Gerula scrie:Revenind la struna, daca in locul unde dai sunt sanse minime sa fie stiuca peste 3-4 kg parerea mea e ca te complici inutil. Banuiesc ca asta s-a mai zis, dar sa dai cu struna dupa marlite e overkill, ca n-au cum sa ajunga sa taie firul. Pe de alta parte insa, in locuri unde ai sanse sa iei captura vietii, parca te gandesti ca mai bine scapi 2-3 junioare nehotarate, dar la o adica n-o vezi pe bunica facandu-ti adio cu coada de la un metru distanta :D :D :D
Hmmm... in ceea ce priveste marlitele, e adevarat ce spui . Problema e ca oricand te poti astepta la un atac " capital". In orice zona a unei ape .
Mi s-a intamplat personal , ( intr-o zona unde prindeam in general stiuci medii ) intr-o zi ploioasa de octombrie, acum 2 ani, dupa ce am luat 4 buc. intre 55-65 cm, a mai tras una slabanoaga ..sub 50 cm , cred . Ei bine, cand s-o "dau afara", mi-a luat-o pur si simplu o bunica in jur de 1,10-1,15 m . Am vazut-o perfect ! A stat 10-20 secunde in fata mea , ca o scandura si a inghitit marlita ca pe nimic ! ( Am ramas cateva secunde paralizat la faza asta , in special pt. ca "drama" s-a consumat la cca 50 cm de mal ) . Cu ocazia inghitirii marlitei , a luat bineinteles si 3/4 din forfac... dupa care a inceput o deplasare / imersiune lenta spre larg . Am intepat, am avut-o , a fortat un pic ...si dusa a fost !!! Sper ca iti dai seama : Nu am avut struna, ci forfac monofil !
Cea mai mare stiuca pe care am avut-o vreodata in undita ( acum 3 ani ) , am scapat-o din acelasi motiv ! Pescuiam la salau , la 6 dimineata cu forfac monofil de 0,23. Dupa un drill intr-adevar fantastic, de 20 min , terminat in favoarea mea, stiuca ajunsese vlaguita la mal, cu spinarea deja afara . Din cauza extenuarii probabil, " a cazut pe o parte" , o intoarcere lenta si nimic mai mult . dusa a fost. ! Probabil, in timpul drill-ului, se intepenise firul cumva prin incheietura botului, de aceea a rezistat . Situatie care s-a schimbat in momentul acelei..."caderi pe-o rana " . Am crezut ca-mi pierd mintile ... a fost prima data in viata cand am dat cu lanseta de pamant ! Dupa care, m-am plimbat vreo juma' de ora pe malul baltii ca un ´somnanbul, fumand tigara dupa tigara .... Colegul care a fost cu mine , credea ca am luat-o razna .Apa fiind limpede, vazusem stiuca foarte, foarte bine . A avut cel putin 1, 20-1,25 m si la cat era de " implinita " si dupa forta degajata in drill , cred ca a canarit peste 14-15 Kg . Fara gluma sau exagerari !
Cateva saptamani am fost bolnav . Am mai cautat-o eu pana toamna tarziu , dar nu a mai muscat . In schimb am luat in acea perioada , in acelasi loc , un " trio" elegant , toate in jur de metru . Dar pe cumatra... nu am mai vazut-o .
De aceea , pescuiesc chiar si la salau cu struna extra-fina , in locuri " rau famate" !!!! Nu poti stii niciodata cine ... bate la usa !?
fir intins !
Tibi D.