Sheffield

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Puiu.BZ
veteran
veteran

Mesaj de Puiu.BZ » 29 Mai 2007, 13:03

Plute?...da, corect. Cele cu lest fix sunt de kko; de aceea, cand ajungeam pe balta pierdeam mult timp cu echilibrarea plutei, din lestul auxiliar.

marcus
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de marcus » 30 Mai 2007, 08:14

nutzu_z scrie:Cat despre plutele folosite, eu zic sa va feriti de cele cu lest fix, genul 3+1, 4+2, etc. Cele mai bune sunt cele cu lest reglabil, din acelea cu discuri la lest.Si neaparat sa fie cu pana de paun! :wink:
Ok! pana de paun, sau lemn de balsa adaug eu, dar raman fidel plutelor cu lest fix. Le folosesc demult si nu am avut de ce sa ma plang de ele. Am vrut sa le incerc si pe cele cu lest reglabil, dar la magazinul de la care am cumparat (Arrow) aveau plute doar foarte grele, 6g, 8g...mi se par prea grele pentru pescuitul pe care-l practic. Imi place sa dau cu plute mai fine... :P

al. trentea
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de al. trentea » 30 Mai 2007, 10:26

Plutele cu lest reglabil au un inconvenient: se desfac discurile (in fapt piulitze din alama) in timpul aruncarilor repetate. In plus nu prea am vazut decat plute grele in aceasta categorie.
La alegerea unei plute cu lest fix, important este sa alegem plute care au nevoie de aceeasi greutate pentru echilibrare, de exemplu: 4+2, 5+2, 6+2, 8+2...In acest fel schimbam rapid pluta, fara a mai umbla la greutate. Evident, pluta TREBUIE sa fie exact cum scrie pe ea. Eu folosesc in general plute Middy lestate si nelestate, cu corp si antena din balsa, cu care nu am probleme de echilibrare.

nutzu_z
senior
senior

Mesaj de nutzu_z » 30 Mai 2007, 16:59

marcus scrie:
nutzu_z scrie:Cat despre plutele folosite, eu zic sa va feriti de cele cu lest fix, genul 3+1, 4+2, etc. Cele mai bune sunt cele cu lest reglabil, din acelea cu discuri la lest.Si neaparat sa fie cu pana de paun! :wink:
Ok! pana de paun, sau lemn de balsa adaug eu, dar raman fidel plutelor cu lest fix. Le folosesc demult si nu am avut de ce sa ma plang de ele. Am vrut sa le incerc si pe cele cu lest reglabil, dar la magazinul de la care am cumparat (Arrow) aveau plute doar foarte grele, 6g, 8g...mi se par prea grele pentru pescuitul pe care-l practic. Imi place sa dau cu plute mai fine... :P

...si ce faci daca pestele sta la 50-60m distanta? Cu ce pluta dai? ...ideea e ca poti pescui la oblete cu plute de 16gr de exemplu, fara probleme ,daca situatia ti-o cere.Finetea plutei o reglezi tu din lest.In al doilea rand nu am vazut nici macar un singur model de wagler la arrow care sa fie cat de cat ok! :wink:

nutzu_z
senior
senior

Mesaj de nutzu_z » 30 Mai 2007, 17:00

Cat despre plutele cu lest reglabil , Dl. Trentea , nu am vazut niciodata un Perfect ,Trabucco, W.Tamas , Maver,Milo care sa se desurubeze in timpul pescuitului.Poate ati avut dv o situatie neplacuta cu un anumit model de pluta...

nutzu_z
senior
senior

Mesaj de nutzu_z » 30 Mai 2007, 17:06

Marcus, cand ai timp da o fuga pe la mine (ca vad ca esti din Tm) si mai stam la o vorba despre Waglere si Match-uri. O sa iti arat cu ce am pescuit la Cupa Trabucco 2007, si despre cum poti prinde platicute mici de 200gr cu wagler de 16gr la distanta mare. :wink:

al. trentea
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de al. trentea » 31 Mai 2007, 07:58

Nutzu, ai dreptate. Plutele cu lest reglabil le-am luat parca de la GIPO.
Revenind la plute, am o pluta MILO, parca de 8 + 2g, care are o antena ciudata: pe tija subtire (sub 1mm) si lunga de 20-25cm, sunt cateva margele cilindrice de diferite culori, pe care le poti deplasa dupa voie. Cunosti cumva in ce situatii se foloseste aceasta pluta? Sincer, n-am bagat-o pana acum la apa...
Acum doi ani am cumparat dintr-un magazin de pescuit dintr-un orasel din Olanda, toate plutele de sheffield pe care le aveau (mai mult de 20 de buc.). Proprietarul mi-a facut un discount generos, pentru ca aproape nimeni nu cumpara acele plute in zona, majoritatea pescuind la mare. Pretul per pluta a rezultat in jur de 1.5 euro. Uitandu-ma apoi prin cataloage, am vazut ca plutele de marca sunt intr-adevar scumpe, unele chiar foarte scumpe.
Chilipiruri mai apar din cand in cand la oborul din Bucuresti, dar trebuie sa ai grija ca sa nu te pacalesti cu marfa contrafacuta.
Asociatia "Pescari 4Ever"
Club Sportiv "Pescar 4Ever"

nutzu_z
senior
senior

Mesaj de nutzu_z » 31 Mai 2007, 08:39

Daca are tija lunga intre capatul penei de paun si antena de semnalizare, atunci este clar o pluta de finete, in special pt platica.Se poate folosi cu mare succes la platica pe Sarulesti cand bate vantul f tare.Daca pluta o echilibrati pana in capatul penei de paun, unde incepe tija de carbon, din plumbajul principal, atunci restul tijei pana la antena flotoare se poate echilibra cu o alica mica, de contact, la aprox 20cm de carlig, pe struna.Atunci, de fiecare data cand platica o sa ridice carligul de pe substrat, inevitabil o sa ridice si acea alica si implicit toata lungimea acelei tije subtiri va iesi dedeasupra luciului apei si astfel va fi mai vizibila.La un wagler normal lestarea cu alica de contact este mai dificila deoarece trebuie folosite numai alice mari, alice care nu iti mai confera finetea necesara. Sper ca din atata scris s-a putut intelege ceva!

PS- nu stiu ce sa zic despre margelele respective deoarece nu stiu cum arata si unde sunt ele puse! Poate o poza m-ar lamuri.

Cam asa ar trebui sa arate (aprox) o pluta de finete:
http://www.milo.it/images/gallegg/novit ... 3909_S.jpg

Scrie răspuns