Articol "Ultima lostriterie" - Jurnalul National

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MAREAN
junior
junior

Mesaj de MAREAN » 06 Dec 2005, 20:10

Tocmai d-asta lostrita este atat de importanta.

costica_fishing
veteran
veteran

Re: ma ofer eu...

Mesaj de costica_fishing » 06 Dec 2005, 20:34

muffintop scrie:ma ofer eu sa cumpar cele 30 de lostritze, sau cate or mai fi, si s ale punem intr-un lac undeva. exact, sa stie cat mai putini numele lacului.... intrebarea e in ce lac? (sa fie aproape de bucuresti, totusi....)

astept sugestii si eventual un pret al lor??? :?:

Aproape de Bucuresti ar insemna Vidraru, Pecineagu, Vidra, Bradisor. Trebuie totusi sa fie ape de munte!

Repet, nu ma pricep la piscicultura, insa pentru mine este foarte clar ca o lostrita matura nu poate fi trasportata precum un crap. Are nevoie de mult mai mult oxigen. Stiam ca de aia se recomanda transportul pestelui in perioadele reci ale anului.

parerea mea era ca ar fi super daca s-ar gasi bani sa se sustina crescatoria pana la producerea primului lot de alevini...sau pana cand astia pot fi eliberati in lacuri. Una e sa populezi cu 30 de lostrite batrane si domesticite si alta cu j'demii de pui!

Parerea mea!
near the beer

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 06 Dec 2005, 21:00

Lostritele acelea au trai variante:
A) ajung in vreun restaurant
B) ajung in cateva lacuri de munte (daca strangem noi bani)
C) se finanteaza crescatoria si ajung repreducatori
Sincer, care dintre cele trei variante crezi ca este mai aproape de adevar? Oricum eu cred ca ai dreptate si cu transportul si cu sustinerea crescatoriei.

MAREAN
junior
junior

Mesaj de MAREAN » 06 Dec 2005, 21:36

Le cumparam, sau nu? :?

sergiu
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de sergiu » 07 Dec 2005, 01:05

Le-am putea cumpara..dar ce facem cu ele? E iarna..nu stiu daca-i momentul potrivit pentru populari.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 07 Dec 2005, 08:53

La un moment dat era unul care intreba in disperare pe forum daca stim de vre-o crescatorie de lostrite caci era interesat el sa faca una...
Sa populezi un lac e dificil daca nu ai echipamentul necesar sa le cari in locul cu pricina si sa le faci aclimatizarea ( nu le poti da drumul pur si simplu in apa ca mor! ). Apoi iarasi, sa le dai drumul intr-un lac pe care nu il poti controla, eu iti garantez ca in ziua urmatoare, sau maxim intr-o saptamana sunt scoase prin pescuit de acolo ( le dai orice si mananca si a nu se uita ca nu le e frica de oameni- sunt cei care le-au hranit pana acuma...)
Ori cineva pasionat gaseste o pastravarie unde sa le tina si sa incerce sa le reproduca si cu puiet sa populeze vre-un lac...ori....asteptam pe unul sa faca asta :(

Defapt este un clujean care are un bazin si creste pastravi in el de dragul de a-i creste- pe urma le da drumul in lacurile din prejurimi. O sa vorbesc cu el deseara sa vedem ce putem face...macar o parte dintre lostritele cu pricina sa vedem daca s-ar putea muta...nu de alta , dar sa nu dispara de tot... Sincer, eu alta solutie nu prea vad

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 07 Dec 2005, 08:59

Adi_ scrie:@bogdank
pe raurile unde este si pastrav si lostrita, cum pescuiesti?
cu artificiale nu e voie ca e lostrita, cu naturale nu e voie ca e pastrav.
deci adio vobler, rotativa, oscilanta. mai ramane curentul, carbitul, plasa, ostia, furchitza, etc..... :evil: :evil: :evil:
E voie Adi, dar nu cu momeli metalice. Deci cu musca, streamer si alte dracovenii din par si spene e voie

muffintop
junior
junior

ne miscam?

Mesaj de muffintop » 07 Dec 2005, 09:58

in primul rand, vanatoruldepesti nu a inteles bine ce vroiam eu sa zic in mesaj. nu intentionez sa le fac animale de casa, pet-uri. pur si simplu eu sunt din buc si mi s-a parut mai comod sa fie aproape lacul.

ideea cu tipul din cluj care are bazin(e) in care creste pastravi mi se pare foarte buna. asta daca putem avea incredere in el, s anu ne zica "stiti, au murit, imi pare rau" si ele sa fie prin lada frogorifica pe undeva. desi un om care creste pastravi doar din pasiune nu ar face asa ceva.... nu? :?:

repet inca o data: voi sunteti cu mai mare experienta in ale pestilor, ati auzit mai multe despre lostrita, eu sunt tanar, nu cunosc, dar am finantele. haideti sa rezolvam odata problema asta, oricum am face-o! ori le dam drumul, ori producem alevini, dar haideti la treba!

astept idei concrete.... :roll:
get a job and xxx more -- www.ejobs.ro

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 07 Dec 2005, 10:13

Idee concreta: Trebuie reproduse in captivitate la fel cum fac la Nucet cu sturionii.
Eliberarea in mediul natural e echivalenta cu disparitia exemplarelor respective.

Personal nu cred ca specia mai poate fi salvata,interventia omului asupra mediului natural in ultimii 100 de ani a fost prea mare si ireversibila.
Lostrita este un peste cu necesitati de mediu speciale,mediu care e imposibil sa mai revina la conditiile de acum 100 ani.
Stim cu totii circuitul apei in natura.
Unde se duc detergentii din masinile noastre de spalat, detergentii de vase etc etc etc etc...
O alta chestie pe care o stiu foarte putini este ca in ultimii ani datorita folosirii excesive a ingrasamintelor de sinteza concentratia nitritilor in TOATE apele Romaniei au depasit nivelul maxim admis fapt ce a dus la modificarea stasului in sensul cresterii valorilor maxime admise in apa potabila.

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 07 Dec 2005, 10:59

Mie mi se pare ca toata lumea se aventureaza in discutia asta fara sa aiba cea mai vaga idee despre ce este vorba. Voua vi se pare ca acea crescatorie este o "inchisoare" pentru lostrite si ingrijitorii de acolo le tin inchise doar asa...de-a Dreaq? Credeti ca oamenii aia care muncesc acolo de zeci de ani nu au nici o intentie sa le inmulteasca....?
A cautat cineva prin vreo biblioteca sau pe Internet documentatie despre cresterea si inmultirea Lostritelor?
Discutia de pana acum suna cam asa:"Haideti sa cumparam 2 ursi Panda de la Zoo si sa le dam drumul in padure la Baneasa ca sa scapam specia de la disparitie".
Vreti sa faceti/facem ceva?
Eu vad o INCERCARE de salvare a lostritei in felul urmator:
Infiintam o organizatie non-profit, cautam un Inginer Ihtiolog specializat in cresterea salmonidelor, il trimitem in Autria(sau orice alta tara civilizata unde exista crescatorii de Lostrite) la un curs de specializare, si apoi incercam sa accesam fonduri(private, sponsorizari, guvernamentale, Phare ETC...) sa punem bazele unei crescatorii pentru repopularea apelor...
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Scrie răspuns