pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
tito
- veteran

Gardos scrie:intram in teoria relativitatii. cat de rapid recuperezi tu, cat de rapid recupereaza tito, sa zicem? cu aceeasi mulineta, sa fim intelesi. ce comparam aici?
la cum mulinezi tu, sincer, nu ti-ar strica un raport 3.2, fara misto.
la cum mulineaza unul din garda veche, poate fi si 7.0, ca se descurca.
de unde pana unde ideea/erezia ca ar exista un raport ideal? ideal pentru cine? ideal pentru pesti ar fi ca tu sa iti iei un 6.1.
pentru tine, ceva sub 5.
in fine, nu mai zic nimic ca iti stric placerea si topicul.

)))

))

))

))
-
mihale
- utilizator constant

valeriu28 scrie:
Sustainul se face doar pt State la raport mai mare de recuperare.
Stradicul nou, tot pentru ei a fost facut.
Asta de unde ai mai scos-o? Pentru piata japoneza nu a fost facut?

-
valeriu28
- veteran

a fost facut pt comert international dar in fine.
ideea e ca am gasit niste preturi bune la rapoarte mai mari de recuperare. pe de o parte imi da de gandit, pe de alta parte imi amintesc ca am incercat raportul asta de recuperare si am prins.
nu sunt convins care e ok dar o sa merg pe 5, sau mai bine zis pe o recuperare de cca 70cm pe tura.
desi cum zice Dragos, sunt multe chestii relative, chiar sunt..
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
florin1948
- veteran

Draga Valeriu, ai ajuns inca o data la vorba mea ca degeaba pui intrebari de genul asta pe forum ca nu ajungi la nici un rezultat !Fiecare are parerea lui, mai putin astia care nu au nimic de spus si te iau la misto, de fapt nu ai tras nici o concluzie si tot ce te duce mintea ai sa faci. Adevarul este ca pana la urma cel mai bun raport de recuperare este cel cu care te obisnuiesti ( vorbind de spining ) in intervalul 5 : 1 , 7 : 1 . Si chestia cu 70 cm la o tura de manivela este relativa : una este sa tragi 70 cm in 10 secunde, alta este sa-i tragi in 30 secunde ( am exagerat intentionat sa pricepi ce vreau sa spun ). Pana la urma tot mana pescarului este factorul decisiv care trebuie sa se adapteze la caracteristicile nalucii cu care pescuiesti. La urma urmei, vrem ca naluca respectiva sa evolueze astfel incat sa-i exploatam la maxim proprietatile, sa dea tot ce poate ca sa prinda peste. De ex. un vobler floating pe care scrie ca coboara pana la 3.0 m crezi ca daca il plimbi cu viteza mica ajunge asa de jos ? Si atunci ce faci, schimbi de fiecare data mulineta functie de viteza cu care trebuie sa tragi diferite tipuri de voblere ? Sau diferite tipuri de linguri ? Cu acelasi raport de recuperare poti " trage " mai repede sau mai incet functie cat de repede " dai la manivela ". De asta este important sa te stabilesti pe un anumit raport de recuperare si sa se invete mana cum sa actioneze pentru recuperari mai rapide sau mai lente. Viteza de recuperare este ceruta de tipul nalucii, se schimba de la o naluca la alta si mana , saraca, trebuie sa se adapteze. Daca tot schimbi mulinete cu viteze de recuperare diferite mai greu sa te adaptezi. Asa ca pana la urma tot pe malul garlei vei gasii raspunsul la intrebarile tale !
PS Daca vrei iti dau o mulineta cu 7,o : 1 sa te joci cu ea sa vezi ce inseamna un raport mare de recuperare.

Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
-
Ghibort
- junior

Nu te am luat la misto cum zice tataia de mai sus. La misto te a luat spiner si eu lui i am raspuns. Daca citesti printre randuri...
Adevarul e ca topicul deschis de tine si intrebarile puse, aduc putin a naivitate.
-
adrian99
- veteran

valeriu,raport de recuperare mare-putere mica,raport de recuperare mica putere mare
vorbesc(strict)de mulinetele de spin

-
sosoktm
- veteran

valeriu28 scrie:scuze, dar nu stiu nici tu daca ai inteles ceva. cel putin ce am vrut sa zic. nu ma lua la misto, nu e studiu de caz, iar explicatii nu am gasit. ar fi fost util daca puneai o parere. eu am pus parerea mea. daca esti pescar de competitie si stii asa de multe dar nu vrei sa impartasesti public, imi poti scrie in privat argumentele tale. daca ai!
Nu vad cu ce te am luat la misto. Dupa daspunsurile tale din topic, de fapt constat ca problema ta reala este ca ai gasit ceva ieftineli pe america dar nu sti daca merita. Nu te complica sa pui intrebari al caror raspuns oricum nu il vei intelege, ia orice, ai sa vezi pe parcurs despre ce e vorba. Parerea ta ca spinningul s a inventat in state e desantata grav

De asemeni, sa sti ca pareri au si pescarii fara "grade" in competitie, probabil la ei vei gasi mai repede sfaturi bune. Sugestia mea cu studiul de caz era f serioasa, dar ai perceput o gresit tocmai pt ca nu ai experienta la rapitori variati.
Forta unei mulinete e data de mai multe detalii constructive, nu doar de raportul de recuperare;)
Cred ca ar trebui sa mai tai din atitudinea asta intepata, ai avea doar de castigat. Spor
-
Dan Stefan C.
- veteran

Parerea mea este ca ce faci cu o mulineta cu raport de recuperare mare poti face si cu o mulineta cu raport de recuperare mic. Invers este mult mai greu. Cel mai bine iti vei da seama de acest lucru recuperand acelasi vobler cu mulinete de 5:1 si 6:1. Eu mi-as lua o mulineta cu raport de 6:1 doar pentru pescuit la pastrav/clean pe rauri unde lansezi nalucile in amonte si trebuie sa le recuperezi rapid pentru a lucra cum trebuie.
-
valeriu28
- veteran

multumesc pentru remarcile mai mult sau mai putin rautacioase.
nu e o atitudine intepata, dar pe forumu asta uneori trebuie sa ramai in ofensiva.
pe scurt, ca sa nu vorbesc aiurea, am avut si raport 6 si raport 5. si nu am vazut diferente majore.
si da, e adevarat, sunt in cautarea unei mulinete noi, am nevoie de ceva usor si gasisem stradicul ci4+ la 500 si ceva de lei. pretul mi s-a parut foarte bun. singurul inconvenient e raportul ceva mai mare de recuperare. m-a incantat si greutatea de 200gr.. asta-i toata povestea. am cautat ceva review-uri si am gasit multi cumparatori multumiti, desi 6:1 e mai mult "de avat"...
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !
-
sosoktm
- veteran

raportul nu e tot. 5,0 la marime 4000 aduna mai mult fir decat 5,5 pe marime 2500, conteaza lungimea absoluta a firului adunat la o rotire de manivela. Mai conteaza si angrenajele, marimea exterioara a tamburului, etc.