rama neagra,coropisnita,carasel,viermusi
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Am avut ocazia sa vad o astfel de ferma care producea viermi, rime si niste larve care semanau sau daca nu erau chiar rusalii, chitinoase maronii si misca destul de incet si au un suc galbui cind le intepi, lungi cam cit un bat de chibrit, apoi mai faceau niste larve mai maricute si albastrui si gri cu pete negricioase, cu astea nu am pescuit, si viermi de ceara si inca alte momeli din aceasta gama. Vreau sa spun ca aveau la fiecare sectie un laborator. Faceau export cu viermi in mai multe continente. Aveau containere speciale pt transportul viermilor si nu numai, dar viermii de toate culorile erau baza. Se facea un procedeu de pasteurizare inainte de expeditie, cel putin asa mi s-a spus, ca se elimina microbii. Ce sa mai vorbim, industrie curata. Au facut stiinta din absolut tot. Cecetatorii acolo isi cistiga banii lucrind la chestii pracmatice. Imi pare rau ca nu am avut timp sa stau mai mult, sau ca poate ca nici nu aveau de gind sa stau mai mult pe acolo. Foarte interesant. Se transportau cu avionul. Ce inseamna interesul fata de munca serioasa. Concurenta si piata libera. Cred ca daca as mai traii vreo doua generatii si nu o sa vedem asa ceva la noi. E foarte adevarat ce spunea bluesky, este o industrie clara in acest sens, pescuitul sportiv afara este generatorul de sume uriase si locuri de munca si etc.
- bluesky1ro
- utilizator constant
Salut, in primul rind Daddy ai email de la mine pe tema unor voblere, pe de alta parte m-ar interesa enorm sa vad si eu un loc din ala unde se produce momeala vie, viermii sunt de baza, mai ales aici in Tim ca sunt multi care dau la peste alb, dar pot spune ca si avatul intra la greu noaptea pe Timis...
, probabil ca atunci cind voi avea niste bani voi intra puternic pe piata asta a momelilor vii, m-as duce si pina la minister ca trebuie schimbate multe pe acolo, in Anglia s-a efectuat un studiu pe tinerii infractori care s-au apucat de pescuit dupa ce au iesit de la mititica, 90% nu au mai facut alte bullsheat-uri, pe de alta parte pescuitul genereaza, turism, locuri de munca, bani, etc, dar oare avem cu cine discuta pe la guvern?!!?... mai am destul de muncit pina atunci, oricum cu pescuitul ma ocup de cind eram mic, daca eram pe Cerna la bunici prindeam mreana vinata pentru cei care mergeau la salau, in Timisoara peste mic, rime si broscute, evident ca pentru prieteni... dar le-as creste, as plati taxe si impozite mi s-ar parea normal, si toata lumea ar fi fericita, mai putin dinozaurii de prin AJPS... 

Traim intr-o tara frumoasa, pacat ca e populata...
raspuns
Imi place cum gindesti,s-ar putea ca la nivel de minister sa ajunga si oameni care sa aiba inclinatia spre industria pescutului sportiv. Deocamdata sint f rari acestia si preponderenti sint cei ce au facut pregatire industriala si care nu prea au aplicatii la ceea ce vorbim noi. Este pacat ca in multe parti romanesti aceste lucruri au ramas pe mina mafiotilor. Asta e, dar eu cred ca se vor schimba aceste lucruri dar numai cu sprijinul nostru, cu o implicare directa si cit mai activa.As fii foarte bucuros sa te stiu producator de oarece pt aceasta industrie, absolut orice, sa devenim si noi producatori de ceva de calitate, nu numai consumatori. Nu am vazut celelalte mailuri, sint f multe si netul nu a mers ceva vreme. O sa citesc mesajul si o sa-ti raspund, o zi buna.
- bluesky1ro
- utilizator constant
Pe linga faptul ca nu avem oameni cu idei la minister,vina si mai e de si majoritatea pescarilor, fiindca nu sunt uniti, nu exista o asociatie puternica care sa fie a noastra, inca functioneaza chestiile vechi comuniste, la noi in Timisoara a fost o emisiune de pescuit, se puteau trimite emailuri cu intrebari pentru cei de la AJVPS, dar nici o sansa... pe linga emailul meu nu stiu daca au fost 2 sau 3, m-am simtit nasol sa vad ca am 90% din intrebari la o emisiune care apare o data pe an poate... asta spune multe despre modul de gindire al oamenilor de la noi, poate le-a fost frica sa puna intrebari... cine stie!?!?!?
oricum trebuie sparta gheata odata si odata... trebuie sa si producem, nu numai sa fim piata de desfacere a unora, asta nu au inteles romanii...

