rateuri la clean
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: rateuri la clean
Problema nu este la lanseta, nici la textil si nici la ancorele voblerelor (numai sa nu fie boante in varf...). Eu folosesc la clean doua bete, respectiv un Major Craft Beneyro UL care este dat de producator ExFast, si un MHX Spinning Light Fast, de 6 picioare 6 inch custom, si amandoua le pescuiesc cu textil de 6 lbs, iar rateurile sunt undeva la 10 %. Exact cum spun colegii de forum mai sus, cleanul de multe ori „gusta” voblerul.... Inoata paralel cu el si la un moment dat il ataca, de unde si atacurile violente pe care le simti. In astfel de situatii, eu unul nici macar nu intep, pentru ca de multe ori se agata singur, in general de cap (ochi, branhii), si pe dinafara.
Deci, nu dispera, si incearca sa rezolvi problema din felul in care pescuiesti, nu din echipament. Mulineaza mai incet, sau poate mai repede, nu mai intepa foarte tare, sau nu mai intepa deloc.... Sunt variabile pe care la rezolvi doar pescuind.
Fir intins!
Deci, nu dispera, si incearca sa rezolvi problema din felul in care pescuiesti, nu din echipament. Mulineaza mai incet, sau poate mai repede, nu mai intepa foarte tare, sau nu mai intepa deloc.... Sunt variabile pe care la rezolvi doar pescuind.
Fir intins!
costin_s scrie:Problema nu este la lanseta, nici la textil si nici la ancorele voblerelor (numai sa nu fie boante in varf...). Eu folosesc la clean doua bete, respectiv un Major Craft Beneyro UL care este dat de producator ExFast, si un MHX Spinning Light Fast, de 6 picioare 6 inch custom, si amandoua le pescuiesc cu textil de 6 lbs, iar rateurile sunt undeva la 10 %. Exact cum spun colegii de forum mai sus, cleanul de multe ori „gusta” voblerul.... Inoata paralel cu el si la un moment dat il ataca, de unde si atacurile violente pe care le simti. In astfel de situatii, eu unul nici macar nu intep, pentru ca de multe ori se agata singur, in general de cap (ochi, branhii), si pe dinafara.
Fir intins!
mersi de clarificari!
de evitat cat se poate textilul la clean pe rauri mai mici, am avut multe rateuri, chiar si pe rauri mai mari ca si Somesul. Caz real, loc de clean, textil de 10, in aprox 10 min 3 rateuri la rotativa, schimb pe tamburul cu mono intra cleanul instantaneu. Mai depinde de apetit si de apa daca ai rateuri sau nu, de ex pe Lapus mi se par mult mai agresivi clenii, ba chiar au si o constitutie "atletica", pe cand cei de Somes sunt mai burtosi mai lenesi. Nu eagerez sa va zic ca la mono pe Somes sunt cazuri cand TREBUIE sa "dau fir" in momentul in care simt 1-2 muscaturi concomintente. De cele mai multe ori lansam in aval pe diagonala, curentul destul de mare ii traseaza firului o traiectorie de " paranteza ) " si de aici si lipsa reactiei instantanee intre wobler-si lanseta. Ai zice ca woblerul e urmarit de un clenut "la palma" pe cand ditamai cleanu la kil ciuguleste woblerul de parca ar fi o acadea. Culorea si implicit curentul apei joaca rolul cel mai important, il mananca sau ramane flamand ?
believe in spinning !
da, depinde si de apele pe care dai, am prins cleni pe mures pe locuri cu alte ape decat cea cu rateurile si nu tin minte sa fi avut atatea rateuri, cu textilul e alta senzatie nu prea ma incata sa schimb tamburul cu mono, cei drept unde am avut rateurile apa curgea destul de repede si dadeam contra curentului.
-
- senior
Ma intreb daca acest comportament de urmarire a nalucii de catre clean se leaga de aspectul de peste de banc al cleanului. Adica am vazut ca adesea ataca in grup. Urmaresc 2-3 cleni o naluca si in ultima clipa inainte sa fie trasa afara din apa unul se decide sa atace. Cu cat bulboana e mai adanca si mai calma sunt sanse sa urmareasca fara sa atace. In schim sa zicem daca e o bulboana mica in spatele unui bolovan de obicei cleanul ataca, poate dandu-si seama ca nu e timp si ca pierde prada.
deci, am incercat din nou cu mono fara sa intep,nici o schimbare, am pescuit cu celalat bat care este mult mai rigid premier 7-17 gr, medium power,fast action si am scapat de rateuri, nu e prea placut cu el la clean nu simti mare lucru nu se indoaie nu nimica, deci pana la urma la ce o fi bun batul cu pricina?
- Paul Adrian
- veteran
Sfat, pe textil cand ai rateuri la clean lasa frana la mulineta putin mai moale, functie si de bat...
Paul Adrian
http://fishingclub.iony.ro/
http://fishingclub.iony.ro/
-
- veteran
Mono rules
chiar nu inteleg chestia cu textilul la naluci reactive nu are nici un sens. Chestia cu salvatul nalucilor este absurda, daca nu iti asumi ca mai si pierzi naluci stai acasa sau te antrenezi sa nu le pui in copaci
1. Lipsa de elasticitate a firului este clar un dezavantaj. Exista fire mono cu intindere limitata
2. Cu textilil nu se arunca mai departe
3. Firele mono sunt mult mai putin vizibile comparativ cu orice fir textil
4 .Actiunea si puterea lansetei raportat la marimea si tipul nalucilor este importanta. Mai conteza si adancimea apei si cat de puternici sunt curentii care dicteza cat de puternica si de rapida sa fie lanseta.
Cand puterea si actiunea lansetei sunt perfect echilibrate cu diametrul firul mono, cu presiunea exercitata de naluca cleanul trebuie sa se intepe singur in cele mai multe cazuri indifernt daca se pescuieste la vale, transversal sau in amonte.
Problema se pune sa prinzi si in conditii dificile cand apa este foarte limpde sau pesti nu maninca bine.
O lanseta care se incarca bine pe varf cu o anumita naluca conteza mult in evitarea multor rateuri.
Una este a pescuiesti pe rauri mici cu voblere sau roative de 1.5-3g unde o lanseta UL, XUL este obligatorie, alta pe un rau mai mare unde trebuie o lanseta mai puternica(Light, ML) cand se folosesc naluci mai mari si mai portante
chiar nu inteleg chestia cu textilul la naluci reactive nu are nici un sens. Chestia cu salvatul nalucilor este absurda, daca nu iti asumi ca mai si pierzi naluci stai acasa sau te antrenezi sa nu le pui in copaci
1. Lipsa de elasticitate a firului este clar un dezavantaj. Exista fire mono cu intindere limitata
4 .Actiunea si puterea lansetei raportat la marimea si tipul nalucilor este importanta. Mai conteza si adancimea apei si cat de puternici sunt curentii care dicteza cat de puternica si de rapida sa fie lanseta.
Cand puterea si actiunea lansetei sunt perfect echilibrate cu diametrul firul mono, cu presiunea exercitata de naluca cleanul trebuie sa se intepe singur in cele mai multe cazuri indifernt daca se pescuieste la vale, transversal sau in amonte.
Problema se pune sa prinzi si in conditii dificile cand apa este foarte limpde sau pesti nu maninca bine.
O lanseta care se incarca bine pe varf cu o anumita naluca conteza mult in evitarea multor rateuri.
Una este a pescuiesti pe rauri mici cu voblere sau roative de 1.5-3g unde o lanseta UL, XUL este obligatorie, alta pe un rau mai mare unde trebuie o lanseta mai puternica(Light, ML) cand se folosesc naluci mai mari si mai portante
cristian.ene scrie:Mono rules
ai scris mult dar fara prea mult efect, eu am spus si mai sus ca pescuiesc cu o anume lanseta cu un anume fir si in anume loc, deci trecand peste faza cu textilul, treaba e clara, lanseta e echilibrata cu firul, naluca si locul care parea compromis si pe care l-am schimbat , astazi am fost intr-un alt loc apa era limpede, dadeam la margine de curenti (lanseta nu se indoia!), 2 rateuri nici un peste prins, deci ce a mai ramas e ori ca nu se hranesc bine ori naluca folosita un goldy vibromax doar cu acest model am dat, diferite culori, e vreun bai cu el desi nar avea ce, si zic asta pentru ca in alta zi am legat si o musca deasupra voblerului si am prins clean cu ea.... prea rece apa-pestii nu se hranesc bine cel mai probabil cel putin clenii desi apa rece ar trebui sa la priasca....habar nam... paranoiaaaa

...asta din punctul tau de vedere , dar nu inseamna ca toti trebuie sa fie de acord sau ca ai avea neaparat dreptate .cristian.ene scrie:...
chiar nu inteleg chestia cu textilul la naluci reactive nu are nici un sens....
..."a curs multa cerneala" pe tema folosirii textilului la clean si rezolvarea a ramas in "coada de peste"

...am mai spus-o , pescuiesc la clean cu textil (PP) de 8 lbs , nu am intampinat nici o dificultate datorita firului si crede-ma ca am capturi chiar "punctabile" .
...probabil in alte locuri sau situatii sa nu fie solutia cea mai buna textilul , dar asta nu inseamna ca ideea folosirii lui la clean este total gresita .
...o rezolutie o dai chiar tu : "O lanseta care se incarca bine pe varf cu o anumita naluca conteza mult in evitarea multor rateuri." si se putea completa ..."chiar daca se foloseste fir textil"....