamburului, aproape ca am distrus o rola de textil in 2 partide de pescuit, am tinut-o din peruca in peruca chiar daca firul "arata perfect" pe tambur. Am testat cu mai multe fire, PE de 0,6 si 0,8. Am revenit la daiwa si nu am mai avut probleme. In schimb pe fire mi groase (>1,2pe sau mono) mergea acceptabil biomasterul. Si apropo de tesitura aia mare inovatie de la shimano, ia vedeti o poza cu mulineta avat de pe vremuri:
https://mulinete.files.wordpress.com/20 ... md2_01.jpg
Un plus la daiwa este forta angrenajelor, ma refer la cat de usor recuperezi un vobler portant de exemplu. Dat fiind ca la mulinetele bazate pe exceler ai aceeasi roata dintata si diametru ax melcat de la 1500 la 3000, difera doar lungimea pinionului, mulinetele in gama 1500-2000 le simt foarte puternice. Am facut chiar un test cu o manivela de 2500 pusa pe un 2000, frana carbotex, mulineta o simt mai fortoasa decat un 2500 de la daiwa si mult mai fortoasa decat orice shimano marimea 2500 pe care am pus eu mana (serii de astea mai uzuale, gen stradic, rarenium, biomaster, technium).

Apropo de datul inapoi la frig, nu e numai de la prea mult ulei, respect pentru Iujin care m-a invatat cum sa-l repar, cel putin la vechiturile mele functioneaza. Pe bratul antireturului, care este actionat de tija de selectare cu/fara antiretur, se pune pe lateral o fasie subtire de tabla de aluminiu sau ceva echivalent. Astfel cand e actionat, bratul parcurge o distanta mai mare decat in mod normal si nu mai scapa antireturul la frig. Functioneaza !

Totusi sunt in cautarea unei mulinete shimano. De ce? Pentru ca au cateva oferte interesante la marimea 1000 pentru UL, ma tenteaza si un 2500/3000 ce recupereaza mai mult pe o tura de manivela decat bradia 2000 actuala, pentru ca mag-seal de la daiwa complica treaba cu servisatul, pentru ca totusi gasesc agasant galetul fasaitor, pentru ca in general sunt mai usoare decat daiwa 2500, pentru ca vreau sa incerc si altceva si sa-i descoper chichitele - sunt convins ca exista.
Dar nu pentru ca shimano ar fi atat de bune ca nici nu merita sa te mai uiti la o daiwa si nici nu generalizez in urma catorva incidente, pun pariu ca si la shimano sunt destule.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 25 Oct 2015, 04:03

am incercat treaba cu fasia de tabla (o stiam de la edi_curiosul), a functionat pana la un punct, inca mai da rateuri.

citeste primele pagini din topicul asta, s-a cam scris destul de Stella '14, daca esti satul de galet fasaitor TP '11 nu te va dezamagi :)

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Oct 2015, 07:20

:D mno,am mai gasit o scula absolut necesara care trebuie sa isi gaseasca locul la mine in rucsac:foarfeca de taiat tabla :D
Parca vad urmatorul dialog:
-Buah ,iar mi-a cazut tabla..ai foarfeca la tine?
-Da, da' tu ai luat tabla aia de 0.2?

Zvic hai sa iti zic o chestie..sa nu te superi ca nu zic cu rautate..mulineta care are nevoie de pompitza cu ulei odata pe saptamana,aia nu are galet functional asa cum imi doresc eu.Pentru mineaia nu e mulineta...repet,pentru mine..La fel, daca este nevoie de tot felul de artificii dintr-astea cum ar fi bucatica de tabla..Asta n-am mai auzit-o si e de-a dreptul comic..dupa ce dau banii p o mulineta ca sa ma bucur de pescuit sa ma apuc safac tot felul de improvizatii..Inteleg ,o saiba in plus la roata dintata,o bucse inlocuita cu un rulment..asta e upgrade,se practica..da sa umblu cu bucatele de tabla dupa mine...nu concep asa ceva.Am vut mai demult mulniete no name,din plastic,ieftine care rulau ca dracu dar sa se rupa bratzul picup-ului sau sa trebuiasca sa bag evierul in ele,nu am patit.

