Rapitorii pretiosi.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Rapitorii pretiosi.
Am deschis acest topic nou pentru a discuta, a afla parerile voastre in legatura cu o veche durere de-a mea; pescuitul la rapitori cu momeala VIE! Probabil ca s-a mai discutat problema de o mie de ori aici pe forum sau altundeva, dar eu n-am gasit nicaieri.
Peste tot citim "pestele rapitor este mult prea pretios pt a fi prins o singura data..etc", si sunt de acord cu aceste afirmatii, dar nu sunt de acord ca de fiecare data cand merg la "blinkerit", balta sau malul raurilor sa fie impanzite de "pescari" care-si baga cate 10 betze cu carasei/rosioare vii, iar astfel stiuca devine o prada mult prea usoara. Oricum as misca voblerul, niciodata nu va fi atat de real ca si un pestisor adevarat, servit pe tava, iar acesti super-talentati pescari scot monstri mici si mari, fara probleme...duc acasa toate marlitzele, ca deh, "daca nu le iau yo, vine altu' mai smekker si le duce acasa...", deci nimic nu se pierde la ei...nimic nu se arunca, dar durerea mea imensa este ca stiuca prinsa de ei NU E MUNCITA!!! E o prada prea usoara, fara transpiratie, fara munca....si nu mi se pare corect. Asa cum nici la pastrav nu avem voie cu momeala vie, la stiuca de ce nu s-ar putea da aceeasi lege????
Sunt absolut convins ca nu sunt singurul care e deranjat de "plutarii" astia ce ne fura rapitorii atat de pretiosi fara nici un efort.
Care sunt sansele ca lumea sa se schimbe, la fel si legile? "Vrei stiuca, treci la spinning.."...cam asta sa fie deviza.
Peste tot citim "pestele rapitor este mult prea pretios pt a fi prins o singura data..etc", si sunt de acord cu aceste afirmatii, dar nu sunt de acord ca de fiecare data cand merg la "blinkerit", balta sau malul raurilor sa fie impanzite de "pescari" care-si baga cate 10 betze cu carasei/rosioare vii, iar astfel stiuca devine o prada mult prea usoara. Oricum as misca voblerul, niciodata nu va fi atat de real ca si un pestisor adevarat, servit pe tava, iar acesti super-talentati pescari scot monstri mici si mari, fara probleme...duc acasa toate marlitzele, ca deh, "daca nu le iau yo, vine altu' mai smekker si le duce acasa...", deci nimic nu se pierde la ei...nimic nu se arunca, dar durerea mea imensa este ca stiuca prinsa de ei NU E MUNCITA!!! E o prada prea usoara, fara transpiratie, fara munca....si nu mi se pare corect. Asa cum nici la pastrav nu avem voie cu momeala vie, la stiuca de ce nu s-ar putea da aceeasi lege????
Sunt absolut convins ca nu sunt singurul care e deranjat de "plutarii" astia ce ne fura rapitorii atat de pretiosi fara nici un efort.
Care sunt sansele ca lumea sa se schimbe, la fel si legile? "Vrei stiuca, treci la spinning.."...cam asta sa fie deviza.
Pe mine ma deranjeaza faptul ca cum ajung pe balta, toate locurile super la stiuca sunt ocupate de plutari care stau intinsi pe un scaunel, si asteapta stiuca cu cate 3-4 bete minim, asa numa' sa fie locurile ocupate 100%. Zici ca-s teritoriali
. Si eu atunci ce sa fac? Ca macar eu ma plimb intr-una si nu trebuie sa astepte nimeni mai mult de max. 5-10 minute sa ajunga si el la locul unde am fost eu. Ca locu' nu l-am cumparat. Si daca mai punem pe foc si jarul marlitelor dusi acasa... nu stiu cati dintre cei care dau la stiuca numai la carasei practica c&r, sau macar c&r la exemplare sub marimea minima legala.

Pot sa-ti spun cu mana pe inima ca la acesti "plutari" nu exista catch & release. Dupa ce s-au chinuit atata sa prinda carasi sau rosioare, si au facut fel de fel de monturi, le piere cheful sa arunce inapoi chiar si o marlitza la 200 gr...ca doar stiuca e stiuca, chiar daca-i mica, si daca nu duci tu acasa marlitele, le duc altii, nu?
- Rapala Man
- veteran
Am ''placerea sa cunosc cateva personaje de genul celor enumerate de voi, care nu au loc de munca , nici nu vor sa lucreze 600 ron li se pare putin pe luna, si in consecinta mai bine stau pe malul apei Mures sau balti din apropiere si vand tot ce prind, cu astia chiar nu ai ce sa faci !
O batalie pe jumatate pierduta!
O batalie pe jumatate pierduta!
:)
Si pescuitul stationar al rapitorilor are farmecul lui
... Categoric si de acord cu voi, nu se compara prinderea stiucii la naluci, cu capturarea ei la momeala naturala
Eu va spun o chestie care imi place, in pescuitul stationar... Alaturi de prieteni pasionati de pescuit, sa stau intr-o zi frumoasa de iarna, cu soare si zapada, pe balta inghetata langa copci, tolanit intr-un sezlong la un pahar de vin fiert si un gratar pe picioare langa noi, pe care sa sfaraie niste carnaciori proaspeti de porc si ceva carnitza
Asa parca mai merge sa astepti cumetritza..
FIRE `NTINSE DRAGI COLEGI

Eu va spun o chestie care imi place, in pescuitul stationar... Alaturi de prieteni pasionati de pescuit, sa stau intr-o zi frumoasa de iarna, cu soare si zapada, pe balta inghetata langa copci, tolanit intr-un sezlong la un pahar de vin fiert si un gratar pe picioare langa noi, pe care sa sfaraie niste carnaciori proaspeti de porc si ceva carnitza

