Stiuca - la VOBLER

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
danielT
junior
junior

Mesaj de danielT » 27 Aug 2004, 15:59

@W- ptr. somn le-am cumparat. Am prins cu ele, e adevarat ca erau somotei(1-2kg) in curent puternic si constant, la 2-3m de mal, cand a fost o depunere masiva a lipusilor si morunasilor. Cu cine am fost a capturat si mai mare-6-8kg, 2 bucati, si au mai rupt vreo doi firul. Toata discutia este despre Mures. Dar eu eram curios daca a prins cineva stiuca cu acest model. Oricum ptr. somn ft. potrivit sa dovedit SSR de 9.
@tudor-depinde pe ce ape pescuiesti. Pe mures cu un curent ft. puternic si adancimi de 2-3m si pescuind de pe mal nu ai ce face cu dimensiuni mai mari. In alte conditii sunt mult mai bune dimensiunile de care spui tu.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 27 Aug 2004, 16:55

Pescuiesc cu voblere mai mari si pe riuri mai putin adinci. Dimensiunea voblerului nu joaca asupra faptului ca se duce mai adinc sau nu, ci dimensiunea si unghiul barbetei, greutatea voblerului in cazul celor "lipless" (fara barbeta).
Cind o sa dai de un somn ca lumea pe voblerul de 9 cm o sa ti-l faca praf.
Cind o sa se intimple asta fa-i si somnului dar si voblerului o fotografie sa vedem si noi. :D

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 29 Aug 2004, 01:38

tudor scrie:Am remarcat de mult, citind ce scrieti, ca in Romania se pescuieste cu naluci mici fata de ce utilizam in vest.
Cu vobler de 9cm eu dau la clean sau biban. Pentru stiuca utilizez voblere intre 10 si 20 cm. Cit despre somn sunt limitat de puterea lansetei si de faptul ca voblerele peste o anumita talie sunt facute pentru trena si se cam incurca cind le lansezi.
Tudor
La noi cleanul si bibanul sunt mai sfiosi :lol: .In ceea ce priveste stiuca,intradevar folosim naluci cam mici,dar le folosim in speranta ca daca naluca se intalneste cu o alta specie de rapitor in loc de stiuca,sa prinda.Nu o data mi s-a intamplat sa dau dupa o specie si am prins alta.Cum se spune:cu naluca mare prinzi peste mare,cu una mai mica poti prinde si peste mare si mai mic.Chiar ieri am vazut intr-un magazin un vobler Salmo,model Pike,cred ca avea 15-20 cm.Mi-a ramas gandul la el,cred ca-l voi cumpara.Oricum am inteles ca din acel model,cel mai mic care se produce,are 12 cm.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 29 Aug 2004, 09:26

N-am avut ocazia sa incerc Salmo model pike deci nu stiu cum se comporta cind le lansezi.
La multe marci, si mai ales Rapala, modele mari sunt facute pentru trena si se lanseza rau. Adica nu au o bila care sa se duca spre coada in momentul lansarii ceea ce face ca intra in apa cu coada mai intii si cirligele nu se agata in fir. Am si un Balzer mare cu acceasi meteahna. Trebui sa lansezi de trei ori ca sa cada o data fara sa se incurce.
Japonezii au studiat bine chestia asta si voblerele lor nu se incurca aproape nici o data cind le lansezi.
Ca sa revin la acel Salmo, nu stiu daca face parte din categoria celor care se lanseza bine sau nu. Daca stii pe cineva care are modelul respectiv mai intii incearca-l. Altfel o sa-l cumperi si dupa ce o sa vezi ca ti se incurca la fiecare lansare n-o sa mai pescuiesti cu el. Sau numai la trena.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 29 Aug 2004, 16:30

Pt. Tudor:

De acord cu tine. "Weight Transfer System" de la Yo-Zuri e "bestial". Ca sa nu mai vorbim de "Mag Minnow". Dar exista o rezolvare si pentru voblerele "proaste". De ce nu infasori o sirma subtire de plumb (sau chiar o foita) pe tija ancorei din coada? NU dezechilibreaza voblerul in apa (mai ales pentru modelele "sinking") si asigura o repartizare optima a greutatii la lansare.

Pt. Michael:

Salmo Pike se fabrica in trei marimi: 9, 11 si 16 cm, in variante "floating" sau "sinking" (numai modelul de 16 cm).
Vezi http://www.salmo.com.pl/start_eng.htm .
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 29 Aug 2004, 22:11

Wave,nu mai stiu exact ce model anume,PIKE sa JACK(cam seamana),oricum mi s-a parut imens.Dar mi-a si placut.Problema este ca daca dai cu un vobler atat de mare si rapitorul din zona,care poate fi un avat sau altceva(in loc de stiuca),se sperie de el.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 29 Aug 2004, 23:10

PT Wave :

De ce sa pun sirma pe voblere care ma plictisesc, cind am o Plano 7771 plina numai cu voblere care se arunca bine ? :wink:

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Aug 2004, 09:09

Asta e cu totul ala poveste Tudore! :wink:

danielT
junior
junior

Mesaj de danielT » 30 Aug 2004, 11:05

Tudor-cum spui tu ca se incurca firul la voblerele Rapala? Nu am patit nici eu si nici alti cunoscuti chestia asta. La Balzer da, insa nu vad de ce compari o firma ca Rapala cu Balzer.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Aug 2004, 11:18

Tudor are dreptate! Nu e vorba numai de Rapala. Orice vobler de dimensiuni mari, fara sistem de transfer al greutatii (cum sint Rapala Magnum) are tendinta de a se "intoarce" in aer, ancorele agatind struna sau firul principal.

Scrie răspuns