Perucile pe Biomaster pun pariu ca le-ai facut dintr-o inelare necorespunzatoare a lansetei,daca zici ca n-ai supraincarcat tamburul.

Ca si experienta personala pot sa iti spun despre Shimano urmatoarele.Am avut o perioada destul de lunga in care ieseam zilnic la pescuit.Zilnic,cel putin doua trei ore.Cel putin de doua ori pe saptamana faceam apa taitei de dimineata pina seara,sau uneori pescuiam pina noaptea tarziu.Doar la artificiale.Pe atunci nu aveam decat o lanseta si o mulineta:un St.Croix LTB ,si un Shimano Sustain 3000 cu raport 6a 1.In primii 2 ani combo-ul asta a suportat toate genurile de naluci necesare pentru Mures:gume,cicade,spinerbait,woblere minnow sau cranck.Intr-adevar la cranck-uri in curent puternic aveam o problema la tractiune datorita raportului mare de recuperare.Si cand zic curent este ceva ce tu daca nu ai pescuit pe genul asta de ape cum e Muresul pe suvoaie,nu iti poti imagina..In primul an de pescuit ,am avut o singura problema cu mulineta in sensul ca,pe timpul verii pe canicula m-am trezit ca nu mai ruleaza cum trebuie si exista un punct in care ''agata''.Ajuns acasa am desfacut-o,si am constatat ca e cam cheala de vaselina.Cam asa sunt toate luate de noi.E bine sa le cureti si sa le ungi..dar pierzi garantia..In fine,am spalat-o,am curatat-o ,am pus vaselina in ea si prima senzatie a fost ca merge mai bine decat noua..De atunci vreo 2 ani nu am mai avut ce sa umblu in ea..am scos sute de pesti salai,somni,mrene..stii cum face o mreana de 2 kile in curent cand o ia la sanatoasa..??Dupa aproximativ 5 ani de folosinta am vindut-o unui amic care a desfacut-o ca sa o unga.Singurele probleme: oleaca uzura pe roata dintata(ca efect,nu mai rula asa de fin,dar oricum rula bine fara haraituri) si avea surubul care tine bratul de la wormshaft oleaca destrans.Ala e foarte important sa fie fixat cu oleaca de solutie din aia pentru blocarea filtului,ca dealtfel toate suruburile cu rol important ..In schimb pe la alti pescari de la mine din zona am auzit de tierra,fuego,sol care de care cutot felul de probleme intre care predomina:1.antireturul,2 galetul,lipsa de silentiozitate..Eu la shimano nu am avut astfel de probleme..

Ca ultim fapt divers,am un combo cu o ultegra de 2500 s mulineta care e la mine de ceva mai mult de 1 an si aproape ca n-a fost iesire in care sa nu fie vioara 1 ,cum s-ar zice..adica am folosit-o des.Cand am luat-o ,sincer am fost cam indoit ca o sa tina prea mult..ci4 bla,bla..ca si minusuri nu este tocmai genul de mulineta rigida ca si stinca.La manivela jocul este 0 ,la rotor are un joc usor foarte mic.Asa a fost de noua.Am gasit ca e acceptabil.Am uns-o eu de noua,pierzand garantia,dar nu-mi pasa ca ma descurc ..in fine..Am zis ca o voi folosi pentru gume mici,lestate cel mult pina pe 10 gr, woblere mici,usoare..De cand o am a scos salai intre 0.5 si 7 kile,cam toate marimile intermediare,ceva cleni,avati..ba nu demult si o stiuca pe la vreo3 kile.Am avut in combo-ul asta 2-3 ''torpile'' care mi-au luat juma de tambur de fir si in final au rupt..ultimul aseara..cu asta am avut ceva noroc ca mi s-a dezgatat cand o ajuns aproape de malul opus...ghinion.Asta de aseara m-a lovit linga mal ,la vreo 7-8m distanta de mine,si asa de violent o fost atacul ca m-am trezit efectiv ca imi smulge lanseta din mana ,si o trebuit sa imi reprim impulsul de a intzepa sa nu cedeze naibii pe la nod..noroc ca frana o preluat instant si o plecat cu valu' in cap...dupa cativa metri o parut ca incetineste si atunci i-am dat o contra usor sa vad ce poate, si o bagat a patra direct in curent,normal.Ultegra nu are rulment sub tambur dar pot sa spun ca frana lucreaza impecabil..Cum ziceam s-a degatat in dril..ghinion.am mai avut anul asta vreo 2 de calibrul asta si mulineta n-are nici pe naiba.Ruleaza la fel de fin,nu are uzura pe roata dintata,acel foarte mic joc care l avea de noua e la fel,nu s-a marit..iti zic toate astea ca sa vezi ca poate exista intr-o mulineta si forzta si finete,nu doar fortza bruta.

