lansete - fibra sau grafit

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 16 Feb 2006, 14:05

daniel tinte scrie:A, si inca ceva-daca si eu ader la ideea de fibra, oare nu se considera ca am "lins" ideea si evident nu mai sunt original?
In pescuit, ca si in alte domenii, e bine sa ne inspiram unii de la altii pentru a nu deveni plafonati, eu ma refeream la cei care copiaza si numele de pe lucrarea colegului.
Deci, stai linistit ca toti am "lins" idei, altfel nu am fi ajuns unde am ajuns, important e sa intelegem principiile functionarii a ceea ce am invatat....altfel ramanem doar niste bieti "insotitori de pescuit". :wink:

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 16 Feb 2006, 21:27

Eu am pescuit cu o lanseta de compozit adusa din state(nu cine stie ce, un shackespeare), de 6'6". E lanseta mea de spinning scoala sa zic asa. O am de pe la 7 ani si am pescuit-o cam 8-9 ani. Ca nu stiam ce sa-mi aleg pt pescuitul al voblere. Am amintiri placute si neplacute cu ea. Cam la fel de multe din ambele :D .
Ce nu-mi placea la ea era ca era grea si nu prea era sensibila(as putea sa spun ca sensibilitatea as putea-o scoate din context). Cu ea am prins foarte multi pesti la vobler, dar simteam acele lipsuri foarte bine. E o lanseta cu o actiune parabolica, la care pot sa spun ca am renuntat mai ales dupa ca mi-am cumparat prima lanseta de carbon(un baltzer) de 2,70, asta avea o actiune moderata, dar nu era parabolica ca a celeilalte lansete. Are putina rezerva de putere. Din pacata datorita acestei lansete am scapat o groaza de avati datorita faptului ca era prea moale. Efectiv simteam ca nu apucam sa fac nimic in momentul atacului. Adevarat ca atunci inca nu foloseam textil(probabil ca ar fi fost mai productiva cu asa ceva). Imi placea ca era muuuuuuuuuult mai sensibila decat cea din compozit(fibra de sticla si grafit).
Au urmat alte lansete de carbon, care s acum stau pe dupa canapea, ca am renuntat la ele ff repede ca nu-mi placea actiunea la ele. Apoi a urmat acel st.croix premier dintr-un grafit SCII care dupa parerea mea e un grafit bland. Adica este repida(fast) dare destul de moale incat sa permita inhalarea nalucii(poate ca daca mi-as fi cumparat o clasa mai mare ca asta n-as fi simtit la fel), si imi permite si reactia in timp util, incat pestele sa nu scape. Ce imi place la ea e ca o pot pescui la fel de eficient cu jiguri usoare fara sa fiu lipsit de acea sensibilitate ff importanta.
Daca prima mea lanseta ar avea acum incorporate sensibilitatea si o greutate mai redusa probabil ca m-as intoarce la acea lanseta, dar pana atunci prefer o lanseta mai usoara si mai sensibila.
La cat s-a discutat pe cuvant ca acu m-as duce sa-mi cumpar un fenglass la cat am vazut ca e de laudat, ca sa ma conving si eu ca e chiar asa cum ziceti... dar pana una alta sper sa nu fi facut o greseala prea mare comandandu-mi un XML. Oricum daca nu incerc n-am de unde sa aflu, si sincer mai bine incerc decat sa aflu de la altii, ca parca altfel e cand incerci o lanseta si altfel e cand iti spune cineva despre ea.

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 16 Feb 2006, 22:30

Si eu am avut un StCroix Premier,2,10 m,1/8-1/2 oz,si am vandut-o pt ca mi-am cumparat un loomis,nu pt ca nu ar fi fost ok.Dar nu era o lanseta blanda,chiar daca grafitul SC2 este un grafit low-medium modulus.Toate betele SC2 sunt "tari",rigide chiar daca e grafit SC2.Din contra,am pus mana pe un AVID SPIN,2,30m,1/8-1/2,care era destul de"flasc" comparativ cu Premier,probabil si datorita lungimii mai mari,grafitul SC3 fiind totusi mai "inalt modulat" decat SC2.
La fel am simtit comparand doua beteGLOOMIS,acelasi model( HSR,2,30m,EXFAST,1/4-1/2 oz)dar unul GL3(custom made),iar celalalt IMX(fabrica).GL3 este un grafit cu un modul de 44 mil. PSI,iar IMX are 57 mil. PSI,si totusi primul e mai batos decat al doilea(amintite in AVP,Lansetele in pescuitul salaului).Daca actiunea ar depinde doar de modulul fibrei,atunci lansetele high modulus vor fi obligatoriu mai rigide-rapide( desi rigiditate nu e chiar sinonim cu rapiditate aici)decat cele low modulus.Dar ,in realitate ,sunt lansete low modulus rigide si lansete high modulus mai putin rigide,ambele insa fiind rapide(LAMIGLAS sunt rapide si elastice in acelasi timp) pt ca mai intervin conicitatile,rasinile,grosimea peretilor.Ideea este sa avem sansa de a testa cat mai multe bete pt. a putea analiza corect diferentele dintre ele.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Feb 2006, 09:45

conteaza cum reuseste producatorul sa scoata blank-ul final

eu am un berkley imperial IM6 care e foarte bland si o daiwa heartland IM6 care e nervoasa rau
care-i legatura intre ele ?

