Luci scrie:Cristi, nu inteleg, cum adica lanseta HMG "murea" in 15m? Fi mai explicitcristian.ene scrie:Eugen,
lanseta e clasa 5 si nu e conceputa doar de nimfa. Ai tras concluzia privind pozele, e conceputa pentru pescuit la pastrav pe lacul Oasa si dincand in cand la nimfa in Slovenia sau unde sunt pesti pentru o clasa 5 . Si in Anglia se pescuieste tot cu lansete lungi de peste 9 ft.pe lac.
Unii pescuiesc cu lansete lungi tot timpul din obisnuita si un exemplu e Marius Adrian Dumitru care pecuieste aproape exlusiv cu lansete de 10ft.
Mie personal imi par incomode, dar obisnuinta e de cele mai multe ori decisiva si pot fi foarte eficinte cand sunt lansete cu care pescuiesti mult.
Distanta dintre inele e importanta deoarece firul de fly are greutate si asta conteaza .Numarul inelelor care cu cat sunt mai putine permite arce mai mari intre segmentele delimitate de inele. Diferenta pentru o lanseta de 9ft. cu 9 inele si una cu 11 este extrema in ce priveste puterea si capacitate a de a tine mai mult fir in aer. Si cum foartae in mijloc si butt ma intreb pe nde ar trebui sa fie mai multe inele.
Lanseta Fenwick HMG a lui Narcis sti ca murea in 15m cauza sunt numarul-9 si pozitionarea inelelor.
merci
Salve tuturor,
asta e o poanta pe care am invatat-o pe banii mei - pentru ca eu am facut reteta

Povestea este cum dintr-un kit alcatuit de Cabelas clasificat HMG 9', 4segm., cl.5 mi-a iesit in final o lanseta de cl.4.
A fost primul meu proiect de a-mi face o lanseta de fly. Am ales de la Cabelas un kit Fenwick HMG 9' 4segmente cl.5, clasificat medium-fast. Cand am primit kitul blank-ul fara inele mi s-a parut fast si foarte-foarte usor si cu nerv.
Pentru ca citisem vre-o 3 luni, tot felul de pagini de rod building, cam ce discutam si noi acum - generalitati, cate inele, cata frecare si unde..., am decis sa montez mai putine inele decat in kit ca sa limitez frecarea firului de inele.

Cei 15 metri de care zice Cristi erau pe un lac - Mihailesti , la clean, cu fir Cabelas WF cl. 5 gen bass taper si cu muste din foam (slapi pe carlige #10- cum le zicem pe aici). Peste 15m de fir in aer lanseta isi cam pierdea suflul - eu lansam cam la 20 m maxim. Nici tehnica nu aveam insa nici lanseta nu ma ajuta. Se ducea dracu' falansteru' cu slapii aia pe vant - apareau complicatii

La pastravi insa este alta poveste, cu fir cl.4DT Fenwick HMG-ul merge brici cu muste/nimfe #12-#14.

Discutia cu inelele : mai multe/ sau mai putine - nu cred ca are cum sa fie relevanta - asa la modul general. Ce am invatat eu - pe banii mei din povestea asta: informatiile de pe internet sunt bune in teorie. Cine prefera o lanseta custom: din motiv de buget redus sau preferinte/conditii de pescuit (ape repezi/lente/ sau lacuri; dimensiune muste folosite si specia cautata) atunci e bine sa discute inainte cu cativa rod builderi si la sfarsit sa ia o decizie de cumparare.