.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 25 Oct 2015, 10:24

Perucile biomaster le-am facut pe un bat custom cabelas im7 704-2 inelat cu fuji K, bat luat sh de la un amic si facut de julien, cu care am pescuit relativ des de cca 1,5ani. Nu e o problema de inelare, batul il folosesc in continuare cu o bradia 2000 si cabelas prodigy 2000C si nu am probleme.

Umblatul cu tabla dupa tine e o exagerare, din ce ai scris tu e la fel cu adaugatul unei saibe la roata dintata si se face cand desfaci mulineta. La mine functioneaza deocamdata, am facut-o deja la 2 mulinete si nu mai da inapoi. Celelalte nu dau inapoi, se intampla mai mult la seriile bazate pe exceler.

Ungerea rulmentului ar trebui sa fie o chestie obisnuita la orice tip de mulineta, daiwa/shimano/etc daca vrei sa mearga bine si sa nu ai probleme in timp. Chiar daca unele sunt mai protejate nu inseamna ca nu trebuie unse.

E nu am mai auzit pana acuma de brat pick-up rupt la daiwa, nu am patit si nici pe la amicii mei nu am auzit. De aia mi se pare exagerat sa generalizezi. Ba chiar am cazut pe una si l-am indoit bine, l-am indreptat si merge si acuma.

Acum am sa-ti dau un contraexemplu. In 2007, printr-o conjunctura fericita am reusit sa-mi iau de pe cabelas 2 mulinete Cabelas Prodigy A (daiwa capricorn A) pe la 60 dolari bucata, una 2000 si una 2500, aduse de cineva - am iesit foarte ieftin. Pe vremea aia nu ma bagam la desfacut mulinete. Am folosit mulinetele la orice pescuit, mai mult aia de 2000 ca cea de 2500 mi se parea prea grea (300gr) si o foloseam uneori pe Somes la voblere mari, am dat-o intre timp. Ppe vremea aia meream des la avat, stiuca si rareori la salau si somn si am avut si driluri frumoase. In tot timpul asta nu am desfacut-o deloc, ungeam galetul cam de 2-3 ori pe an. Prin 2010 galetul a devenit deranjant, initial am cumparat rulmenti de pe un site de aeromodelism, dar astia mergeau bine o perioada relativ scurta, in cateva luni trebuiau schimbati. Apoi am recuperat o bucsa din aia de plastic si nu mai am probleme, chiar am schimbat la mai multe mulinete rulmentul cu bucsa si sunt multumit, nu fasaie si nu trebe uns la fiecare partida dar tot trebuie din cand in cand. A mai vazut o revizie generala cu desfacut, curatat si reuns undeva prin 2011 si inca una anul asta.

Azi mulineta se invarte mai fin decat o bradia 2500r luata SH in ultimul an, o simt mai inchegata decat multe mulinete noi, desi e mai grea si e adevarat ca cu textilele foarte subtiri mai am probleme, a ramas preferata mea in pescuitul la stiuca.

