Tipari

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 15 Mar 2005, 19:10

Este adevarat, tiparul (Misgurnus fossilis) este una dintre cele mai bune momeli pt somnul mare. Am avut bucuria sa tin in brate un astfel de monstru de 76 de kg (nu l-am prins eu!), capturat la tipar de 15 cm. Pe de alta parte nu trebuie uitat ca tiparul este specie periclitata la nivel mondial, desi ultrarezistent la conditiile de mediu, el a disparut practic din multe tari europene. Restrictii la pescuitul tiparului au existat si la noi (pescuitul tiparului in Delta a fost mult timp interzis, s-ar putea sa mai fie inca - nu mai stiu exact). Asa ca daca totusi tineti mortis sa pescuiti cu tipar, in ciuda multitudinii de momeli la care se prinde somnul, macar folositi-i fara sa-i raniti, legati cu ata. Pot fi eliberati apoi fara probleme.
Teodor Buliga

ionescu adrian
utilizator constant
utilizator constant

raspuns la ce a spus teddy

Mesaj de ionescu adrian » 15 Mar 2005, 21:02

salut teddy nu vreau sa te contrazic pentru ca nu ma simt in masura dar din cate am citit nu stiu daca tiparul se poate pescui sportiv
uite ce scrie despre tipar in cartea "pescuitul de la A la Z" editata de gipo
-"traind in namol sau mocirla,greu vizibil, este foarte raspandit.Corpul cilindric,lung, are culoare bruna cu dungi intunecate.Burta acestui peste este portocalie iar botul este prevazut cu mustati(...)
bun pentru somn ca momeala,tiparul este un peste ce nu se prinde la undita.Poate fi scos cu mana din locul in care traieste, sau dupa scaderea niveluluide apa, cand malurile au zeci de exemplare imfipte cu capul in mal.(...)
:roll:

teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 15 Mar 2005, 21:30

Am citit si eu cartea, prima editie, inainte de a fi editata de gipo. No comment. Situatia nefericita a tiparului este insa reala.
Teodor Buliga

ionescu adrian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ionescu adrian » 16 Mar 2005, 16:18

sal teddy
tu cum crezi ca se poate pescui sau prinde mai bine tiparul

teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 16 Mar 2005, 21:06

Am prins numai de trei ori in viata tipar, la rama mica rosie pescuind cu pluta de fund, intr-o balta semisecata ramasa pe locul unde fusese aruncat materialul de la dragajul unui lac. Chiar e distractiv, pentru dimensiunile lui e destul de energic. La 35 de cm lungime sunt chiar grosuti. A, si am mai distrus in Delta o plasa de minciog ca sa eliberez unul, pentru ca in minciogul uitat la mal pe fundul apei s-a incurcat intr-o noapte un tipar si nu l-am mai putut scoate decat dupa ce am taiat plasa. Cum altfel sunt o raritate absoluta, cel mai bine in prezent tiparii trag la ... portofel.
Teodor Buliga

ionescu adrian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ionescu adrian » 16 Mar 2005, 22:51

deci sa inteleg ca totusi se prind si la undita?
am vazut mai demult pe Dyscovery cum se prindeau dar cred ca ereau mai deosebiti decat ai nostri fiindca mi s-au parut putin mai mari
a bagat un tip in apa o plasa (sac) cu mate de pui ,apoi a acoperit sacul cu pietre si iarba si cand s-a dus dimineata si la scos avea acolo cateva bucati
credeti ca ar merge si la noi ?
apropo cu ce se hranesc tiparii?

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 20 Mar 2005, 23:15

salutare.
un mic comentariu.aveti grija cu tiparii, dupa informatiile mele tiparul este ocrotit prin lege ca urmare nu se pot prinde si mai putin pescui,cu ele ca momeala.
de anul acesta la noi in mures nu se mai comercializeaza in magazine.
in anii trecuti cind erau in cantitati mari se mai prindea si cu undita cu rima subtire.intradevar mai rar.

ionescu adrian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ionescu adrian » 21 Mar 2005, 12:57

salut gemba111
poate ai dreptate dar de unde crezi ca putem afla mai multe informatii daca intradevar este ocrotit sau nu -ma refer la un site ceva-

Vectrex94
senior
senior

Mesaj de Vectrex94 » 21 Mar 2005, 14:06

gemba, dupa cum vezi si eu sunt din TG Mures. Anul trecut s-au gasit tipari intr-un magazin din cartierul Tudor. De fapt io-s din Tudor: :D .
Se mai gasesc acolo momeli naturale, dupa cum se aude tipul e cel mai tare din oras la momelile naturale.
Si eu am vrut sa cumpar de la el, dar atatia clienti are ca numa la comanda,programare aduce. Asa ca am ramas numa cu coropisnite,dar si alea au inceput sa se rareasca, atatia pescari 'flamanzi' sunt. La magazinul MARA am intrebat de momeli naturale si nimic in afara de rame,viermisori si niste carasei(vreo 4-5 daca erau in acvariu).

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 21 Mar 2005, 17:53

salut vectrex 94
intradevar anul trecut se mai gasea tipari la magazinul din tudor,dar de anul acesta sigur nu o sa mai fie. eventual la negru. il cunosc pe proprietar personal si intradevar la categoria momeli sta bine.dar te asigur ca nu o sa fie singurul din aprilie, urmeaza sa se deschida un alt mag pe infratirii..

pentru ionescu
ma-m interesat personal la asociatie si mi sa confirmat ca tiparul este ocrotit prin lege. ca urmare nu se pot folosi pe post de momeala, si nici nu pot fi comercializati.

Scrie răspuns