pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Fario_nebunu
- veteran

draqdevil scrie:Planta aceea galbena la mine in zona se numeste "lipan".Nu am vazut decat odata,undeva in varful unei creste de munte...Batranii imi ziceau k ei asa prindeau peste cand erau copii,luat ceva seminte,le framantau cu o piatra in apa si pestii iesau la suprafata.....Cu toate k prindeau destul de multi,atunci tot era peste...acum de ce nu mai e?:((
Atentie, nu confunda acea planta cu brusturele (zis si "lipan" in unele zone), e alta planta. Brusturele nu cred ca are flori galbene. Dar si brusturele are efect adormitor la peste!
Planta cu flori galbene se zice ca daca creste abundent pe malul paraului nu pot trai pastravi in acea apa. Nu stiu daca e asa.
-
vijelie
- veteran

mmmmmm... la mine are rol de adormitor numai palinka

)

prind cat prind,si cand nu mai prind...inseamna ca am secat lacul!!
-
draqdevil
- veteran

-
acel "lipan"creste numai pe crestele fara copaci pe munte,nu am auzit sa creasca vreodata pe langa apa...
-
vijelie
- veteran

prind cat prind,si cand nu mai prind...inseamna ca am secat lacul!!
-
storm fish
- veteran

am vazut si eu cum se foloseste lipanul(planta) la pastrav.
pe timpul raposatului cand se mai reuseai sa dai de planta.
la fiecare sedinta de pescuit invat cate ceva.....
-
dan popa
- senior

Planta de care tot se vorbeste, se numeste lumanarica pe la noi prin Vrancea, si se intalneste foarte des pe malurile raurilor de munte.
Acum vreo 15 ani mi-a povestit un batran cum a vazut niste oameni veniti de la Pralea din jud. Bacau sa braconeze pe raul Zabrauti cu lumanarica.
Cica are efect de sufocare pentru pastravii mari, iar puietul il omoara pe loc. Respectivii oameni faceau manuchiuri din acea planta si bateau cu ele apa.....
Acum abia mai curge apa pe Zabrauti......ca de pastravi nici nu mai poate fi vorba...pacat!!
-
lucky_51
- veteran

Pripoane se pot numi si betele lansate in apa cu monturi de fund pe lacuri de munte in care se afla numai pastrav si care sub privirile blande ale celor care dau autorizatii sant lasate in apa cu mentiunile de rigoare, ,, aveti grija sa nu vina altii mai mari in control".
-
draqdevil
- veteran

-
lucky_51 scrie:Pripoane se pot numi si betele lansate in apa cu monturi de fund pe lacuri de munte in care se afla numai pastrav si care sub privirile blande ale celor care dau autorizatii sant lasate in apa cu mentiunile de rigoare, ,, aveti grija sa nu vina altii mai mari in control".
Aici toti sntem de acord cu tine;)
-
Fario_nebunu
- veteran

lucky_51 scrie:Pripoane se pot numi si betele lansate in apa cu monturi de fund pe lacuri de munte in care se afla numai pastrav si care sub privirile blande ale celor care dau autorizatii sant lasate in apa cu mentiunile de rigoare, ,, aveti grija sa nu vina altii mai mari in control".
Da? Poate de aia scrie in permis (sau scria...) ca nu ai voie in ape de munte sa lasi lanseta/undita din mana, adica sa o asezi in suporti! Si ca e voie doar cu o lanseta/undita. Pe majoritatea lacurilor de baraj din zona montana pescarii au macar 2 lansete! Si momeala standard e...ghiciti: viermusi, rame, carcalete!
-
R3app3r
- junior

in spate la permisele ANPA scrie treaba asta chiar la paragraful a
citez : a) in apele curgatoare si statatoare din zona montana , cu o singura undita cu cel mult doua carlige sau o lanseta
f) in apele montane un pescar poate retine cel mult 10 bucati din speciile de lipan,pastrav,coregon
eu as prefera 1 pastrav pe la 1,5 kile cat pt o masa , restul sa fie distractie
fire intinse si bete indoite la toti