In concluzie, daca e sa ne luam doar dupa experienta cu 1-2 mulinete, as zice ca daiwele sunt zdravene bine.

Si inca cateva observatii despre shimano, am vazut shimano stradic pe care nu-l puteam pescui de nou, mergea foarte greu, se pare ca din caua vaselinei. Adica de noua trebe desfacuta si unsa -cum se poate asa ceva? Shimano tehnium dupa vreo 2 partide, la fiecare schimbare de directie facea un clack deranjant, se pare ca a trebuit schimbat calaretul de la wormshaft. Jocuri in rotor destul de mari la mulinete shimano noi in magazin. Vajait la twin-power (mai vechi, nu stiu ce an), relativ putin folosit, nu e de la galet dar e prezent inclusiv la mulinat in gol si se accentueaza in sarcina. Twin power '11 luat sh de pe forum - caraie angrenajul mai rau decat la orice daiwa pe care am pus eu mana pana acuma. Sare pick-upu' in lansare - am vazut-o la mai multe mulinete. Peruci cu fire subtiri, din mai multe surse, nu stiu daca au tamburul tesit sau nu, cred ca e echivalentul lasatului de 2mm de la buza tamburului comuna tuturor marcilor, nu doar la daiwa.
Ar trebui sa generalizez si sa zic ca shimano nu sunt mulinete bune?

In fine, deja suntem foarte offtopic, am citit topicul de la cap la coada dar inca nu sunt convins sa dau banii pe stella. O sa raman la stradic sau poate tp, model 2015.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Oct 2015, 07:04

Pai daca ai citit topicul,eu am zis ca si parere subiectiva ca nu merita banii o Stella,cum nu merita nici Morethan sau ce alt model de daiwa e in categoria aia de pret.

Referitor la peruci..am patit ceva asemanator pina cand am schimbat inelul de plecare cu unulmai mare.Daca sunt inele k nu inseamna neaparat ca lanseurile devin de la sine o joaca.Nu vreau sa starnesc alte polemici dar sunt sigur ca nu e de vina mulineta.

Ieri am comparat cum am zis balistic cu rarenium..Avea George dreptate ,sunt comparabile ca si marime,doar ca balisticul are tamburul ceva mai larg si mai adinc si da impresia ca e mai masiva...cu alte cuvinte daiwa ''o are mai mare'' :D

Cu tabla ai nu trebuie sa ma iei in serios, am glumit..bine ca ai gasit solutia..

Twin puwer abuzate am vazut si eu destule.Clack-ul de la wormshaft, cred ca am scris -daca servisezi mulineta si nu asiguri suruburile esentiale pot aparea probleme.Surubul de la calaret e tocmai unul dintre suruburile alea.Cand desfaci una de noua are o portiune albastra pe filet..

Si asta cu unsul, e unul dintre minusurile de la shimano..au putina vaselina.Dar stai linistit am desfacut Ryobi si Penn si ABU de noi, si nu era deloc vaselina cat ar trebui..ca nimeni nu sta la montaj sa o bibileasca cum o bibilesti tu cand stii ca e mulineta ta..Daiwa inca nu am avut onoarea sa desfac de noua ,decat una mare de tot cu care s-a pescuit la somn.Avea tronsonul ala de rulare de la cama strambat si facea exact ca o rasnitza..da' astea nu se pun ca sunt rani capatate pe campul de lucru si mai mult din vina utilizatorului..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Oct 2015, 07:24

Si ca sa vezi ca nu exagerez in privinta Daiwelor cum ca ar avea serioase probleme de proiectare care duc la ruperea bratului, uita-te la acest review a lui A.H., unde compara o stela cu o saltiga..