FIRE `NTINSE DRAGI COLEGI

Pescuit. Natura si pasiune. Departe de lumea dezlantuita.
Te-nteleg, Razvan, si atmosfera descrisa de tine e ok, suna bine, miroase bine, deja mi-e foame
, dar...de ce la pastrav nu-i voie si la stiuca da? Cu ce e mai pretios pastravul? Sau de ce in unele tari (am auzit doar, nu sunt sigur), pescuitul stiucii cu momeala vie este interzisa? Adica ne tot plangem ca nu mai este stiuca asa cum era odata, turistii si pescarii straini nu prea mai vor sa vina la noi la pescuit, pt ca (citez din Eurohorgasz, o revista de pescuit din Ungaria) "din an in an pescuitul in Delta si-n Romania in general devine tot mai nesatisfacatoare, conditiile proaste si pestii disparuti. Ne gandim serios daca mai are rost sa mergem acolo la partide de stiuca si somn..."
Asa ca, oricat de tentant e un pescuit la copca sau cu momeala vie in general, nu e neaparat cel mai constructiv mod de a prezerva mediul si mai ales fauna. Si ma repet din nou; cei care pescuiesc cu momeala vie NU vor da drumul stiucilor...acolo nu prea exista catch & release.
Am doar 2 probleme cu acest pescuit:
1. Stiuca devine o prada mult prea usoara...practic nu faci nimic decat sa stai sa vina ea la tine, si te doare-n banana ca "blinkeristu' " de langa tine cauta stiuca toata ziua si transpira din greu ca sa prinda ceea ce prinzi tu fara absolut nici un efort....iar stiuca CICA e pretioasa..
2. Momeala vie (caras, biban sau rosioara), care este tot un peste, si prin care treci 1-2-3 ancore...si o lasi vie...ca sa sangereze si sa se miste, ca stiuca s-o poata detecta lejer, mi se pare o metoda morbida, tipica celor care NU practica catch & Release, ci vor doar sa prinda si sa duca acasa peste, cu orice pretz. Chinuirea animalelor (a momelii vii in acest caz) reprezinta (in imaginatia mea) un caz "penal", care nu se pedepseste cu nimic, e doar o problema de constiinta, si se pare ca pentru unii nu e deloc o problema. Sanatate sa aveti, si sarbatoriti in fericire, caci la anu poate nu mai aveti ce prinde.

Asa ca, oricat de tentant e un pescuit la copca sau cu momeala vie in general, nu e neaparat cel mai constructiv mod de a prezerva mediul si mai ales fauna. Si ma repet din nou; cei care pescuiesc cu momeala vie NU vor da drumul stiucilor...acolo nu prea exista catch & release.
Am doar 2 probleme cu acest pescuit:
1. Stiuca devine o prada mult prea usoara...practic nu faci nimic decat sa stai sa vina ea la tine, si te doare-n banana ca "blinkeristu' " de langa tine cauta stiuca toata ziua si transpira din greu ca sa prinda ceea ce prinzi tu fara absolut nici un efort....iar stiuca CICA e pretioasa..
2. Momeala vie (caras, biban sau rosioara), care este tot un peste, si prin care treci 1-2-3 ancore...si o lasi vie...ca sa sangereze si sa se miste, ca stiuca s-o poata detecta lejer, mi se pare o metoda morbida, tipica celor care NU practica catch & Release, ci vor doar sa prinda si sa duca acasa peste, cu orice pretz. Chinuirea animalelor (a momelii vii in acest caz) reprezinta (in imaginatia mea) un caz "penal", care nu se pedepseste cu nimic, e doar o problema de constiinta, si se pare ca pentru unii nu e deloc o problema. Sanatate sa aveti, si sarbatoriti in fericire, caci la anu poate nu mai aveti ce prinde.
- semlecangheorghe
- veteran
Draga shimano,te asigur ca la fel cum ii vezi tu cu ochi rai pe stationaristi la fel te vad si ei pe tine .Si ei te pot eticheta drept ala care face apa taitei,sau alt apelativ.Si ei ar putea pretinde ca de aia nu mai e stiuca pt ca blinkeristii dau tunuri de zeci de kg la o partida.Te-ai intrebat vreodata cum este sa nu ai bani,sa prinzi o stiuca sa o vinzi si apoi sa te condamne asa zisii ecologisti?Si eu pescuiesc exclusiv cu artificiale,dar zau nu-mi vine sa-i condamn pe aia care dau la stationar,pentru ca n-am nici un drept sa-l judec pe altul cum pescuieste atita timp cit respecta legea.Am sa-ti povestesc un episod petrecut in delta ,acuma recent,relatat de un amic care a fost acolo la stiuca.Cica au dat de un ghiol unde au prins multa stiuca,si au aflat lipovenii.A doua zi au bagat setcile si alte scule si au ras tot.Stiuca prinsa a fost folosita drept furaj pentru porci.Daca e asa cum zice omul asta ,eu te intreb lipovenii aia sint de condamnat?Poate ca sint ,dar mai mult sint aceia care ne conduc si au adus in aceasta situatie o tara intreaga,adica in multe parti oamenii pescuiesc ca sa supravietuiasca,poti pricepe asta?Tu ce ai face in locul lor?Si inca ceva ,la cita grija pari sa manifesti fata de pretiosii pesti in general ,n-ar trebui sa le dai teapa in bot cu triple sau jiguri pentru ca te asigur ca nu le place,chiar daca ulterior ii eliberezi cu marinimie ,parerea mea este ca ori esti pescar oriesti ecologist din ala extrem.Parerea mea ,nu trebuie sa o iei de buna...
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.