eu cand imi cumpar un bat nu ma intereseaza ce fel de grafit scrie pe el ca este, ma intereseaza cum il simt in mana, daca-mi place si se potriveste cu ce vreau eu
asa cum la salau am dat o vreme cu Heartland-ul, si am fost foarte multumit
bat ieftin, IM6, care-i problema ? mi-a placut ca era finut dar nervos
apoi am trecut la loomis dintr-o bucata, sjr 783
mi-a placut foarte mult, si l-am luat ca mi-a placut nu ca scria IMX pe el
Ultima oară modificat 17 Feb 2006, 11:23 de către danr, modificat 1 dată în total.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 17 Feb 2006, 11:00

DANR PUNCTEAZA BINE AICI, NU CONTEAZA CE SCRIE PE BAT SAU PE MULINETA CONTEAZA SA TI SE POTRIVEASCA TIE IN PESCUIT. PT. MINE N-A CONTAT CA MI-AM LUAT CABELA'S xxx EAGLE 2 IM6 CAND PUTEAM SA-MI IAU LOOMIS DE 300$ ( CU EFORTURI DESIGUR), A CONTAT CA BATUL ACESTA ARE O VERSATILIATE EXCELENTA. AM DAT CU EL LA PASTRAV CU LINGURI PE LAC, SI AM DAT CU EL LA AVAT CU VOBLERE SI LINGURI PE RAU CU UN CURENT INIMAGINABIL SI A FACUT FATA CU SUCCES IN AMBELE SITUATII. ACELASI LUCRU MI SE PARE CAT DE CAT VALABIL SI LA MULINETE. :wink:

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 17 Feb 2006, 11:56

Eu la mulinete zic ca nu incape aceeasi discutie, ca doar n-o sa-ti iei o mulineta sa dai cu voblere c u ea sau sa dai cu jiguri cu ea. Aici ori e bune ori nebuna, depinde cu ce te-ai obisnuit :P

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 17 Feb 2006, 12:31

danr scrie:conteaza cum reuseste producatorul sa scoata blank-ul final

eu am un berkley imperial IM6 care e foarte bland si o daiwa heartland IM6 care e nervoasa rau
care-i legatura intre ele ?

eu cand imi cumpar un bat nu ma intereseaza ce fel de grafit scrie pe el ca este, ma intereseaza cum il simt in mana, daca-mi place si se potriveste cu ce vreau eu
asa cum la salau am dat o vreme cu Heartland-ul, si am fost foarte multumit
bat ieftin, IM6, care-i problema ? mi-a placut ca era finut dar nervos
apoi am trecut la loomis dintr-o bucata, sjr 783
mi-a placut foarte mult, si l-am luat ca mi-a placut nu ca scria IMX pe el
Total de acord cu tine... Conteaza f. mult pe ce-ti faci mana... si e bine sa-ti faci mana pe cat mai putine lansete... ca sa apuci sa le cunosti cat mai bine... Materialele conteaza mai putin... rezultatul final conteaza, si preferinta personala

Apropo, SJR-ul 783 GL3 a fost primul meu batz Loomis, acum mai multi ani! Super-fain bat, pt. jiguri... si nu numai.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 17 Feb 2006, 13:25

am zis cat de cat Andrei. dar uite ca Stradic-ul are raport recuperare 6.1, iar Daiwa 4.8, Stradic-ul se preteaza la voblere pt. pesti mai rapizi, iar Daiwa pt. linguri, dar oricum zic eu ca poti folosi o mulineta la orice pescuit de spinning pt. ca jocul nalucii ti-l mai faci si din mana. am pescuit cu un Shimano mai vechi cu raport 6.1 la stiuca la lingura si am luat 3 bucati( nu mari ce-i drept) in 45 min. si am facut jocul nalucii din mana si din bat. Deci la mulinete te poti adapta usor de tot. :wink:

vijelie
veteran
veteran

Mesaj de vijelie » 17 Feb 2006, 15:55

danr scrie:no problem, e mai bine asa nu ? :lol:
pescuiti deci cu sticla, prindeti mai mult peste si toata lumea e fericita
binele va triumfa :lol:
mdea...sa inteleg ca poti sa intepi pestele din gramada fara sa isi dea seama cu sticla asta? :twisted: vreau si eu 6 bete :twisted:
prind cat prind,si cand nu mai prind...inseamna ca am secat lacul!!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 17 Feb 2006, 16:13

Apropo, SJR-ul 783 GL3 a fost primul meu batz Loomis, acum mai multi ani! Super-fain bat, pt. jiguri... si nu numai.
ok andreiz am prins ideea, eu sunt acum la stadiul la care erai tu acum cativa ani :lol:
nu inteleg in schimb cum ai involuat de la acest bat superb la parul ala cu care te-am vazut ultima data pescuind la salau :twisted:
sper sa nu se ia :lol: :lol:

mah vijelie, tu-ti dai seama cum se zbate crapu'n sticla ?

Scrie răspuns