STIUCA LA VOBLER
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- ionut-raptor
- senior
STIUCA LA VOBLER
Salut prieteni.Vreau sa pescuiesc cu voblere Rapala Original,stiuca la suprafata.M-am gandit sa folosesc un fir Trabucco Allround cu grosimi intre 0,20-0,22.Voblerele au intre 5-9 cm.Ce ziceti,e bun firul acesta ales de mine,ca marca si grosime?Nu am vrut sa fac reclama si sper ca moderatorii sa nu se supere pe mine
Firul are o culoare albastra si mi se pare a fi foarte bun.

Re: STIUCA LA VOBLER
Sal!!ionut-raptor scrie:Salut prieteni.Vreau sa pescuiesc cu voblere Rapala Original,stiuca la suprafata.M-am gandit sa folosesc un fir Trabucco Allround cu grosimi intre 0,20-0,22.Voblerele au intre 5-9 cm.Ce ziceti,e bun firul acesta ales de mine,ca marca si grosime?Nu am vrut sa fac reclama si sper ca moderatorii sa nu se supere pe mineFirul are o culoare albastra si mi se pare a fi foarte bun.
Poti prinde stiuca la poppere Rapala si la x-walk la suprafata, atacurile sunt spectaculoase, dar, eu de regula, nu folosesc decat fir textil (de ex. PP) si struna...
Totodata daca vrei sa mergi pe Rapala iti mai recomand si RNR.
Vezi ca s-au scris sute de postaro referitor la acest subiect.Cauta cu atentie si rabdare pe forum si o sa ai destule de invatat

Daca ai vointa poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, il lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
Pentru pescuitul in suprafata la stiuca poti incerca Sliderele floating de la Salmo, daca nu cumva ai pescuit cu ele deja. Sunt excelente. Iti ia o oarecare perioada sa te acomodezi cu stilul de pescuit dar dau satisfactie maxima. In lacuri, la apa mica, langa stuf sau langa structuri iesite la suprafata, sau pe deasupra structurilor scufundate, tufe mari de plauri. Recomand folosirea ochealarilor polarizati, ai sa vezi diferenta (gasesti ochelari decenti pe la 50 de ron). Vezi perfect naluca si actiunea ei. Vezi atacurile si cum iese in urmariri de 1-2 metri uneori. Alteori vezi numai atacul. Uneori o vezi cum vine ii urma Sliderului care face un val mic uneori (evolueaza in 20-30 cm de suprafata) si se creaza un val mai mare in spatele lui, urmeaza momentul atacului. Cu ochelari polarizati poti vedea pestele sub apa. Ii recomand in modul cel mai serios.
Ca si tehnica de pescuit:
1 poti recupera constant smucind usurel si ritmic din varful lansetei, cu varful in jos, ca sa nu scoti naluca din apa
2 smuciri mai lungi si nu asa energice in timpul carora recuperezi firul pe molineta fara sa-l lasi sa faca burta mare (struna se poate agata dupa primul carlig triplu). Dupa doua smuciri, faci pauza de cateva secunde, in care recuperezi dar numai cat sa misti naluca (cat mai incet posibil, numai sa miste naluca). Apoi dupa trei smuciri, sau dupa una... depinde. te orientezi si dupa relief cum ziceam. Pe oprire, naluca sa fie usor trecuta de un posibil adapost subacvatic. Pe oprire se declanseaza atacul. Aici smucilrile (jerkuri) trebuie sa traga Sliderul intre 0,5 si 1m prin apa.
Ai sa vezi tu cum e, te imprietenesti repede cu el. Fir intins!
Ca si tehnica de pescuit:
1 poti recupera constant smucind usurel si ritmic din varful lansetei, cu varful in jos, ca sa nu scoti naluca din apa
2 smuciri mai lungi si nu asa energice in timpul carora recuperezi firul pe molineta fara sa-l lasi sa faca burta mare (struna se poate agata dupa primul carlig triplu). Dupa doua smuciri, faci pauza de cateva secunde, in care recuperezi dar numai cat sa misti naluca (cat mai incet posibil, numai sa miste naluca). Apoi dupa trei smuciri, sau dupa una... depinde. te orientezi si dupa relief cum ziceam. Pe oprire, naluca sa fie usor trecuta de un posibil adapost subacvatic. Pe oprire se declanseaza atacul. Aici smucilrile (jerkuri) trebuie sa traga Sliderul intre 0,5 si 1m prin apa.
Ai sa vezi tu cum e, te imprietenesti repede cu el. Fir intins!
A... si inca ceva. Si eu recomand textilul. Stiuca e un peste care creste mare si e bataios. E nevoie de putere. Elasticitatea nu e asa importanta si oricum lucreaza lanseta si frana in favoarea la. Mai ales la naluci de suprafata e important ca in momentul inteperii, sub un peste mare, sa nu ai elongatie a firului. Textilul se intinde imediat si isi foloseste toata puterea asigurand fixari bune ale carligului in falcile tari ale stiucii. Pe monofilament poti avea mai multe rateuri in intepare la pestii mai mari. Plus ca nu ai emotii in dril. Berkley face fire bune, vezi Whiplash. sau Stren Super Braided... sunt o gramada. Super braidedurile sunt foarte tari, un 0,12 poate tine si 10 kg de forta. Sunt foarte tari, trebuie sa ai inele bune SIC si atentie la degete
nu sunt teflonate. Cu cat mai subtire cu atat faci lansari mai bune si in pescuitul la distanta, de ex cu slider chiar si in 50-60 de metri, textilul retine apa si capata greutate, influentand dinamica nalucii. Nu prea cred ca se mai foloseste la stiuca monofilament (nylon) in pescuitul cu naluci. Eu nu mai folosesc de vreo 3 ani. Ar fi bun de topic sau de sondaj.

-
- veteran
Tristiane, cred ca exagerezi putin. Sunt inca destui pescari care, fie pentru ca ei considera scump textilul fie pentru ca sunt conservatori inca pescuiesc stiuca cu monofilament si ca sa nu aiba rupturi dese utilizeaza o struna metalica de 10-20 cm. Eu am mostenit de la un unchi de al meu vreo 10 astfel de strune metalice (otel inox) si le prind cu un cap de nylonul fluo de 0.30 si la celalalt are vartej si agrafa de care prind naluca. E drept ca nepescuind niciopdata cu textil nu pot face comparatia...insa te asigur ca pe Snagov am prins stiuci, nu prea mari (1 kg) dar oricum satisfacatoare. Pentru stiuca nu cred sa fie mare diferenta daca urmareste o lingura oscilanta legata pe textul sau pe o struna de otel, important e cum se misca naluca, nu?Tristian scrie: Nu prea cred ca se mai foloseste la stiuca monofilament (nylon) in pescuitul cu naluci. Eu nu mai folosesc de vreo 3 ani. Ar fi bun de topic sau de sondaj.

-
- veteran
Cred ca totusi depinde de apa. Pe o apa rece si foarte limpede un textil de 18 se vede de la mare distanta. Am vazut in astfel de situatii stiuca urmarind naluca pana langa barca,dar pastrand o distanta si fiind foarte prudenta. Cand am schimbat pe mono atacurile au fost imediate. Intamplare??? Nu cred.Fario_nebunu scrie:Tristian scrie: Pentru stiuca nu cred sa fie mare diferenta daca urmareste o lingura oscilanta legata pe textul sau pe o struna de otel, important e cum se misca naluca, nu?
Intrebare: tu crezi ca stiuca aia care vine si iti studiaza naluca pana langa barca sau mal, dupa caz, stie ca bucata de sarma din fatza nalucii se numeste struna si reprezinta un real pericol daca pune botu' si o haleste?!mihali scrie: Cred ca totusi depinde de apa. Pe o apa rece si foarte limpede un textil de 18 se vede de la mare distanta. Am vazut in astfel de situatii stiuca urmarind naluca pana langa barca,dar pastrand o distanta si fiind foarte prudenta. Cand am schimbat pe mono atacurile au fost imediate. Intamplare??? Nu cred.

Nu inteleg de ce ne legam intotdeauna de sarma?!