Stiuca - la VOBLER

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 02 Sep 2004, 09:47

Vad ca n-am fost bine inteles. Eu am spus ca multe voblere mari se incurca la lansare. Cele cuprinse intre 2 si 10 cm sunt "scobitori" pentru stiuca, si somnul le digera inainte sa-si dea seama ca le-a inghitit.
Hai sa consideram mari de la 15 cm in sus.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 02 Sep 2004, 10:33

Tudor, se vede ca pescuiesti in alta tara! :lol: :lol:
Eu pescuiesc doar cu scobitori de-ale tale. De multe ori nici nu vad rostul sa pun vobler de 9 cm si dau cu 7-8 cm. De fapt nici nu mi-am cumparat scule cu care sa pot lansa si recupera voblere de 20 cm.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 02 Sep 2004, 10:53

danr scrie:merge treaba asta si pe voblere mai mici
salmo hornet m-au scos din minti la ultima partida
mesajul care l-am scris eu legat de salmo 2,5-7 cm era un fel de replica la ce zicea dan. La voblerele mari, intr-adevar e o problema cu agatatul. Dar la cele mici nu prea. Mai ales Salmo hornet, care merg foarte bine.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 02 Sep 2004, 10:54

danr scrie:merge treaba asta si pe voblere mai mici
salmo hornet m-au scos din minti la ultima partida
mesajul care l-am scris eu legat de salmo 2,5-7 cm era un fel de replica la ce zicea dan. La voblerele mari, intr-adevar e o problema cu agatatul. Dar la cele mici nu prea. Mai ales Salmo hornet, care merg foarte bine.
Deci, tudor, eu te-am inteles foarte bine.
:D
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 02 Sep 2004, 19:29

Wavedancer scrie:In doua saptamini am "terminat" doua role mari (300 de yarzi) de fir, din cauza perucilor, pina am invatat sa reglez sistemul magneto-centrifugal si alte alea.
Wave,am vazut in repetate randuri,pe Discovery,cum se regleaza sistemul de care zici tu.In final,cu batul ridicat,cica,naluca trebuie sa curga usor spre pamant.Nici sa cada,nici sa stea in aer.Asa este? :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Sep 2004, 09:47

Ce ai vazut tu pe Discovery era reglajul unui sistem centrifugal (pur mecanic daca vrei), prin adaugarea sau scoaterea unor "greutati" de pe coroana unei roti. Daca te uiti atent in topic-urile despre echipamentul pe care il folosesc, o sa vezi ca am mulinete de casting Team Daiwa, care au un sistem "anti-backlash" Mag-Force V, care este 100% magnetic. Reglajul se face prin intermediul unei buton cu gradatii de la 0 la 12. marii campioni la casting folosesc mulinetele la gradatii mici (0 -2), incepatorii la gradatii mari (10-12). Restul pescarilor, in functie de preferintele personale si stilul de aruncare. Pentru mine gradatia optima este 6 pentru naluci usoare si 7 pentru cele grele. Asta am inteles prin "reglajul sistemului magneto-centrifugal". Chestia cu naluca care cade este un "indicator", cu singura diferenta ca lanseta se tine paralel cu solul, dar nu este singurul. Numai aruncind iti poti da seama cit de bine te "intelegi" cu mulineta.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Sep 2004, 18:49

Sorry,n-am vrut sa-ti jignesc mulinetele.Mi-am dat si eu cu parerea.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 03 Sep 2004, 21:36

Sistemul centrifugal, pur mecanic, este sistemul Shimano. Cel magnetic este Daiwa. Eu le utlizez pe amindoua. N-am reusit inca sa aleg cel care mi-ar place cel mai mult.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 06 Sep 2004, 09:18

Ha ha ha ha. Nu ai jignit pe nimeni sau nimic Michael. :lol: Pur si simplu am explicat ce insemna "reglaj". Ca o completare la "metoda" cu naluca in cadere libera, se considera ca sistemul este corect reglat daca tamburul se opreste din rotatie in momentul in care naluca atinge solul.

Ultima "gaselnita" este sistemul "anti-backlash" digital (un microprocesor care controleaza viteza de rotatie a tamburului, incapsulat in corpul mulinetei si alimentat de curentul produs de rotatia tamburului) - vezi Shimano Calcutta TE DC
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 06 Sep 2004, 10:46

Am vazut sambata vreo trei pescari de stiuca. Foloseau, printre altele, voblere Balzer cu inaintas struna de kevlar si plumb standard (! dupa spusele unuia) de 15 grame.
Recuperarea se facea idem ca la oscilanta.
Ati mai folosit metoda asta pentru pescuitul stiucii la vobler?

Scrie răspuns