feromoni shi .....feromoni!!!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Feb 2005, 12:21

eu am spus ceea ce s-a intamplat, si nu odata
noaptea pe apa de 10 m, dar cu un minim de lumina care iti permitea se vezi firul ( deci nu intuneric bezna ), salaul facea diferenta intre culorile shadurilor

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 10 Feb 2005, 12:40

Frate, io cred ca trebe standardizate si experimentele astea! :D

Adica Dane, repet: prindeai k-lumea cu un plastic, treceai pe altul - aceeasi forma, evolutie, doar alta culoare si ...ciuciu?

Nu zic ca nu e asa, dar, sincer, ma indoiesc!
near the beer

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 10 Feb 2005, 14:03

Nu sunt eu maestru in treaba asta dar ma gandesc cam asa:
Noi - oamenii halim diverse mancaruri, incercam chiar si ceva nou daca avem ocazia. Daca ne place, mai halim. Toti suntem oameni, dar putem avea gusturi diferite. Oare acesti pesti, nu incearca si ei noutatile ? Poate unii da unii nu. Tocmai de aceea apar si diverse surprize si prinzi la te miri ce.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Feb 2005, 15:37

costica, deci da, ciuciu
nu trebuie sa ma credeti, v-am povestit ceva din experienta proprie, v-am spus doar convingerea mea
fiecare crede ce vrea el
salaii ca si specie sunt mai mai degraba vanatori nocturni sau de semintuneric, la fel ca pisicile daca vrei
in conditiile astea nu ma mira ca vad foarte bine pe intuneric

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 10 Feb 2005, 15:56

@ danr
Am si eu o parere : e nocturn salaul dar foarte rar , mai ai vreun atac dupa 1 noaptea , apoi de la 4-5 dimineata pleaca din nou .
Oare de ce cred eu ca nu mananca in plina noapte ?
Poate ca pe unde pescuiesi tu merge noaptea tarziu , la noi nu vrea dupa ora 1 , sa zic asa .
ma contrazici ?

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 10 Feb 2005, 16:02

...Bai e nocturn, dar intre ora 1 si 4 trege si el un pui de somn ca deh'....

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Feb 2005, 16:02

calone ai dreptate
are un varf in activite cand se intuneca si inca o perioada, si apoi incepe iar cu vreo 2 ore inainte sa se lumineze
depide mult de anotimp si alte conditii

de exemplu asta vara venea o mare furtuna cand s-a intunecat, si a tras salaul la rupere pana am fugit in masina ca ne lua vantul pe sus si traznea de rupea
asta era pe la 2 noaptea cred, salaul tragea de rupea, nu ne induram sa plecam....

dar chiar si daca trage pana in 1 si dupa 3-4, tot nocturn este :lol:

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 10 Feb 2005, 16:12

Sunt foarte constient de treaba asta , adica ca e nocturn . parerea mea ca in general cel mai bine merge seara in ora dedicata apusului .
Si mai un timp dupa ce se intuneca .
Referitor la vant , ploaie , furtuni , ceata etc - sunt convins 100% ca merge de 10 x mai bine decat in conditii de vreme frumoasa .
Si parca cel mai mult ii place vantul contra curentului ( kosava cum ii zicem noi ) , cel ce face valuri mari . Atunci e inebunit , parca ar vrea sa iasa pe mal , dupa pestisori .
De ce : pentru ca micutii sunt ametiti si derutati si dumnealui profita de treaba asta .

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 10 Feb 2005, 16:54

Mihai,

Nici nu ma indoiesc ca vede perfect si sunt convins ca vaneaza bazandu-se pe vedere, sau macar in mod special pe vedere. Sunt multe lucruri pe care nu am reusit sa le dibuiesc la salau. Ca deh, sta pe fund, daca tu la pastrav sau clean citesti apa, noi la salau tree sa ne chinuim sa citim ce mult sub suprafata, si de multe ori nu prea se vad literele. Nici sonarul lui Dan nu a ajutat cine stie ce, deci a trebuit sa incercam sa tragem concluzii bazandu-ne pe experienta. Adica trial & error, the hard way.

