Salutari,
Pescuiesc si eu destul de des pe Lapus, de la balta lui Aron pana in stramtori. La mine a mers bine cu salmo hornet, varianta floating, alea cu barbeta scurta, culori naturale, salmo bullhead cel mai mic, salmo tiny floating, cosma pana in 5 cm, butcher. Cel mai mare clean luat de mine pe lapus a avut aproape 1kg si l-am luat unpic mai sus de podul din Razoare, la pragul ala mare, acum vreo 2 ani.
Folosesc o lanseta Balzer magna MX9 original de 2.1m, acuma are doar vreo 2m pentru ca am taiat vreo 10 cm din maner, mulineta okuma zeon 15, mono de 0.18mm. Pentru lapus as prefera totusi o lanseta mai usurica, mai moale, care sa lanseze usor microvoblere, eu ma gandesc sa iau un skill sau un shimano forcemaster light, sunt lansete in jur de 1 milion si cred ca sunt ok pentru Lapus.
In opinia mea cel mai bine in perioada asta merge daca te bagi in apa si lansezi inspre mal, sub salcii, in rotocoale, ..., de multe ori cleanul ataca la prima tura de manivela. Daca nu, recuperat incet, cu accelerari bruste si scurte, regulate. Merge bine si mai jos de pod pana pe la pompe, lansat in lungul canalelor din stanca, am luat multi cleni de acolo. Pe stramtori am fost mai rar, de obicei merg pe drumul inspre Groape, las masina in drum si cobor dealul ala abrupt, sunt locuri extraordinare pe acolo. In general se prind exemplare de 200-500grame, mai rar exemplare mai mari.
Stiuca am luat ocazional, bucati de cca 1kg, pe balta lui aron, ghiulves, la fosta balastiera de mai jos de pompe si mult mai jos, in zona moara batrana. Nu dau dupa stiuca pe lapus decat daca vad atacuri, se poate sa fie si mai mare dar eu nu am auzit. Stiuca am luat la voblere culoare RH, salmo butcher, husky jerk de 6 si 8cm, astea le tin tot timpul cu mine cand merg pw lapus + o struna subtirica de vreo 15cm.
Cateodata, mergand pe vaduri dupa clean, dau de cardurile de scobari si pentru asta port cu mine uneori un forfac de cca 40 cm cu un plumb de 7 grame, asta il agat direct in agrafa pe care pun voblerul, pe forfac am legat un carlig mic, pun un viermus sau o bobita de paine framantata intre degete si lansez intre ei. De multe ori am prins scobari chiar frumusei in stilul asta, cu ochelarii polarizanti vezi scobarul cand musca, e chiar foarte misto si uneori prinzi mai bine decat cei care dau la pluta in zonele cu apa mai lenta si nici nu trebe sa cari dupa tine nustiucate kile de mamaliga. Am incercat chiar cu muste artificiale, am luat cateva gata facute dintr-un magazin, sunt imitatii de nimfe/viermusi, astea nu merg intotdeauna dar am prins si cu ele.
Ufff, ce mult am scris, poate ne intalnim odata pe Lapus si mai schimbam impresii.