Ma intreb retoric..oare o vrut sa desfiinteze daiwa??Zice ca exista cel putin un caz documentat de rupere a bratului..Anem mai are doua..oare cate or mai fi?Asa-i , unde e prea multa sfortza... :D

http://www.alanhawk.com/reviews/stlsw.html
The only thing the 2001 Stella had over the Saltiga was the drag. Both reels could produce 66# of drag, but at high drag settings (over about 35#), Saltiga's drag had a felt starting inertia that in some cases led to breakages of the stem of the smaller models, and in at least one documented case a breakage of the bail arm on a large model.

Starting inertia in a nutshell could be explained as follows: Newton says that a static body tends to stay static, and a moving body tends to keep moving. So, a static spool set at 40# of drag will not move at 40# of pull, but it will need a starting pull of anything between 45-55# to start moving, then once mobile it will start giving line at the original 40# until it stops and starts again. The difference between the drag setting and the initial pull required to start it is what makes a good drag and a bad one. Obviously, in the Saltiga a considerably big pull is required to start it moving at those very high settings, which results in a felt jerk. When the braid is too strong and the drag is very high, a breakage could result from this phenomena as illustrated in the photo above. The Stella FA did not have this jerk because it had bigger drag washers on the bottom of the spool as well as on top of it, thus achieving the same braking power at much less stress than in the Saltiga.
Carevasazica 1-0 pentru shimano pentru ca si-a gandit mai bine produsul..Din cate am mai citit prin alte reviewuri A.H. asta o avut ceva probleme spunand lucrurilor pe nume, inclusiv acuzatii ca e platit de concurenta sa distruga o imagine la care se inchina multi..

SF-ule nu traduci tu mai bine ce zice aici,mai ales ca si tu ai o unealta de asta de sfortza.. :D hai ca devine interesant si vine iarna.. :D

.

alex.b
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex.b » 26 Oct 2015, 08:28

Incet incet putem sa mutam topicul la Daiwa vs. Shimano :lol: :lol: :lol: :lol: Un lucru e clar avem ce citi iarna :elkgrin: Daca imi este permis, maximum pentru care as merge acum ca mulineta ar fi Shimano Stradic conceptul nou, Hagane, sau mai pe romaneste mulineta metalica, peste asta ca bani eu zic ca pentru un pescar amator, e mai mult decat trebuie. Nu zic ca mulinetele mai scumpe nu sun bune, insa nu cred ca se merita ca raport calitata-pret. Parca platesti prea mult pentru o Stella sau Exist sau mai stiu eu ce flagship d'asta cum zice englezoiu, eu mai degraba as investi in naluci si bete si fire, diferenta. Sau poate nu sunt eu prea copt in ale pescuitului si nu stiu cum sa faci pestele sa muste la Stella sau la Exist, poate au si pestii astia mandria lor si daca e sa fie prinsi macar sa fi scosi din apa de stella.
:respekt: tuturor!!!!

lionking80
junior
junior

Mesaj de lionking80 » 26 Oct 2015, 09:40

Problema e ca multi considera Stradicul ca mulineta metalica... In realitate insa corpul (unde e cel mai important sa fie metal pentru a tine componentele aliniate perfect este din GRAFIT). Aici e o diferenta esentiala intre gama de la twin power in sus pana la Stella si cele de la Stradic in jos. Shimano incearca sa ne pacaleasca cu metal body and graphite side-plate. Cu alte cuvinte partea cu piciorul care il considera corpul mulinetei este din metal (aluminiu), iar celalta parte considerata de catre ei side-plate este din grafit. Aici apare acum dezinformarea din parte celor de la Shimano. La mulinetele de la stradic in jos partea cu piciorul care este metalica este foarte mica (poate 30% din carcasa) si nu sustine in interior deloc componentele, pe cand partea mult mai mare care este cea din grafit sustine toate componentele - aceasta ultima parte este de fapt corpul mulinetei. Uitati-va pe schema. Acest lucru nu este valabil pentru modelele de la Twin-power in sus unde partea de metal cu piciorul mulinetei este mult mai mare si aici intr-adevar se poate vorbi de side-plate din grafit.

lionking80
junior
junior

Mesaj de lionking80 » 26 Oct 2015, 09:44

Scrie răspuns