nu, nu va urca LEJER cu 4 pers + bagaj.AxA scrie:Intru iar in discutie ca m-ati bagat la banuieli...![]()
Pentru barca de 270 cred totusi ca ar fi potrivit 4CP 2t. Chiar daca un 2,5 o impinge suficient pentru viteza de deplasament, diferentele de pret (la SH 2t), greutate, consum sunt negliabile intre 2,5 si 4. Dar cu 4 poti teoretic sa o urci in glisaj cu incarcatura mica ( depinde si de barca daca are chila). Un motor de 4 poti sa-l pui si pe o barca mai mare si s-o incarci si inca face fata la deplasament, pe cand de un 2,5 nu sunt sigur.
Greutate: 2,5 CP- cca 12 kg; 15 Cp-cca 15 kg. 4 cai ar fi varianta maxima fara permis ( motoarele de 5 cp -maximul admis- sunt rare).
Acum in continuare, clasele superioare(tot 2t, datele sunt observatii personale) :
6-8 CP atarna la fel, cca 25 kg
9,9-10-15 CP cam 35-37 kg
20-25CP undeva pe la 50-52 kg
Mai sus de 25 deja vorbim de motoare "neportabile"
In continuare cer si eu un sfat, sunt multi oameni pe aici mult mai versati decat mine in materie de barcazuri: 15 CP oare urca in glisaj lejer 380-ul meu cu chila gomflabila cu 4 oameni +bagaj ? Dar o barca rigida de 4-5 m cu aceeasi incarcatura. Aici e clenciul, ca daca trebuie 20 CP, atunci deja motorul e greu de transportat si montat pe barca(50 kg), iar daca trec cu o clasa mai sus atunci mai bine iau un 25 ca e la fel de greu. Caz in care trebuie sa schimb si barca ce tine maxim 20 CP si 48 kg ca specificatii la motorSi daca schimb barca iau rigida si atunci imi trebuie peridoc. Si daca am peridoc, atunci nu mai sunt limitat de greutatea motorului ca nu il mai dau jos de pe barca, si ar merge un 40. Iar apoi imi trebuie si alta masina capabila sa care peridocul, cu barca si motorul mare pe ea si sa il smulga din apa. Si imi mai trebuie inca un om cand o dau la apa... si tot asa ajung la yaht maritim...ca permis pt zona de coasta deja am... si la yaht ar merge numai bine barca de acuma cu 4cp ca "tender boat" ...si trebuie sa vand si casa....chiar asa, nu cumpara nimeni o casa ?
![]()
![]()
![]()
Acuma serios, un 15 CP im ridica slapul pe apa cand e incarcat sau mai bine stau in banca mea si ma dau cu johnny asta micu ?
BTW, slapul in cauza e asta:
http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=5512
si sa clarificam ce inseamna 4 pers + bagaj ... pt ca o greutate totala rezulta cand pleci in delta pt o saptamana echipat cu "de toate" (adica baxuri de beri, mamaligi, momeli, pungi de plumbi, camping sau alte mosmoande pt stationar pe care nu te abtii sa nu le iei de la rond din tulcea) si alta greutate ai doar pt rapitor (voblere, linguri, plastice etc) - sensibil mai mica
deocamdata cu cele enumerate mai sus, faci doar serviciul de transport pe apa - adica slepuire
ca nu stiu cum aruncati voi 4 la rapitor (stiuca) in delta, in picioare in barca, doar in 3.80 ... ca nu ai loc si iti trebuie o coregrafie buna pt asa ceva.
chiar si la stationar, ancorat in buturugi, asteptand la ce pica (caras, crap, platica, somn) tot aveti cam putin loc de manevra pt minim 4 lansete + inca cateva, asa de incercare ...
parerea mea este ca 15cp cu 4 pers + bagaj light, dupa cateva sute de metri se va ridica din apa

cu barca rigida este altceva ... asta se ridica mai usor ...
dar la greutati nu mai stiu, ca nu am mers cu asa ceva ...
eu ma dau cu o gonflabila de 3.30 cu 2 pers + bagaj si un yamaha 9.9, 4 timpi
numai de bine