pescuitul la buldo

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
razvan
junior
junior

Mesaj de razvan » 10 Iul 2004, 09:48

pentru petru dima
multumes pt sfat...si oricum eu sunt un pescar sportiv si toti pestii care nu ating marimea minima admisa ii elberez( asta inseamna sa fi un pescar sportiv....nu?)...poate ca sunt si pescari "mai sportivi" ca mine dar deocamdata eu ma limitez la acest aspect al sportivitatii...eu cred ca sunt fair play...tu nu crezi????

todi
veteran
veteran

buldo

Mesaj de todi » 10 Iul 2004, 10:19

salut

sunt convins ca razvan intreaba de buldo dupa ce ne'am uitat lung dupa cardurile de rosioare de la draganesti, mai ales dupa ce am lasat 4 aglia nr. 1 in vegetatia de la mal. asta s'a intamplat in putinele momente in care pestii se gaseau in raza de lansare a unei rotative mici. in majoritatea timpului si mai ales dimineata acestea "muscareau" undeva la 40-50 de m de mal, unde nu le deranja nimeni.

toate cele bune

P.S. dane am fost ieri la draganesti, gasesti informatii sectiunea aia interesanta, unde aproape numai tu ai activitate :)

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 12 Iul 2004, 07:35

sunt convins ca razvan intreaba de buldo dupa ce ne'am uitat lung dupa cardurile de rosioare de la draganesti

Daca este interesat de pescuitul rosioarelor la buldo sa citeasca articolul de mai jos.
http://www.vinatorul.ro/community/modul ... le&sid=151
Pentru a respecta legea, trebuie sa lege maxim doua carlige.
La pastrav, eu leg musca dupa boldo, la aprox.70-80 cm. Folosesc un boldo mic (1.5 cm diametru), ca ajutor in lansare.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 23 Iul 2004, 10:58

Uite aici o montura specifica la pescuitul cu Buldo.

Imagine

Ca o <<Tzaparina>> - sper sa fi scris corect cuvantul. :-)
De obicei sa pescuieste "blinde" la "dead drift". Adica fara sa stii unde se afla pestele. Pe lac, ca la pluta, lansezi si astepti muscatura/rile. :-)
Fir intins!
Borealis F

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 23 Iul 2004, 14:14

pentru mine arata a braconaj. nu si pentru ocrotitorii apelor care dupa cate am vazut la lacul vidra te lasa sa pescuiesti pastrav si la rama, cu 5-6 lansete.

numai bine

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 25 Iul 2004, 11:00

Metoda Buldo de pescuit este acceptata de majoritatea comunitatii pescarilor sportivi. Exemplul prezentat de mine este adus dintr-o carte scrisa de un spaniol.

Pescuitul la Buldo nu este in sine nesportiv. Dar metoda este eficace ... mai ales din cauza numarului mare de muste cu care poti pescuii.

Parerea mea, strict personala, este ca numarul mustelor folosite la pescuitul sportiv cu aceasta metoda trebuie limitat la max. 2-3. Un pescar sportiv nu pescuieste de dragul bucatii in farfurie ci de dragul pescuitului.

Ce fac si cum/daca modifica regulamentul, cei ce sunt in masura sa o faca, nu este ceva ce eu pot sa influentez in mod direct. Dar ii sfatuesc pe cei ce vor sa pescuiasca cu aceasta metoda sa nu foloseasca mai mult de 2-3 muste pentru a mentine nota de sportivitate a pescuitului. :-)
Ramane la aprecierea fiecarui individ sa faca asa cum crede de cunvinta in masura in care nu incalca reulamentul existent.
Fir intins!
Borealis F

