prohibitia 2009 (Ordin nr. 84 din 24/02/2009)

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
weed43
junior
junior

prohibitia 2009 (Ordin nr. 84 din 24/02/2009)

Mesaj de weed43 » 11 Mar 2009, 11:22

e aici http://www.legestart.ro/Ordin-nr-84-din ... 2NTYy).htm
Publicat în Monitorul Oficial nr. 147 din 09/03/2009
din ce am inteles eu: 1 pana pe data de 9 martie se putea pescui legal la stiuca
2 prohibitia la stiuca se termina pe 17 aprilie
3 prohibitia generala incepe pe 13 aprilie si se tremina pe 11 inunie
4 ce nu inteleg e ca nu s-a mai trecut ca in anii trecuti "în perioada 14 aprilie – 12 iunie pescuitul ştiucii se poate efectua numai în scop recreativ sportiv prin utilizarea momelilor artificiale;" sa inteleg ca se poate pescui cu orice tip de momeli la stiuca pe timpul prohibitiei gnerale sau nu se poate deloc? :?
va rog sa ma corectati unde gresesc!
"Cum vezi relatia dintre cetatean si stat?/ Ca concubinajul dintre cuur si caccat"

Cristi E
senior
senior

Re: prohibitia 2009 (Ordin nr. 84 din 24/02/2009)

Mesaj de Cristi E » 11 Mar 2009, 11:30

weed43 scrie: 4 ce nu inteleg e ca nu s-a mai trecut ca in anii trecuti "în perioada 14 aprilie – 12 iunie pescuitul ştiucii se poate efectua numai în scop recreativ sportiv prin utilizarea momelilor artificiale;" sa inteleg ca se poate pescui cu orice tip de momeli la stiuca pe timpul prohibitiei gnerale sau nu se poate deloc? :?
va rog sa ma corectati unde gresesc!
de la data intrarii în viguare- 09/03/2009 - 40 zile e oprit la stiuca
in rest normal ar fi sa fie deschis cu artificiale la stiuca in timpul prohibitiei generale.

edstefan
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de edstefan » 11 Mar 2009, 11:55

De remarcat ca pe Prut si in barajul Stanca-Costesti prohibitia e de 90 zile!
Sunt curios cine va controla perioada asta Prutul!?
Oricum, pe langa pescuitul comercial, si braconajul intensiv cu monofilament a facut ravagii in populatia piscicola.Se mai prinde doar platica mica si biban.
Crap doar cand se rup digurile crescatoriilor din Ucraina...
Si acum mai visez la perioada comunista, cand se pescuia industrial, dar cu respectarea unor norme...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 11 Mar 2009, 12:02

Era mai bine sa se mentioneze in mod explicit ca in perioada 17 aprilie - 11 iunie se poate pescui la stiuca.
Dar avand in vedere ca prohibitia la stiuca se termina peste 38 de zile :) si ca nu se prevede altceva, se va putea pescui legal la stiuca cu orice momeli dupa acea data
Deci s-a inchis si la pastrav iar la anu la 1 ianuarie iar e deschis :roll:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

gabi androne
junior
junior

Mesaj de gabi androne » 11 Mar 2009, 13:22

Tavi scrie:Era mai bine sa se mentioneze in mod explicit ca in perioada 17 aprilie - 11 iunie se poate pescui la stiuca.
Dar avand in vedere ca prohibitia la stiuca se termina peste 38 de zile :) si ca nu se prevede altceva, se va putea pescui legal la stiuca cu orice momeli dupa acea data

Dupa cum vad eu se aplica art 1:
"Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în apele maritime interioare şi în apele continentale, în perioada 13 aprilie-11 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, în perioada 15 aprilie-29 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin."
Cum pescuitul stiucii nu este trecut la exceptii eu inteleg ca nu e permis in perioada respectiva.

Poate ne explica mai bine un jurist.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 11 Mar 2009, 13:50

Intr-adevar era mai clar daca prevedeau explicit, ca exceptie, ca pescuitul stiucii e permis, dupa cum am zis.
Dar
Daca ar fi asa cum zici, atunci nici la pastrav si lipan nu ai avea sa pescuiesti decat dupa ce se termina prohibitia generala.
Ori e evident ca nu e asa. Sunt convins ca intentia legiutorului a fost de a lasa liber la stiuca, pastrav etc in perioada aia.
Altfel nu avea sens sa reglementeze distinct perioada de prohibitie la aceste specii, nu?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 11 Mar 2009, 14:09

si daca un cap patrat cu zdranganele pe umar interpreteaza legea cum vrea el..si dracia naibii pescarul cu rotativa nr 3 nu e simpatic?

va spun eu ce se intampla: a imbulinat-o!
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

gabi androne
junior
junior

Mesaj de gabi androne » 11 Mar 2009, 14:21

La bunul simt asa e (permis la stiuca lipan etc) dar uite ce zice legea:

"Art. 1. -(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în apele maritime interioare şi în apele continentale, în perioada 13 aprilie-11 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, în perioada 15 aprilie-29 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin."

Din pacate orice cap patrat care vrea sa faca urat are argument acest articol.
Nu stiu daca exceptiile se refera la art. 5 pentru ca atunci ar fi ok.

bubi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de bubi » 11 Mar 2009, 14:55

ca de obicei tirziu. Stiuca mai ales in delta a depus deja sau in cel mult 2 sapt. termina, iar prohibitia abia incepe. de ce se prelungeste in delta sezonul cu 10 zile mai mult decat in celelalte zone pentru ca acolo este mai cald si depune in februarie martie. Vroiam sa ma duc la inceput de aprilie in delta la stiuca dar se pare ca voi sta acasa. inainte de acest ordin exista un proiect prin care pescuitul la stiuca este interzis in perioada 3 martie 10 aprilie inclusiv. era mai aproape de perioada in care stiuca i-si depune icrele.In Brasov apele sunt inghetate inca, Oltul e tulbure asa ca .... la toamna in Delta. :x

bubi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de bubi » 11 Mar 2009, 14:57

S-au tiparit permisele emise de ANPA pentru anul 2009? Acum 2 sapt am fost sa-mi fac si nu erau tiparite. Poate apar si alea pe la jumatatea lunii iunie.

Scrie răspuns