feromoni shi .....feromoni!!!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
cosmin81
veteran
veteran
Mesaje: 843
Membru din: 22 Ian 2005, 21:00
Localitate: BUCURESTI

feromoni shi .....feromoni!!!

Mesaj de cosmin81 » 27 Ian 2005, 00:24

Nu mai stiu exact, dar parca feromonii nu miroseau....tre' sa ma interesez sa stiu exact! Cred ca mai degraba aminoacizii din fiola miros asa nashpa!!! Stiu de pe vremea cand ma pasiona pescuitul la crap shi aveam tot felul de "mantzocarii" de la Rod Hutchinson trimise de niste prieteni englezi! Poate ma interesez la ei sa aflu cum sta treaba cu feromonii! stiu ca folosesc si ei asa ceva!

Shi acum urmeaza partea SF!... :shock:
Cel putin stiam despre aminoacizi(anumite tipuri, sunt vreo 20-30 in total; cei cu catena de stanga adica L-"bla bla"), dau in apa niste reactzii asemanatoare cu cele pe care le elibereaza un peste care se hraneste, creand astfel o concurentza....ca si intre noi pescarii, cand auzim ca s-a prins stiuca si salau pe nu stiu care balta! S-a demonstrat stiintzific povestea cu concurentza in hranire a pestelui shi n-am invebtat-o eu sa va sec creierele cu povesti! Cel putin shie eu am aflat-o de la altzi pescari recunoscutzi mondial(cel putzin la Crap) shi sper sa nu va aburesc pe tema data!! :D Dar am observat-o shi eu, hranind niste cleni pe un rauletz din Frantza! A venit unul, a papat shi in cateva minute era un card intreg de cleni.....bashca niste balosi shi mrene de toata frumusetzea pe sub cleni, care se multzumeau cu ce mai pica de la ei! Shi nu le dadeam papa adevarata ci niste fructe care cresteau intr-un arbust de pe langa apa shi bucatzele de guma de mestecat pe care le faceam bilutze de acelashi diametru cu fructele; le-nghitzeau shi le rejectau in aceeasi secunda!

Ma mai interesez shi va spun mai exact care-i treaba shi cu feromonii! Chiar e nevoie de un specialist, nu trebuie sa ne dam doar cu presupusul!!! Doar aia de la Ultrabait n-or fi niste fraieri care s-au apucat de afacerea asta asha....k sa ia banii la fraieri, shi-n plus am vazut ca produsul exista shi pe piatza americana(vezi cataloage Cabela's sau Bass Pro Shop's)pe care o tot laudam!
:!: :?:

Am vazut ca unii pescari din America folosesc cu succes plastice moi cu aroma de...USTUROI pentru pescuitul la Walleye! Vezi firme precum Strike King--modelul Zulu de jerkbait pe care e notat "GARLIC"! Am un prieten care e crescator de elita de pesti exotici si care mi-a zis ca in fiecare zi da usturoi pisat pestilor, care cica altfel nu s-ar hrani! Am fost si eu la el la crescatorie shi am ramas traznit :shock: cand am vazut cum infulecau pestii usturoi pisat.....nu mai zic cu ce pofta au mancat apoi viermisorii pe care i-a aruncat mai tarziu in acvarii !!! Shi crapistii au incercat(vezi boiliesuri cu aroma de usturoi), stiindu-se faptul ca este o planta foarte foarte bogata in uleiuri esentziale, care creste pofta de mancare! Ganditzi-va la o Shawerma shi ....la faptul ca si noi suntem animale(mai mult sau mai putin evoluate :D )!!!! Asa ca daca la noi merge, de ce n-ar merge shi la pesti ?!? A nu se exagera cu astfel de produse pentru ca pestii au simtzurile mult mai ascutzite.....mai ales somnii! Din cate stiu eu salaii se bazeaza mai mult pe vaz, dar nici cu mirosul nu stau chiar prost! Nu mai stiu cine aducea ca argument faptul ca prindea salau pe apa tulbure, la peste mort sau bucatzica, deci vibratziile fiind excluse din schema atragerii!

Asha ca poate o solutzie mai buna ar fi, mai in gluma mai in serios, sa umblam pe balta "inarmatzi" cu un sir de catzei de usturoi la brau!!!! :D :D Eu abia astept sa-ncerc!!!


fire intinse shi....grrr...pardon....am mancat usturoi !! :wink:


cosmin
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 09 Feb 2005, 19:22

salut.feromonii au rol determinant in comportamentul sexual,nu in cel de hranire.dar poate ca nu e bine sa prestezi pe burta goala,poate ti se face foame dupa aia.
in ALP englezii intervievati nu au suflat un cuvant despre feromoni,cel putin ce am citit eu.miezul la nadele lor ,e echilibrul dintre aminoacizi si glucide +material de umplutura.
identifica aminoacizii cu catena Left,poate inventam o nada care sa rupa gura englezilor.
nu cred ca uleiurile esentiale din usturoi sunt miezul,usturoiul are multe zaharuri,microelemente,oricum o sa il testez in acvariu si pe balta .
faza cu salaul care se bazeaza mai mult pe vaz,e din "noapte buna copii",iti garantez ,are un miros de exceptie,e rapitor ce dracu.adica noaptea si cand e tulbure apa face foamea?nu ,mananca de il ia dracii.
walleye

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 09 Feb 2005, 20:01

adrian,

""faza cu salaul care se bazeaza mai mult pe vaz,e din "noapte buna copii",iti garantez ,are un miros de exceptie,e rapitor ce dracu.adica noaptea si cand e tulbure apa face foamea?nu ,mananca de il ia dracii.""


nimeni nu a zis ca nu se hraneste noaptea salaul, ba chiar este foarte cunoscut faptul ca e preferabil sa-l pescuiesti noaptea intrucat vede pe intuneric. n-as vrea sa contrazic un om cu asa o mare experienta la salau, dar sunt foarte curios sa vad cum explici tu faptul ca salaul face diferenta intre culorile unui shad pescuit de aceeasi mana in acelasi loc, neimpregnat in nici un fel de feromon, noaptea, in bezna.

daca zici ca nasul il indruma pe calea cea buna, chiar nu pricep cum dracu' de face diferenta la culoare, zau ca nu. si daca mai punem la socoteala si faptul ca mi s-au intamplat nopti din astea cand la viu nu se prindea absolut nimic, chiar sunt total in ceata si nu pot sa-ti cred teoria.

ce zici, te bagi la niste explicatii pentru unul care crede teorii de adormit bebelusii?

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 09 Feb 2005, 22:58

@Eugen:

Frate, io am mari dubii cu privire la treaba asta. S-a tot discutat, etc..etc...

Intrebare: Cand trage de rupe, te-a lasat pe tine sufletul sa dai jos plasticul la care luai salau la 2-3 aruncari si sa pui altul, aceeasi vibratie dar alta culoare si ...nimic?

Io tre sa recunosc ca nu am facut astfel de experiente.
Mai intai ca o astfel de partida e atat de rara incat ar fi pacat de Dumnezeu.
Dupa aia, daca am facut vreo astfel de schimbare a fost pt ca prindeam strapazani prea mici. Atunci am schimbat pe mai mare si ....0. Nu erau mai mari prin zona. La "experiment" a asistat si Gyorg.

O singura data am facut o astfel de miscare si: in 10-15 min am prins 2 strapazani pe Siret, sub grupurile de la Racaciuni, cu un grub de 6 cm chartreuse. Am schimbat pe unul portocaliu (aceeasi dimensiune) si am prins inca unul - in 10-15 min. Teoretic, speram ca portocaliul sa fie mai vizibil (pentru aia marii :D ). Dupa care m-am carat (enervat de unul cu japca. Si am aruncat vreo 10-15 bolovani mari in apa, ca sa fiu sigur ca am speriat toti pestii de acolo :twisted: )
oricum, rezultatul nu a fost relevant.


Sincer, am foarte mari dubii referitoare la posibilitatea pestelui de a distinge culorile la modul la care le distingem noi. Recunosc, nu am cercetat profund subiectul, insa .....am oare care rezerve.

Un oarecare daltonism este foarte intalnit in lumea animala.
In plus, spre exemplu rosul si verdele au un spectru (frecventa sau ce o fi) foarte apropiata. De unde, cred io ca, in conditii de lumina putina, este posibil sa faca confuzii.


Mai cred si in teoria (darwinista) conform careia functia creeaza organul. Si ma rog, ce motiv ar avea salaul sa faca deosebire intre albastru, negru, visiniu, si alte vrajeli. Ca doar nu cumpara de la Europa!


