Raport recuperare ideal?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

SF
veteran
veteran

Re: Raport recuperare ideal?

Mesaj de SF » 29 Feb 2016, 01:02

zvic scrie:O sa incerc si eu un raspuns, legat mai ales de pescuitul la salau pe balta.

Am folosit multa vreme daiwa 2000 cu raport 4.8. In timp mi-am format un fel de automatism pe muline.ta asta si gramajele uzuale de 5-9gr. Dupa o vreme am pescuit cu o mulineta de 2500 si am constatat imediat ca nu joc naluca cum trebe, obisnuit fiind cu cea de 2000 incercam sa fac oarecum aceeasi miscare, de exemplu 2 ture de manivela ca sa am un reper. Asta pana am invatat ca mulinarea si miscarea trebe sa fie facute in asa fel incat sa obtin o anumita miscare a jigului, mai repede sau mai incet ... si apreciez ca am nevoie de cel putin o partida buna ca sa ma adaptez la alta mulineta, sa-mi adaptez miscarile.

Am ajuns sa prefer mulinetele cu recuperare de 75-80cm pe tura de manivela pentru aplicatia de mai sus pentru ca mi-e mai usor sa pescuiesc cu o tura de manivela, sa ma controlez ca sa fac miscarea asa cum trebe. In schimb daca merg pe jiguri mai mici, prefer un 60cm pe tura de manivela.

Pentru centimetrii astia, care sunt doar asa, un reper general nicidecum o chestie precisa, poti folosi o mulineta cu tambur mai mic si raport mai mare sau tambur mai mare si raport mai mic. Pana la urma e o chestie de preferinta si obisnuinta. Nu simt neaparat diferenta de forta intre mulinete.

Pe de alta parte cand dau cu linguri sau voblere la stiuca, problema nu o simt la fel, mi-e mai usor sa ma adaptez la o viteza de recuperare diferita si simt nevoia unei mulinete mai mari cu raport de recuperare mai mic, mai ales pentru nalucile mai portante, pentru mine daiwa 2500 cu 4,8 e ok. La avat pescuiesc mai putin in ultima vreme dar am folosit aceeasi mulineta si mi se pare ok.

La clean, am incercat mulinete mici dar nu mi-a placut, folosesc tot daiwa 1500 cu 4,8 si adaptez viteza de recuperare, conteaza mai degraba cum merge mulineta cu fire subtiri, sa nu faca peruci.
Super post ! :respekt:

Scrie răspuns