Putere aruncare Lanseta.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Putere aruncare Lanseta.
nu cunosc lanseta, nu cunosc mulineta ...
- poate lanseta este mai puternica decat este data. deci nu se incarca bine ... cel care lanseaza ar trebui sa simta daca se incarca sau nu.
- poate mulineta e putin cam prea mare si tamburul avand un diametru ridicat plus inelul de plecare aproape de mulineta pot provoca neplaceri.
- poate firul e putin cam sarmos ... cu toate ca eu sub 0,18 nu am pescuit la clean si inca nu am avut probleme.
- cat lanseaza? intreb pentru ca poate asteptati voi prea mult de la distanta de lansare.
- cu alte naluci cat lanseaza amicul? ... intreb ca poate e vorba si de tehnica de lansat.
- poate lanseta este mai puternica decat este data. deci nu se incarca bine ... cel care lanseaza ar trebui sa simta daca se incarca sau nu.
- poate mulineta e putin cam prea mare si tamburul avand un diametru ridicat plus inelul de plecare aproape de mulineta pot provoca neplaceri.
- poate firul e putin cam sarmos ... cu toate ca eu sub 0,18 nu am pescuit la clean si inca nu am avut probleme.
- cat lanseaza? intreb pentru ca poate asteptati voi prea mult de la distanta de lansare.
- cu alte naluci cat lanseaza amicul? ... intreb ca poate e vorba si de tehnica de lansat.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
Lanseaza aproximativ 10-13M, deoarece a facut proba si in curte si am masurat.
De lansat am lansat si eu si el si tot atat duce.
Cu alte naluci nu a incercat deoarece are doar de mici dimensiuni pana in 2,5g
Si care ar fi distanta normala care ar trebui sa se lanseze o naluca de 2-2,5G?
De lansat am lansat si eu si el si tot atat duce.
Cu alte naluci nu a incercat deoarece are doar de mici dimensiuni pana in 2,5g
10-13metri e putin. nu stiu care ar trebui sa fie o distanta relativ normala de lansat pentru ca si eu cand pescuiam la clean aveam o lanseta usor supra-dimensionata dar oricum nu erau 10-13 metri. nu vreau sa spun ca bateam 30 de metri dar un 25 sigur erau (nu ma agitam prea mult cu lansatul departe ca pescuiam pe rau unde ma interesa precizia de a baga naluca printre copaci).jean3107 scrie:[.....]
nu cred ca firul e problema. mai degraba e o problema la lanseta sau mulineta ... ori lanseta nu se incarca asa cum trebui9e, ori mulineta aseaza firul ca pasta si poate are tambur mare ce face ca firul sa loveasca rau de tot in inelul de plecare daca e pus prea aproape de ea.
Lanseta cantareste circa 100gr,are doar 1,85 si mulineta are aproape 300gr ,de aici rezulta un amsamblu dezechilibrat, obositor pentru incheietura mainii. Nici nu vreau sa ma gandesc cum e sa pescuiesti o zi intreaga in aceasta combinatie. Ideal ar fi sa-si cumpere o mulineta de marime mai mica care sa fie pe undeva pe la 200gr si un fir mai subtire.Cea mai ieftina solutie pentru a castiga in distanta ar fi schimbarea firului. Eu foloseam pe vremuri Stroft,Berkley Trilene sau Trabucco (0,12-0,14), poate alti colegi iti pot recomanda si alte fire monofilament de calitate.
Cu ce ai comparat (masurat) diametrul firului si cu ce fir ai facut comparatia...daca e tot un "no name" care tine 6kg...e clar.jean3107 scrie:Am comparat acest fir de 18 cu altul de la ata firma tot de 18 si se pare ca este la fel.
Deci varianta ca diametrul firului este mai gros decat scrie pe ambalaj pica.
Ca sa faci o comparatie adevarata la aceste grosimi ar trbui sa ai un micrometru bun.cu ochiul e greu la asemenea grosimi sa spui ca doua fire sunt identice ca grosime.jean3107 scrie:Deci varianta ca diametrul firului este mai gros decat scrie pe ambalaj pica.
0.18 e cam gros pentru voblere/rotative de 2-2.5gr, un 0.14 0.15 maxim un 0.16 ar fi mai indicat pentru asemenea gramaje daca se poate sa fie si certificat EFTTA (ex Stroft LS 0.15 2.7Kg).tamburul de asemenea sa fie incarcat pana in buza
Pot paria ca firul ala are diametrul de peste 0,25 iar mulineta la banii aia aseaza firul aiurea si se intrepatrund spirele.anem scrie:10-13metri e putin. nu stiu care ar trebui sa fie o distanta relativ normala de lansat pentru ca si eu cand pescuiam la clean aveam o lanseta usor supra-dimensionata dar oricum nu erau 10-13 metri. nu vreau sa spun ca bateam 30 de metri dar un 25 sigur erau (nu ma agitam prea mult cu lansatul departe ca pescuiam pe rau unde ma interesa precizia de a baga naluca printre copaci).jean3107 scrie:[.....]
nu cred ca firul e problema. mai degraba e o problema la lanseta sau mulineta ... ori lanseta nu se incarca asa cum trebui9e, ori mulineta aseaza firul ca pasta si poate are tambur mare ce face ca firul sa loveasca rau de tot in inelul de plecare daca e pus prea aproape de ea.
Tito, nu cunosc firul ... eu am luat de buna grosimea aia de 0,18. adica tin minte ca eu aveam un Trabucco T-Force dat de 0,18 si nu simteam nevoia de a trece pe ceva mai subtire.tito scrie:Pot paria ca firul ala are diametrul de peste 0,25 iar mulineta la banii aia aseaza firul aiurea si se intrepatrund spirele.anem scrie:10-13metri e putin. nu stiu care ar trebui sa fie o distanta relativ normala de lansat pentru ca si eu cand pescuiam la clean aveam o lanseta usor supra-dimensionata dar oricum nu erau 10-13 metri. nu vreau sa spun ca bateam 30 de metri dar un 25 sigur erau (nu ma agitam prea mult cu lansatul departe ca pescuiam pe rau unde ma interesa precizia de a baga naluca printre copaci).jean3107 scrie:[.....]
mi se par foarte ciudati acei 10-13 metri ... pai distanta aia o depasesc cu o lanseta pana in 28 de grame, mulineta de 2500 si textil de 15lbs. La un moment dat tin minte ca dadeam cu naluci mici dupa niste pesti de apa sarata ce urca aici pe rauri si folosind ceva oscilante de 2-4 grame cu textil de 8lbs, o Daiwa de 1500 si o lanseta parabolica data pana in 22 de grame bateam 40 de metri.
Asta spuneam si eu, cu Stroft siTrabuco nu dai gres, e cam ce scrie pe eticheta. Multi se uita la specificatiile mulinetelor si le aleg pe cele care au cat mai multi rulmenti , despre cum pun firul pe tambur habar n-au, dar constata ca atunci cand folosesc textil rezulta o gramada de peruci,iar cu monofilament nu reusesc sa lanseze prea departe. Poate intra baiatul ala care face lanseuri de peste 100 de netri si il invata tehnica lui astfel incat sa nu mai fie necesara nicio alta investitie. 

Dupa cunostintele voastre, ce mulineta ati recomanda sa se potriveasca cu lanseta prezentata, si daca se poate sa nu sara de 100lei.