Tehnici Baitcasting
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
am dat la baitcasting cu lansete de 8'6 si 9' si mulinete round, cu textil de 40 si 60 lbs, lansam f. bine naluci de la 30 gr in sus, mai departe decat cu lansetele de spin pt. ca la mulinetele abu level windu derula pe lanseu, nu ramanea fix ca la low profile, deci frecare zero plus ca firul gros permitea sa te bagi serios in lanseta. cu lansete de spin am pierdut ceva naluci grele, nu stiu de ce cateodata in lanseu firul se incalcea in inele si se rupea instant.
ca si observatie personala, cu greutati mici lansezi mai departe cu spinu, cu greutati mari mai departe cu castu.
ca si observatie personala, cu greutati mici lansezi mai departe cu spinu, cu greutati mari mai departe cu castu.
lumea cam aia intreba ... care ce si cum is alea ...Radu_ scrie:am dat la baitcasting cu lansete de 8'6 si 9' si mulinete round, cu textil de 40 si 60 lbs, lansam f. bine naluci de la 30 gr in sus, mai departe decat cu lansetele de spin pt. ca la mulinetele abu level windu derula pe lanseu, nu ramanea fix ca la low profile, deci frecare zero plus ca firul gros permitea sa te bagi serios in lanseta. cu lansete de spin am pierdut ceva naluci grele, nu stiu de ce cateodata in lanseu firul se incalcea in inele si se rupea instant.
cea mai mica greutate lansabila cu bait cast
cea mai mica greutate cu care bait castul intrece spinn-ul

d´astea---

ps : fix molinete de alea am si io... , si joarda tot de 9 craci

mai ama una mai scurta... dar e costum ...

Radu , defineste grele
Uite , o mostra din ce lansez eu

Ai sus neste Husky Jerk si X-Rap de 10 cm , dupa care un vobleras de 19 cm si unu de 19,3 cm , in fine , pana la linguri(defapt jiguri ) de 120 gr .
Greutatea cea mai frecventa 80 de grame , daca ii sa fac o medie , cam cu 80 de grame pescuiesc in mod normal .
Nu stiu cu ce bat arunci tu greutati mari si ce inseamna asta , insa io folosesc o scula de spin de 9 , mai precis de surf spin .
Pescuiesc in mare , insa dupa cum se vede folosesc destule naluci comune pescarilor de apa dulce .
Asa arata inelu de plecare versus un tambur de Stradic 2500 .

Nu prea ai incurcaturi in inele pe forma aia si marimea aia , si la mine nodu trece prin inele .
Daca persista ,rod building , treci pe K-Guide , si adios durere .
Urmeaza o surfspin de 10 sau 11
La mine in mare orizontu nu se termina in copacii de pe malu celalat sau stufu din mijlocu baltii , nu tre sa bag naluci sub salcii aplecate in apa sau milimetric langa busteni sau frunze de nufar , io pur si simplu tre sa trimit departe .
Daca careva lanseaza mai bine cu baitu in clasa mica (insa nu intru sub 15 gr. , sa fim seriosi
) , sub 40-50 gr decat o scula japo pentru suzuki de 9-10-11 ft , sau cu peste 50 gr mai mult decat betele americane de surf spin , io-s dispus sa-l ascult o recomandare de un asemena echipament , care sa ma duca unde ma duce asta ! Ii doar in interesu meu sa ajung mai departe 

Uite , o mostra din ce lansez eu

Ai sus neste Husky Jerk si X-Rap de 10 cm , dupa care un vobleras de 19 cm si unu de 19,3 cm , in fine , pana la linguri(defapt jiguri ) de 120 gr .
Greutatea cea mai frecventa 80 de grame , daca ii sa fac o medie , cam cu 80 de grame pescuiesc in mod normal .
Nu stiu cu ce bat arunci tu greutati mari si ce inseamna asta , insa io folosesc o scula de spin de 9 , mai precis de surf spin .
Pescuiesc in mare , insa dupa cum se vede folosesc destule naluci comune pescarilor de apa dulce .
Asa arata inelu de plecare versus un tambur de Stradic 2500 .

Nu prea ai incurcaturi in inele pe forma aia si marimea aia , si la mine nodu trece prin inele .
Daca persista ,rod building , treci pe K-Guide , si adios durere .
Urmeaza o surfspin de 10 sau 11

La mine in mare orizontu nu se termina in copacii de pe malu celalat sau stufu din mijlocu baltii , nu tre sa bag naluci sub salcii aplecate in apa sau milimetric langa busteni sau frunze de nufar , io pur si simplu tre sa trimit departe .
Daca careva lanseaza mai bine cu baitu in clasa mica (insa nu intru sub 15 gr. , sa fim seriosi

- semlecangheorghe
- veteran
Grey Wolf a scris
Nu am facut teste riguroase de genul celor sugerate de tine.Totusi imi amintesc de o situatie din vara ,cind pescuiam alaturi de Razvan pe un prundis.La un moment dat ne-am trezit ca amindoi lansam cu aceeasi naluca,un jointed shad rap de 5cm.Eu cu un L.T.B.DE 7FT,medium,mulineta shimano sustain,powerpro de 15lb..Razvan cu Lamiglasul lui echipat cu ABU morrum,fir de 15 sau 20lb,numai stiu..La un moment dat ,l-a propunerea lui am lansat in paralel sa comparam distantele...Vintul batea din lateral destul de tare...Am lansat de citeva ori in felul acesta si el a dat de citeva ori cit mine,si de citeva ori cu citiva metri in plus..A fost o intimplare care mi-a spulberat ultimele inhibitii in materie de bait..
Alta data,dupa ce mi-am facut combo-ul curado-avid,tot asa, pescuiam si eu dadeam cu un jig de 7gr cu un shad de 7cm..Razvan tot zicea ca de ce dau asa putin..Dadeam vreo 30m....Apoi cind a pus el mina pe lanseta ,s-a dus naluca .......peste 50m,poate mai bine..oricum dincolo de mijlocul Muresului.Oricum ,o distanta la care nu poti juca eficient naluca..
Adevarul este ca indeminarea in lansarea nalucii la distantacere ceva timp,comparativ cu sinning-ul.Dar si avantajele sint pe masura..Mie mi se pare ca ai un control asupr nalucii suta la suta mai bun.Pot salta jigul pe substrat tot din 2in 2cm..Aseara pescuiam pe intuneric la jig cu combo-ul de bait si alaturi statea combo-ul de spin..L-am luat pe asta din urma ,am dat citeva lanseuri..l-am pus la loc si am luat din nou bait-ul...nu se compara feeling-ul..Nu mai vorbesc la pescuitul cu voblere..
Am sa incerc eu sa-ti raspund din postura de indepator,adica cu vreo luna juma de pescuit cu baitcasting..grey-wolf a scris:
. totusi asi dori un raspuns in cazul unor echipamente normale folosite la noi in pescuit nu in concursuri de lasat la distanta . hai sa zicem 2 exemple: bat de baitcast 1,9 m si bat de baitcast 2,7 m versus aceleasi lungimi de bat dar de spinning (bineinteles si restul parametrilor identici ) alege tu clase apropiate de mulinete ca la cele de baitcast sunt aproape total necunoscator . gramajul nalucilor sa ramina cel indicat de initiatorul topicului 25-30 g . cam ce distante se obtin si cine cistiga spin sau baitcast ?
PS daca e asa de bune de ce craparii nu le folosesc pentru lansari la distanta ca ei asta cauta ?
PS 2 intreb din curiozitate si nestiinta , nu din placerea de a discuta in contradictoriu .
Nu am facut teste riguroase de genul celor sugerate de tine.Totusi imi amintesc de o situatie din vara ,cind pescuiam alaturi de Razvan pe un prundis.La un moment dat ne-am trezit ca amindoi lansam cu aceeasi naluca,un jointed shad rap de 5cm.Eu cu un L.T.B.DE 7FT,medium,mulineta shimano sustain,powerpro de 15lb..Razvan cu Lamiglasul lui echipat cu ABU morrum,fir de 15 sau 20lb,numai stiu..La un moment dat ,l-a propunerea lui am lansat in paralel sa comparam distantele...Vintul batea din lateral destul de tare...Am lansat de citeva ori in felul acesta si el a dat de citeva ori cit mine,si de citeva ori cu citiva metri in plus..A fost o intimplare care mi-a spulberat ultimele inhibitii in materie de bait..
Alta data,dupa ce mi-am facut combo-ul curado-avid,tot asa, pescuiam si eu dadeam cu un jig de 7gr cu un shad de 7cm..Razvan tot zicea ca de ce dau asa putin..Dadeam vreo 30m....Apoi cind a pus el mina pe lanseta ,s-a dus naluca .......peste 50m,poate mai bine..oricum dincolo de mijlocul Muresului.Oricum ,o distanta la care nu poti juca eficient naluca..
Adevarul este ca indeminarea in lansarea nalucii la distantacere ceva timp,comparativ cu sinning-ul.Dar si avantajele sint pe masura..Mie mi se pare ca ai un control asupr nalucii suta la suta mai bun.Pot salta jigul pe substrat tot din 2in 2cm..Aseara pescuiam pe intuneric la jig cu combo-ul de bait si alaturi statea combo-ul de spin..L-am luat pe asta din urma ,am dat citeva lanseuri..l-am pus la loc si am luat din nou bait-ul...nu se compara feeling-ul..Nu mai vorbesc la pescuitul cu voblere..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
SF, nu te pot contrazice deoarece nu am pescuit niciodata in conditiile in care pescuiesti tu.SF scrie: ....
Daca careva lanseaza mai bine cu baitu in clasa mica (insa nu intru sub 15 gr. , sa fim seriosi) , sub 40-50 gr decat o scula japo pentru suzuki de 9-10-11 ft , sau cu peste 50 gr mai mult decat betele americane de surf spin , io-s dispus sa-l ascult o recomandare de un asemena echipament , care sa ma duca unde ma duce asta ! Ii doar in interesu meu sa ajung mai departe
![]()
Insa daca ma uit la oferta producatorilor, vad ca au atat lansete de spinning cat si de baitcasting pentru pescuit marin de pe mal.
Uite spre exemplu la St.Croix:
http://www.stcroixrods.com/product/avid-series-inshore
http://www.stcroixrods.com/product/tidemaster-inshore
Ma gandesc ca nu degeaba. Ca daca alea de baitcasting ar fi improprii pentru acest gen de pescuit, nu ar fi in oferta, asa cum nu gasesti, de exemplu, lansete de baitcasting UL.
Io zic ca printre Stellele pe care le ai, ar merge si un Calcutta DC 201 ( http://xxx.shimano.com/publish/content ... TE_DC.html ) imperecheata cu un Avid Inshore de casting sau ceva de la Loomis. Macar asa, de curiozitate. Daca nu iti plac le vinzi.
Numai ai mare grija. Odata ce faci pasul in directia asta s-ar putea sa fie nevoie sa le vinzi pe cele de spinning !

Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Alea nu lanseaza 60 de grame sau peste mai bine ca astea
http://www.stcroixrods.com/product/legend-surf
Alea de le pui tu is fast , ii cam greu sa lansezi voblere cu bete fast in lungimea aia , merge bine la plumbi pictati , insa arunci mai bine un popper cu un moderate fast , daca ii sa o luam.
Oricum , is sensibil mai putine modele de cast
http://www.stcroixrods.com/product/legend-surf
Alea de le pui tu is fast , ii cam greu sa lansezi voblere cu bete fast in lungimea aia , merge bine la plumbi pictati , insa arunci mai bine un popper cu un moderate fast , daca ii sa o luam.
Oricum , is sensibil mai putine modele de cast

Atunci lovesti un bat din asta de surf de la St.Croix, il imperechezi cu un Calcutta DC si iesi la apa cu jucaria noua si fara prejudecati.
Doar tu ziceai ca pescuitul e aiurea daca faci mereu si mereu acelasi lucru. Tre sa experimentezi permanent chestii noi. Poate cu unele gresesti, dar cu altele sigur progresezi. Asta daca nu te afli in varful varfului din punct de vedere al echipamentului. Dar si atunci apar mereu lucruri noi.
Deci incearca si baitcastingul, zic io. Dar numai atunci cand esti pregatit sa faci pasul. Ca daca dai 10 lanseuri si concluzionezi ca spinningul e mai bun, atunci e ca si cum nu ai fi incercat.
Si eu am fost anti bait. Dar am incercat o data, cand am facut-o cu un echipament impropriu pentru ce aveam eu nevoie. Am zis ca baitcastingul nu e bun si am mai dat vreo 3 ani pe spinning. Apoi m-a mancat sa incerc din nou, insa acum am studiat mult mai bine problema inainte de a cumpara. Am luat ce traba si perceptia asupra baitcastingului mi s-a schimbat. Acum am deja 5 mulinete de baitcasting, iar cu alea de spinning ce mi-au mai ramas se joaca fiul meu prin casa.
Doar tu ziceai ca pescuitul e aiurea daca faci mereu si mereu acelasi lucru. Tre sa experimentezi permanent chestii noi. Poate cu unele gresesti, dar cu altele sigur progresezi. Asta daca nu te afli in varful varfului din punct de vedere al echipamentului. Dar si atunci apar mereu lucruri noi.
Deci incearca si baitcastingul, zic io. Dar numai atunci cand esti pregatit sa faci pasul. Ca daca dai 10 lanseuri si concluzionezi ca spinningul e mai bun, atunci e ca si cum nu ai fi incercat.
Si eu am fost anti bait. Dar am incercat o data, cand am facut-o cu un echipament impropriu pentru ce aveam eu nevoie. Am zis ca baitcastingul nu e bun si am mai dat vreo 3 ani pe spinning. Apoi m-a mancat sa incerc din nou, insa acum am studiat mult mai bine problema inainte de a cumpara. Am luat ce traba si perceptia asupra baitcastingului mi s-a schimbat. Acum am deja 5 mulinete de baitcasting, iar cu alea de spinning ce mi-au mai ramas se joaca fiul meu prin casa.

Uita-te la filmuletul asta si dupa aia zi ca nu te tenteaza baitcastingul:
http://www.youtube.com/watch?v=4lV8yT5S ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=4lV8yT5S ... re=related
mi-am incercat jucaria noua....inca mai fac cate un cuib dar sunt multumit. dupa prima partida ating asa dupa aprecierile mele 60-70%din distanta la care arunc cu spinning....oricum inca nu simt lanseta mulineta, dar acum sunt de parere ca oricine poate invata baitcasting in cateva zile cu putina rabdare si perseverenta!!!!