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 27 Iul 2004, 10:14

Wavedancer scrie:Un buldo este o bila, de obicei din policarbonat transparent, cu doua urechi de prindere, care se intercaleaza intre firul principal si "chiostecul" cu musca (muste). Bila se umple total sau partial cu apa, permitind marirea semnificativa a distantei de lansare, prin adaugarea unei greutati suplimentare. Odata ajuns in apa, buldo-ul "pierde" toata greutatea apei din interior permitind mustelor evolutia in straturile superioare ale apei. L-am folosit cu echipament de spinning, si un "cird" de 3 muste, la pescuitul avatului. Din pacate am avut mai multe atacuri direct asupra buldo-ului, decit asupra mustelor, asa ca deocamdata se "odihneste" pe undeva prin fundul trusei.
Daca tot explici despre buldo spune ceva mai mult.Nu este obligatoriu forma unei bile(cel mai putin folosita tinand cont de forma mai putin aero si hidrodinamica), putand avea forma unei picaturi de apa(sau alt lichid), de torpila dintr-un material transparent(cel mai des folosit),ce poate fi sau nu umplut cu apa,poate avea un loc (gaura)sau doua de prindere si care in principal are rolul de a ne ajuta la spinning,datorita greutatii materialului din care e facut, sa lansam in special mustele artificiale la o distanta mult mai mare decat ar putea fi aruncate mustele fara folosirea buldo-ului(dar in acelas timp datorita flotabilitatii ajuta mentinerea mustelor la sprafata apei ),pozitia buldo-ului fiind in capatul firului,iar mustele pe fir intre buldo si varful batului(destul de aproape de buldo).
De fapt buldo-ul este un flotor,a carei flotabilitate(in cazul anumitor buldo ) se poate schimba prin posibilitatea de a introduce apa in interiorul lui la dorinta sau nu.Cei mai in varsta poate isi amintesc de cele facute de fabrica "Flaro "din Sibiu,facute din plexiglass sub forma de picatura (daca vreti sub forma de para) si care o jumatate era plexi solid ,cealalta jumatate era o camera cu aer ce-i permitea sa se mentina la suprafata.
Initial buldo-ul s-a folosit pentru pescuitul salmonidelor la muste artificiale(gasindu-si folosinte si la pescuitul altor pesti),salmonide ce erau in afara distantei la care se putea arunca mustele artificiale cu ajutorul firului de pescuit cu musca artificiala .
Romanul fiind deosebit de inventiv atunci cand nu gaseste ce cauta sau e prea scump a rezolvat si problema unui buldo mai ieftin(imbinand utilul cu placutul ),folosind niste dopuri albe de sampanie romaneasca din plastic ce aveau o camera cu aer ce le facea sa pluteasca si in plus nu se spargeau ca cele de plexi la impactul nedorit cu pietrele raului.
Nu ma intrebati cate sampanii trebuiau baute pana se gasea dopul cel mai bun.

Jean Scurtu

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Iul 2004, 13:10

Jeane, o fi cum zici. Nu sint expert in buldo, am spus ce stiam despre subiectul asta. E loc de "self improvement" pentru fiecare dintre noi. In general merg pe ideea de a oferi cunostiintele pe care le am despre un subiect, fara pretentia de a face din ele adevarul absolut. Cine vrea sa stie mai mult, cauta singur sa afle "detaliile".

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 27 Iul 2004, 15:06

Jean:

Nu numai romanii sunt inventivi. :wink:
Eu am vazut in loc de pluta stiuta si descrisa de tine si de altii, ca unii au folosit bete din lemn gasite pe marginea baltii. Rotunjite frumos la capete cu briceagul sa nu agate firul si "voila" ... o pluta buldo improvizata.
Altii au mers mai departe si au facut o gaura cu burghiul intr-o bucata de lemn de brad, au bagat in gaura alice de plumb, au astupat gaura cu o bucata, tot de lemn de brad la care i-au adugat un vartej si au lacuit tot aceast lemn, care bine inteles ca poate avea o forma de picatura, dar poate fii dora cilindric. Se poate vopsii si intr-o culoare deschisa, alb de ex.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns