pescuitul salaului cu pestisor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
- Wavedancer
- veteran
- Mesaje: 1129
- Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
- Localitate: Constanta
- Contact:
Exista exemple si contra-exemple pentru ambele metode""la viu" si cu artificiale.
Pot exemplifica folosind experienta personala din doua locuri "celebre" in zona pt capturile de salau: Capidava (pe Dunare) si complexul Razelm-Sinoe ("patria salaului"). Partea frumoasa este ca in ambele locuri salaul traieste in "concubinaj" cu somnul. Si ce poate fi mai frumos decit sa pescuiesti la salau, cu scule "fine" (lanseta usoara, fir de 0,20, cirlige subtiri cu tija lunga) si sa te trezesti ca amaritul tau de pestisor-momeala a trezit poftele unui mustacios de 15 kile?!
La Capidava (de pe insula, pt cunoscatori) legea o face nisiparul (nu pestisorul ala mic si foarte rar ci guvidul de Dunare, varietatea alb-galbui-cenusie). Intepat prin buze traieste si 2 zile in cirlig si se zbate nevoie mare. Pescuind cu lansete cu virful sensibil semnul ca salaul a apucat pestisorul este incetarea vibratiilor provocate de guvid. Dupa ani de pescuit in acel loc pot spune ca raportul capturilor este 98%-2% in favoarea pestisorului viu (am avut ceva capturi de salau accidental, cind pescuiam de pe un capat al insulei la avat cu oscilanta plus una "fantastica" la mamaliga)
Pe Razelm, in locuri bine-cunoscute pentru capturile de salau situatie e putin mai ciudata. Baza alimentatie salaului o constituie gingirica (un pestisor mic, argintiu, cu corp fusiform). Dezavantajul esta ca nu traieste prea mult in cirlig, asa ca majoritatea pescarilor o folosesc moarta sau chiar sarata si uscata. Dar capturile cu adevarat remarcabile au fost prinse folosind shad-uri mari (10-12 chiar 15 cm), albe cu spate negru sau transparente cu spate negru sau verde cu glitter pe jiguri mari de 15 grame. Atit ca numar cit si ca marime a pestilor shad-urile bat de departe pestisorul viu (sau mort).
Pot exemplifica folosind experienta personala din doua locuri "celebre" in zona pt capturile de salau: Capidava (pe Dunare) si complexul Razelm-Sinoe ("patria salaului"). Partea frumoasa este ca in ambele locuri salaul traieste in "concubinaj" cu somnul. Si ce poate fi mai frumos decit sa pescuiesti la salau, cu scule "fine" (lanseta usoara, fir de 0,20, cirlige subtiri cu tija lunga) si sa te trezesti ca amaritul tau de pestisor-momeala a trezit poftele unui mustacios de 15 kile?!
La Capidava (de pe insula, pt cunoscatori) legea o face nisiparul (nu pestisorul ala mic si foarte rar ci guvidul de Dunare, varietatea alb-galbui-cenusie). Intepat prin buze traieste si 2 zile in cirlig si se zbate nevoie mare. Pescuind cu lansete cu virful sensibil semnul ca salaul a apucat pestisorul este incetarea vibratiilor provocate de guvid. Dupa ani de pescuit in acel loc pot spune ca raportul capturilor este 98%-2% in favoarea pestisorului viu (am avut ceva capturi de salau accidental, cind pescuiam de pe un capat al insulei la avat cu oscilanta plus una "fantastica" la mamaliga)
Pe Razelm, in locuri bine-cunoscute pentru capturile de salau situatie e putin mai ciudata. Baza alimentatie salaului o constituie gingirica (un pestisor mic, argintiu, cu corp fusiform). Dezavantajul esta ca nu traieste prea mult in cirlig, asa ca majoritatea pescarilor o folosesc moarta sau chiar sarata si uscata. Dar capturile cu adevarat remarcabile au fost prinse folosind shad-uri mari (10-12 chiar 15 cm), albe cu spate negru sau transparente cu spate negru sau verde cu glitter pe jiguri mari de 15 grame. Atit ca numar cit si ca marime a pestilor shad-urile bat de departe pestisorul viu (sau mort).
Cind s-a inceput aceasta discutie, eu nu "existam", dar e un subiect care ma intereseaza.
In primul rind cred ca trebuie facuta o diferentiere intre pescuitul cu pestisor viu si cel cu pestisorul mort (mort manier cum zic francezii). Nu neg faptul ca folosind pestisori ca momeala, se poate prinde bine salau. Am prins si eu un exemplar de 3,5 kg, pe Timis, la boarta (Rhodeus sericeus amarus).
Problema am incercat sa o vad si din alt unghi. Toamna tirziu si iarna, pe Dunare, in zona Bazias-Moldova Noua - Berzasca, pescuiesc deseori alaturi de pescarii localnici, care dau exclusiv cu "floare de Dunare" - guvid. Din exemplarele de salau studiate de mine, marea majoritate aveau in stomac guvizi, deci alegerea e motivata.
Dar: 80% din salaii prinsi de localnici cu metoda "mort manier", sunt exemplare de 30 cm maxim. "Bineinteles" ca ei retin tot pestele prins! Eu pescuiesc cu shad-uri iarna si cu grub-uri toamna, rar intra bucati sub 0,5 kg. Sigur, metoda cu pestisor este mai ieftina, o tripla si o bucatica de plumb costa mai putin decit un shad si un jig. Eu am avantajul ca pescuiesc "cu miinile curate", nu cotrobai prin galeti la 2-3 grade Celsius. Plus selectia din punct de vedere al marimii. Daca ii intrebi, toti spun ca prind si exemplare mari, eu sincer nu am vazut niciodata mai mare de 1 kg, si asta odata la 1 an. Iarna trecuta, in decembrie, am facut partide frumoase in zona Pescari/Coronini. La un moment dat, un localnic, vazindu-ma ca pescuiesc la shad, a inceput sa imi explice ca la shad nu se prinde iarna, daca tot dau sa nu dau cu verde ci cu alb, daca dau cu alb sa dau cu twister etc. El pescuia cu guvizi si avea in punga 9-10 salaiasi de 200g. Bineinteles, nu vazuse ca au am prins mai multe exemplare peste kg, cel mai mare la 2,5 kg. Nu vreau sa termin "pamfletul", fara o consideratie de ordin etologic. Salaii prinsi in decembrie aveau majoritatea stomacul plin. Nu au muscat la guvid, desi localnicul pescuise o ora pe locul unde am dat eu, dar shad-ul l-au atacat. De ce? E alta poveste.
In primul rind cred ca trebuie facuta o diferentiere intre pescuitul cu pestisor viu si cel cu pestisorul mort (mort manier cum zic francezii). Nu neg faptul ca folosind pestisori ca momeala, se poate prinde bine salau. Am prins si eu un exemplar de 3,5 kg, pe Timis, la boarta (Rhodeus sericeus amarus).
Problema am incercat sa o vad si din alt unghi. Toamna tirziu si iarna, pe Dunare, in zona Bazias-Moldova Noua - Berzasca, pescuiesc deseori alaturi de pescarii localnici, care dau exclusiv cu "floare de Dunare" - guvid. Din exemplarele de salau studiate de mine, marea majoritate aveau in stomac guvizi, deci alegerea e motivata.
Dar: 80% din salaii prinsi de localnici cu metoda "mort manier", sunt exemplare de 30 cm maxim. "Bineinteles" ca ei retin tot pestele prins! Eu pescuiesc cu shad-uri iarna si cu grub-uri toamna, rar intra bucati sub 0,5 kg. Sigur, metoda cu pestisor este mai ieftina, o tripla si o bucatica de plumb costa mai putin decit un shad si un jig. Eu am avantajul ca pescuiesc "cu miinile curate", nu cotrobai prin galeti la 2-3 grade Celsius. Plus selectia din punct de vedere al marimii. Daca ii intrebi, toti spun ca prind si exemplare mari, eu sincer nu am vazut niciodata mai mare de 1 kg, si asta odata la 1 an. Iarna trecuta, in decembrie, am facut partide frumoase in zona Pescari/Coronini. La un moment dat, un localnic, vazindu-ma ca pescuiesc la shad, a inceput sa imi explice ca la shad nu se prinde iarna, daca tot dau sa nu dau cu verde ci cu alb, daca dau cu alb sa dau cu twister etc. El pescuia cu guvizi si avea in punga 9-10 salaiasi de 200g. Bineinteles, nu vazuse ca au am prins mai multe exemplare peste kg, cel mai mare la 2,5 kg. Nu vreau sa termin "pamfletul", fara o consideratie de ordin etologic. Salaii prinsi in decembrie aveau majoritatea stomacul plin. Nu au muscat la guvid, desi localnicul pescuise o ora pe locul unde am dat eu, dar shad-ul l-au atacat. De ce? E alta poveste.
- costica_fishing
- veteran
- Mesaje: 2092
- Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
- Localitate: Constanta
- Contact:
- Wavedancer
- veteran
- Mesaje: 1129
- Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
- Localitate: Constanta
- Contact:
Ce anume ai vazut la clean? Cleanul este un peste destul de solitar cand depaseste o anumita varsta, iar clenutul (pana in 2-3 ani) mai poate fi vazut in carduri, vanand pe la suprafata. Eu nu prea am vazut cleni mari in bancuri. Poate 1-2 dintr-un banc de clenuti era mai deosebit (mai mare), dar asta rareori.SF scrie:Un grup de 5-6 salai zic eu ca-i agresiv decit 1-2 singuratici ( chestia asta am vazut-o la clean , pescuind la suprafata , nu m-am scufundat sa vad ce face salaul dar inclin sa cred ca nu-i chiar invers ).
Fir intins!
- Wavedancer
- veteran
- Mesaje: 1129
- Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
- Localitate: Constanta
- Contact:
Instinctul gregar, se manifesta la salau, la virste "fragede". Strapazanii de 0,5-2 kg umbla in "haita" si folosesc tactici de hartuire ale bancurilor de puiet. Se intimpla, in cazul marilor migratii, sa se stringa salai de diverse marimi in bancuri enorme, de sute de exemplare, dar in general salaii mari sint solitari. Iarna mai ales, cind nivelul de activitate este redus, un 'pestisor" solitar, care isi "filfiie" coada cu nerusinare(n-am gasit alta rima!
) este perceput mai mult ca ceva "deranjant, decit ca sursa de hrana. Si atunci marimea nu conteaza!
Pt. SF:
Iti datorez un raspuns de pe crap.ro (Dan a inchis topicul ala inainte de a putea raspunde). Nu sint actor, desi atit tu cit si Patabum, m-ati "confundat"
. Sint fizician, "convertit" la IT.

Pt. SF:
Iti datorez un raspuns de pe crap.ro (Dan a inchis topicul ala inainte de a putea raspunde). Nu sint actor, desi atit tu cit si Patabum, m-ati "confundat"

You can run, you can hide! But... you'll die tired!
week-end-ul asta m-am convins ca exista momente ( atentie, momente ), cand salaul refuza plasticele dar trage bine la viu
respectiv: la plastice a tras doar dimineata la rasaritul soarelui o ora, la pranza o ora, seara o ora
la viu ( obleti ) a tras toata ziua, rar dar constant
am pescuit cu montura cu plumb culisant si forfac de 30 cm, ace mici si subtiri, obleti vii intepati prin botul deschis, acul trecut prin nara
astfel ramaneau vii mult timp
respectiv: la plastice a tras doar dimineata la rasaritul soarelui o ora, la pranza o ora, seara o ora
la viu ( obleti ) a tras toata ziua, rar dar constant
am pescuit cu montura cu plumb culisant si forfac de 30 cm, ace mici si subtiri, obleti vii intepati prin botul deschis, acul trecut prin nara
astfel ramaneau vii mult timp
Simbata si duminica am fost la Dunare, cu rezultate lacrimogene: 3 strapazani (2 la shad si unul la vobler / RNR!, pe inserat). Localnicii "prindeau" salai de 250g la montura cu pestisor. Din nou aceeasi poveste: "azi prindem numai din astia mici, dar acum 2 zile am prinse de 4-5 kg". Vazind "curentasii" si "greblasii", mi-a venit in minte ideea unui topic legat de braconaj, cu date concrete: ce am vazut, cind, unde, eventual o poza. Sunt curios pina la sfirsitul anului ce se aduna. Si nu e numai de dragul discutiei. In State, pentru a descuraja vinzarea drogurilor la colt de strada, s-a inititat un program numit "Neighborhood watching", a carui idee este ca lumea sa stea seara cit mai mult pe terasa, dealerilor neplacindu-le prea mult ideea de a lucra "la vedere". Nu stiu citi braconieri vor fi deranjati de ideea de a li se publica poza, numarul masinii etc., doar cred ca merita sa incercam. Prima conditie este insa sa fim noi seriosi. Ce ziceti?