pescuitul salaului cu pestisor

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 26 Feb 2005, 16:13

poti sa spui ca sunt un fel de oscilante, gandite insa pentru evolutie pe verticala

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 26 Feb 2005, 21:36

...si totusi dandinetele (sau cel putin cele pe care le folosesc eu) nu prea le fac un joc vertical..cel putin daca vreau sa prind salau. spre exemplu: sa zicem ca pescuiesc pe apa de 5m. fara agataturi, doar praguri; in loc de lanseta folosesc o varga telescopica mai rigida cam de 3m. fir de 0,25-0,30 mono, sau textil de 0,16, firul obilgatoriu mai lung cam cu 1,5m decat adancimea. arunc dandineta in fata...si o joc intre ape cat mai mult (mare atentie pe coborare sa nu fie nici tensionat nici liber ca atunci nu mai simti atacul) cand a atins fundul prima oara o mai ridic de 2-3 ori apoi scot tabla si o arunc din nou. unde sunt copaci fiorosi...normal ca nu mai poti lasa dandineta sa cada din larg s[pre barca...ca atunci nu va trage decat pomu' ; in astfel de cazuri prezint dandineta mai vertical iar pentru efect pun si o fasie de peste in carlig(va incetini si caderea). de regula cu dandineta dau pe locuri destul de libere...praguri...stanci...platouri. pentru agatatura extrema...am dat foarte bine cu peste mort pe jig.
P.S. am uitat sa precizez: cu dandinetarezultatele bune sunt din barca sau la copca. mai rar cand se da pe vreun stavilar...sau cu apa adanca la picioare...si salai in asteptare..:) fir intins!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 28 Feb 2005, 18:58

salut ovidiu,te-ai gindit sa obtii efect rattle la dandineta?se pare ca e f eficient mai ales cand salaul e mofturos.am in cap 2 solutii constructive dar sa vad cum le materializez si mai ales daca au efectul scontat.
voi folosi dandineta exclusiv pentru curent f lent sau inexistent.ce fasie folosesti ? ca p*** ciobanului are carnea ca un cauciuc.abia a aparut de cativa ani si in zona noastra.
cred ca culoarea discreta a dandinetelor tale e dictata de pestii tinta si de limpezimea apei,eu o sa incerc sa le vopsesc .
walleye

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 28 Feb 2005, 19:22

salut dane .da gandite pt joc pe verticala ,numai ca eu am avut cele mai bune rezultate la dandineta ,cand mergea apa pe sub gheata si le spanuiam(regionalism) in curent.cred ca pot fi manuite cu o tehnica aseamanatoare jig, daca apa iti permite.
walleye

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 01 Mar 2005, 22:58

pentru adrian. salut! sa ne-ntelegem...dandineta nu face zgomot...chiar este foarte discreta..tocmai pe asta mizez, ca nu este o zdranganea :) in mod natural pestii (pestii victima) nu fac galagie, nu bat toba in timp ce ametiti se duc la fund. in alta ordine de idei, am pescuit si pe apa curgatoare si am prins cleni, niste cleni cum nici localnicii nu stiau ca au in raul respectiv(ialomita), dar cele mai bune rezultate le-am avut pe lacuri cu un curent aproape de 0 (zero total). ideea care am subliniat-o mai sus era ca dandineta trebuie sa stea cat mai mult intre ape...cum a atins fundul ii mai fac 2-3-4 ridicari, de fiecare data cu revenire pe fund, cand a ajuns langa barca, sau la verticata , o scot si iar o arunc in larg...pentru cineva care ma vede de pe mal, zice ca am inebunit de dau asa din maini; practic o "lansare" dureaza 1minut cel mult.
pe carlig am pus orice bucatica de peste, de regula fara solzi o bucata de vreo 2cm.

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 03 Mar 2005, 11:00

salut.ovidiu,chestia cu zgomotul e functie de dispozita pestelui.nalucile rattle nu sunt tot timpul eficiente ,dar uneori sunt salvatoare.eficienta pe ape cu curent f slab ,e ceea ce ma atrage la dandineta.
le faci cu profil concav sau aproximativ plane.?
crezi ca bucata a fost favorizanta sau determinanta in rezultatele obtinute?
walleye

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 04 Mar 2005, 03:41

Deja am ajuns la chesti artificiale . Zic sa bagati un topic : Dandineta !!

Cred ca salaul prefera acum vacantza . Nu prea se mai arata niciunde deocamdata .

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 04 Mar 2005, 08:08

salut adrian! da ai dreptate exista table favorizate...si mai prinzatoare. am pescuit si cu plane si cu concave(le bat cu un dorn ceva...pe o bucata de plumb)ca si culori cele de argint industrial mi s-au parut cele mai prinzatoare...urmate de alama. mi s-a intamplat sa am 5 dandinete de aceeasi forma...dar sa prinda numai 2. si asta pentru ca erau lestate diferit. oricum e bine sa ai multe la tine...de greutati diferite care au si evolutii diferite...mai rapide, mai lente, dupa mofturile salaului.
in urma cu vreo 10 ani pescuiam pe valea argovei,din barca cu inca un prieten si aveam o tabla de argint (deja pescuiam cu ea de un an) ca sa nu o agat...prospectam pragul...si daca era "curat" schimbam cu cea de argint. sa vezi dracie : imi uit sfoara de ancora acasa, de obicei la salau ma ancorez doar intr-o ancora pe spate cu 5-6 metri de sfoara in spate< acum ca nu aveam gasesc un cablu de vreo 5m. pe mal, bun si el, am gasit un loc cu apa de vreo 4m./ eu ancorat vertical. imi trage un mare salau...il vad...fiind ancorat vertical ma ia de pe prag si eram cu greutatea "in aer". aveam fir mono de 0,35. vad ca e m,are namila si se foia pe sub barca, ii zic tipului cu care eram in barca sa scoata greutatea...pana ma cert cu el , ca nu vroia sa scoata feru' din garla, se duce salaul meu si face o tura pe dupa cablu...l-am mai tinut 1minut pana sa-mi rupa. nu-ti pot spune cat m-a durut inima dupa acel peste...iar dupa dandineta istorica..nu mai vorbesc...
toate bune! si reglati frana pe tambur....vineee primavaraaaa!!!

ionescu adrian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ionescu adrian » 05 Mar 2005, 00:29

salut ovidiu
eu cred ca ar fi mai bine sa folosesti o bucata de tabla de inox luata la perie , cred ca e mai atractiva si putin mai ieftina

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 05 Mar 2005, 08:03

intradevar inoxul este o alegere mai ieftina, dar...poate mi se pare mie inoxul cel putin la dandineta este mai putin prinzator. cu o exceptie...cand incepe furtuna...cu valuri de-alea de 1m,de regula pe ape agitate l-am prins exact intre ape cu atacuri chiar sub suprafata apei... atunci salaul uita de inhibitii de taxe si impozite....si ataca rau tablele orbitoare lustruite...oricum dandinetele lucesc numai din anumite unghiuri, chiar si cea mai lustruita tabla de inox(numai concav)....poate sa straluceasca atat cat ii trebuie "lui"...

Scrie răspuns