Problema ca nu se unesc romanii, nu e de azi de ieri si nu e caracteristica pescarilor sau timisorenilor, este problema nationala.Daca ma -as fi nascut in alta tara, sigur aveam o industrie in domeniu, si inca una de virf. Dar la noi nu merge nimic, principalul factor de inpotrivire este uman. Ca, si legile proaste sint facute tot de asa zisii oameni.Eu sper sa se mai schimbe aceasta populatie. Romanii se inteleg bine acolo cind din anume interese de cele mai multe ori, mirsave ii fac sa devina partasi la nenorociri, furturi, violuri, tilharii, si altete. Acolo devin prieteni si astfel de atitudini devin solidare,din acest motiv se apara intre ei mafiotii si conlucreaza. Daca vrei sa faci ceva cinstit ...mai bine nu faci.
- bluesky1ro
- utilizator constant
Ai dreptate, dar sa lasam dicutiile astea ca pina la urma o sa se supere unii, si altii oricum nu sunt interesati de modul in care sunt romanii in general, sa revenim deci la momelile vii. Si daca tot se incalzeste afara, si lumea sta la bloc sa ne gindim la cum sa pastram rimele. Le cumperi din piata, si daca le folosesti a doua zi e ok, dar daca vrei sa le tii mai mult(o saptamina, 2) te lovesti de urmatoarele probleme: cele de roua(se gasesc sub brazda de iarba, sunt mari si roz) mor primele,cele negre sunt urmatoarele pe lista, iar cele rosii rezista mai mult dar se subtiaza mult, pentru cele roz nu stiu nici o metoda buna de pastrare aici poate ma ajuta cineva, cele negre rezista relativ bine in pamintul lor de la balta si pastrate la rece, cele rosii eu le hranesc cu resturi vegetale si daca aveti o rosie stricata e excelenta pentru ele, mai adaugati ceva iarba, cel mai bine mi-au rezistat in cutiile acelea usor plate de 500 de ml(se gasesc in magazine), daca e prea cald in balcon le bag in sertarul de jos de la frigider. Astept pareri, intrebari. Observatii cei mai mari crapi care mi-au tras indiferent ca era primavara sau vara au venit la rima de roua, mare groasa cit degetul, de speriat de mare pentru unii...
Salut, ce as putea sa spun referitor la rime, este faptul ca, pescuind exclusiv stationar, cu pluta nu cunosc mai nimic despre rimele din clasa celor mari.In schimb cele rosii si negre sau negricioase usor inelate si mai tari, cele de rumegus, dar tot mici si subtiri, pot spune ca stiu cite ceva. Am stat multi ani in ardeal, unde aveam niste ierni cumplite si pamintul ingheta f tare si iarne nu puteam sa scot rime si dina acest motiv a trebuit sa-mi fac un soi de mica gospodarire in sensul pastrarii rimelor cit si , de multe ori inmultirii acestora.Se prindea scobar si clean in draci si cum pe atunci nu se gaseau viermi iarna, pescuiam cu rimele astea. Dupa un timp m-am apucat sa-mi fac viermi de carne...iarna. Si citiva ani am produs viermi pt nevoile mele. Vara faceam cantitati mai mari de diverse marimi, ca sa-mi satisfac necesarul in competitii. Eu nu am concurat niciodata cu vierme cumparat. Si acel vierme pt cirlig sau de nada trebuie prelucrat intr-un anume fel. Cel ce era de cumparat nu corespundea pt nevoile de competitie. Bineiteles se poate pune intrebarea, pai ce nu-i tot vierme? Aparent asa sta treaba, dar practic....
- bluesky1ro
- utilizator constant
E clar ca viermii facuti acasa sunt mai buni decit cei din comert, care sunt facuti cantitativ nu calitativ, daca ar fi calitativ, ar insemna sa stim pe ce substraturi sunt facuti, pentru ce pesti, etc, acasa iti poti alege substratul nutritiv(hrana lor), un colorant probabil alimentar pentru culoare, in plus ii cresti cit vrei de mari, retin un amanunt:cu cei crescuti pe carne de peste nu am avut rezultate notabile, cei crescuti pe tarite au fost foarte buni pe Cerna la mreana vinata, cei de pe carne de gaina au fost buni la orice, erau si mai vioi, alte carnuri nu am incercat... A incercat altcineva ceva retete de facut viermi?!?!?
Viermele are scoala lui. Se depune si se obtin ouale de musca selectionata pe u n fel de substrat, se face trecerea pe alt substrat pt dezvoltare rapida a larvei si apoi se trece pe sunbstraturi diferite pt obtinerea a diferite marimi. Colorarea nu are nimic comun cu vopselele pe care le cunosti. Este foaret tare chestia sa stii sa vopsesti voiermele. Te las pe tine sa aflii cum se hraneste viermele si apoi sa spui care e vopseaua care ar fi capabila sa vopseasca viermele.Cele alimentare sint vopsele alimentare dar nu vor vopsii viermele. Dupa aceia da cu el in apa si vei constata ca e la fel de alb ca si cind nu ar fi fost vopsit.