Sau poate ca nu deosebeste bine culorile .....ca ii intra apa in ochi! :lol:



@cosmin81. Frate, mi-ai facut o pofta de o shaworma..... Dar abia acu' intzeleg io de ce atunci cand mananc cu usturoi sunt mai flamand decat inainte sa ma pun la masa! :D
near the beer

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 10 Feb 2005, 00:50

costica,

tu deja trecusi la alta etapa fratioare. adrian zice ca salaul ataca noaptea pentru ca are nas bun si nu pentru ca vede noaptea, si ne mai acuza si de inocenta infantila daca avem tupeul sa avem alte pareri, d-aia ma luase valu'. deci esti un pic pe langa subiect. :)

clasificarea stimulilor dupa mine, ca si importanta, ar fi urmatoarea:
1) evolutie/prezentare
2) marime
3) culoare

prin urmare, o zi reusita, normala, nu cand il prinzi super activ, ar fi aia in care reusesc sa "match the hatch", cum zic muscarii, adica sa descifrez codul zilei, cum zicea tot un muscar. daupa cum vezi, aroma nu intra deloc in calcul.

si acuma e randul tau: si tu crezi ca mr zander da in shaduri noaptea pentru ca are nasu' bun? daca da, de ce. prefer sa te intreb pe tine pentru ca adrian nu prea raspunde la provacari.

te asigur ca am facut experiente la fiecare partida si am schimbat naluca ca sa vad ce se intampla inclusiv in decursul singurei partide cand ma durea incheietura de la activitate, in situatia aia diferenta facand-o doar marimea si evolutia, nu si culoarea. dovada ca dan a prins de-a rupt cu un shad ordinar luat de pe fundul oltului, verde, iar eu cu cea mai urata musca pe care am legat vreodata, alba. da' asta dupa ce am prins si cu alte culori si am tras concluzia ca n-avea sens sa riscam naluci mai pretioase. daca vrei, iti detaliez experientele care m-au dus la asa concluzii cand s-o intampla Oscilanta III, imediat dupa dezghet, chiar mi-ar fi pofta de o aventura in mai multi.

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 10 Feb 2005, 01:37

eugen scrie:costica,

clasificarea stimulilor dupa mine, ca si importanta, ar fi urmatoarea:
1) evolutie/prezentare
2) marime
3) culoare

............................diferenta facand-o doar marimea si evolutia, nu si culoarea.
ca sa zic asa ...Bingo! :D

Cam p-aici bateam si io!
near the beer

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 10 Feb 2005, 09:06

[quote="adrian frunza"]feromonii au rol determinant in comportamentul sexual,nu in cel de hranire[/quote]

Sunt o multime de tipuri de feromoni, nu doar sexuali.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 10 Feb 2005, 09:08

[quote="eugen"] sunt foarte curios sa vad cum explici tu faptul ca salaul face diferenta intre culorile unui shad pescuit de aceeasi mana in acelasi loc, neimpregnat in nici un fel de feromon, noaptea, in bezna[/quote]

Vorba aia: "Exista o explicatie!"

Acu pe bune, ti s-a intamplat? Caci mie nu-mi suna deloc cunoscuta faza asta.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 10 Feb 2005, 09:54

mihai, i s-a intamplat lui eugen si mi s-a intamplat si mie si lui mihai.f
pot sa afirm pozitiv ca salaul vede bine noaptea in apa de 10 m adancime, si ca face diferenta la pattern-urile plasticelor

ref la feromoni, exista si feromoni de hranire folositi de exemplu la scara industriala in crescatoriile de somoni
asa scria in AvP

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 10 Feb 2005, 11:11

Asta-i din ciclul "viata bate filmul"!

Daca e intuneric, deci daca nu e lumina, atunci nalucile n-au culoare. Culoarea unui obiect este data de radiatiile luminoase pe care acesta le reflecat. Un corp galben absoarbe toate radiatiile si reflecta doar radiatia galbena. Daca aplicam asupra lui o lumina din care lipseste galbenul atunci el va aparea negru. Daca nu aplicam nici o lumina el va fi tot negru. Asta-i teoria.

Acu in practica se schimba treaba, caci nu poti sa ai intuneric complet. Putina lumina tot este. Mai intervine si treaba aia ca diferite lungimi de unda penetreaza adancimi de apa diferite.
Asa ca, pana la urma, daca e chiar sensibil la culoarea plasticului noaptea in adanc, atunci inseamna ca are o sensibilitate deosebita a vederii nocturne.

Un exemplu: daca e o noapte suficient de intunecata, noi nu suntem sa distingem rosul de albastru la 3 metri de noi, prin aer!

Sa nu intelegi din ce am scris mai sus ca nu as crede ca e posibil ca salaul sa fie atat de sensibil. O fi. Nu sunt convins, dar nu sunt sigur nici de contrariu.

Scrie răspuns