pescuitul la buldo

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
razvan
junior
junior

pescuitul la buldo

Mesaj de razvan » 08 Iul 2004, 22:35

In primul rand trebuie sa precizez ca sunt relativ jonior in pescuitul la rapitor, dar totusi "am mai lovit" si eu un biban la rotativa...un salau la twister...etc....dar motivul pt care am scris este ca as vrea in vara asta sa testez pescuitul la buldo in special la clean undeva pe Olt la jumatatea distantei intre Rm. Valcea si Sibiu. Cu toate ca am mai pescuit o sg data la buldo si am prins niste clenisori , oblete si chair biban , ma consider un necunoscator in ceea ce priveste pescuitul la buldo....si deci va rog frumos ,daca puteti ,sa ma ajutati cu cateva sfaturi..(marime buldo, marime muste, fire .., bat sau mulineta)....astept raspunsuri.....

paul
Moderator
Moderator

Re: pescuitul la buldo

Mesaj de paul » 09 Iul 2004, 05:07

Buna dimineata!
razvan scrie: as vrea in vara asta sa testez pescuitul la buldo in special la clean
Explica-mi si mie cum este cu pescuitul asta, "la buldo". In ce consta? Cum arata o pluta BULDO... si poate cateva mici alte detalii.
Multumesc mult!

Clean am prins si eu de mic, pe raul Buzau, incepand de la lacuste cand eram mic (acum nu stiu daca as mai avea rabdarea sa stau sa le adun) si pana la pestisori, broscute sau rotative. Inclusiv am prins clenut la boabe de catina si chiar odata am pacalit unul la o floricica (la plezneala)
Astept cateva explicatii referitor la ceea ce inseamna pescuitul la pluta Buldo. Poate o incerc pe Prut zilele astea.
Multumesc inca odata!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 09 Iul 2004, 07:17

Un buldo este o bila, de obicei din policarbonat transparent, cu doua urechi de prindere, care se intercaleaza intre firul principal si "chiostecul" cu musca (muste). Bila se umple total sau partial cu apa, permitind marirea semnificativa a distantei de lansare, prin adaugarea unei greutati suplimentare. Odata ajuns in apa, buldo-ul "pierde" toata greutatea apei din interior permitind mustelor evolutia in straturile superioare ale apei. L-am folosit cu echipament de spinning, si un "cird" de 3 muste, la pescuitul avatului. Din pacate am avut mai multe atacuri direct asupra buldo-ului, decit asupra mustelor, asa ca deocamdata se "odihneste" pe undeva prin fundul trusei.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 09 Iul 2004, 08:40

pai daca dotai buldo-ul cu ancore nu se mai odihnea acum pe fundul trusei :lol:
din cate stiu eu, buldo are doua locuri unde ai putea agata o ancora

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 09 Iul 2004, 08:47

Locurile alea de prins ancorele sint de fapt "urechile" de care vorbeam!

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Iul 2004, 10:33

Cu tot respectul pe care il am pentru alte metode de pescuit, trebuie sa o spun ca pescuitul cu pluta Buldo nu se considera pescuit la musca artificiala.

Este un pescuit la spining ... cu muste artificiale.
Ar fi bine sa mutati topicul sub titlul respectiv. :-)

Pescuitul de care discutam aici sub titlul "Pescuit - flyfishing" este facut cu bat si fir de pescuit la musca artificiala. (fire speciale si bete tot asa)

Nu o spun din cauza ca eu sunt fixat doar pe acest gen de pescuit, dar din respect pentru fiecare stil de pescuit (adevarat ca pescuitul la budlo este pe granita intre cele doua stiluri, dar daca ne uitam la scule atunci este usor de decis ce fel de pescuit este) e bine sa pastram diferentierea si pentru cei ce ne viziteaza si nu au cunostinte prea mari despre pescuitul sportiv si astfel pot face confuzii. ;-)
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 09 Iul 2004, 10:34

ok

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Iul 2004, 10:38

:wink:
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Iul 2004, 11:02

Apropo de atacuri la boldo ale avatului sau ale stiuci dupa plute de pescuit la crap si caras.

Poperele si voblere fara barbeta (nu stiu cum le ziceti voi in Ro la astea) au aceasta capacitate de a atragge rapitorii sa atace la suprafata. Cine a vazut o stiuca sarind dupa un poper sau un vobler plutitor fara barbeta si a simtit andrenalina "explodand" in tot corpul nu uita cu una cu doua aceste metode de pescuit. :-) Electrizante ... :lol:

Dar daca vreti sa pescuiti cu muste la avat, puneti o foaie de plumb rulata pe firul principal, intre doua stopere, pe scula de spining. Dupa bucata de plumb puneti un forfag mai subtire decat firul principal, de 1,5-2 m lungime si de acest "forfag" leagti sreamerul pentru avat. Cu cat viteza de recuperare este mai mare trebuie si greutatea foii de plumb sa fie mai mare si invers.

Cate o data am avut niste partide fantastice la avat si curcubeu de crescatorie cu aceasta metoda. Nu o data si bibanii mai maricei atacau cu inversunare musca.

Pentru mine a fost un stadiu intemediar intre spining si pescuitul la musca arificiala. :) Primele muste de stiuca le-am facut doar sa incerc sa pacalesc cumetrele cu aceasta metoda. I-mi facusem o musca mare cu un cap din par de caprior ce atunci cand "intepam in gol" in timpul recuperari sarea si plescaia ca un poper.
Aici in Suedia sunt stiuci cum exista soreasca in mai toate apele din Ro. Va dati seama ca nu este greu sa gasesti o zona, un lac, doar al tau si sa experimentezi. :wink:
Fir intins!
Borealis F

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 09 Iul 2004, 11:08

Wavedancer scrie: L-am folosit cu echipament de spinning, si un "cird" de 3 muste, la pescuitul avatului.
Cand eram mic foloseam o montura de genul: un dop de sampanie in capatul unui fir pe care erau agatate 6-7 muste si cu care dadeam la clean. Sa inteleg ca descoperisem pescuitul la pluta Buldo de la 10 ani? :)

Wavedancer scrie:Din pacate am avut mai multe atacuri direct asupra buldo-ului, decit asupra mustelor, asa ca deocamdata se "odihneste" pe undeva prin fundul trusei.
Pai nu-i pacat? De ce nu folosesti in loc de pluta Buldo un vobler? :)

Fir intins!

Scrie răspuns