Vrei exemple concrete, uite cateva care-mi sunt mai la indemana:
1) prima mea umilinta mare de tot: eu, dan, mihai, curent puternic, apa de 9-10m adacime. ataca exclusiv shaduri de 5, baietii dadeau cu unele negre cu burta alba, naturale, eu ramasesem fara acea culoare in kit si m-am incapatat sa experimentez cu ce mai aveam si sa nu imprumt de la ei. Rezultat: eu zero complet, mihai si dan partida cinstita. Am avut un singur tzac cand am fost curios si am luat cu imprumut un shad de la dan. Atac pe cadere, rateu. La a doua lansare, l-am pierdut, si iarasi am revenit la ale mele si n-am mai vazut atac.
2) pe trei lacuri diferite, ai o rata a atacurilor sensibil crescuta daca stii din start ce shad sa pui. de obicei e vorba de shaduri de o anumita marime, dar ce merge pe un lac nu-ti aduce nici un atac pe altul. talkin' nite fishing here, deep down, plastics only, fara feromoni. si chiar daca ti se pare bizar, prinzi doar daca stii sa faci o prezentare corecta, desi esti la 15m adancime cu jigul, conteaza chestia asta big time.
3) inca una despre care am mai scris: pescuind cu todi de data asta, am ajuns prea devreme, planul fiind sa dam incepand cu ora 5 dim. era 3 si n-aveam somn, o ceata criminala, nici o stea, valuri ca la mare, zero light. todi, om care se duce de copil pe exact lacul ala, stie exact unde, cum, ce fel de shad, stie si ca nu se poate prinde in asa conditii. da si el, nu foarte insistent, dar da, cu shaduri, desi nu prinde nimic. eu il cred ca nu ar merge, dar zic hai sa testez muste la gramada, ca tot nu dadusem noaptea cu ele, mai stii, poate merg si noaptea. am prins 3, 2 strapi si un salau, dar nu mi-au dat decat in muste cu mult negru si foarte putin alb, atat. unde pana atunci prinsesem doar cu negre si maro. would u believe that? in alte dati nu a vrut decat albe, ca sa vezi ce chestie. :))

Ca sa intelegi mai bine, anul trecut pentru mine a fost primul din viata mea dupa care am ramas cu ceva, tocmai pentru ca fiecare iesire era ca un fel de incercare sa-l intelegi cum gandeste. Asta i-o datorez lui Dan, care are un stil al lui de-a cauta concluzii, plus ca drumul la dus si intors insemna vreo 4-5 ore de condus, asa ca trebuia sa discutam si noi despre ceva. Invariabil, fishing, logic, doar nu era sa discutam despre femei. :)

Daca ai fi pescar de salau la fel si ti-ai chinui mintea ca noi cu fapte din astea despre salau si exclusiv despre salau, ai sti de exemplu ca pe lacuri fara curent si cu apa foarte limpede- vara, cand pestisorii prada pot inota repede si pot vedea departe - nu ai sanse ziua, dar in clipa in care apune soarele incep sa vaneze ca apucatu', iar dupa ora 10 ziua se da stingerea la activitate. Da' stii cum e, zici ca apasa cineva pe comutator. Face asta tocmai pentru ca vede noaptea si atunci vaneaza ca are o sansa, ziua n-ar avea-o. Dar fii tu sigur ca nu-l dibuiesti cu orice culoare.

Eram si eu convins de chestia asta despre salau, pana n-am luat hotararea de a dedica un an intreg salaului de olt. Primele doua partide au fost niste umilinte atat de crunte ca aveam doar doua optiuni: ori recunoasteam ca nu sunt in stare, ori ma chinuiam sa merg inainte. De obicei nu ma dau batut prea usor si ma bucur ca n-am facut. Insa nu mi-a ajuns anul trecut, nu am inteles decat foarte putine lucruri concrete. In fiecare loc e altfel, exact ca la clean sau pastrav, daca vrei sa prinzi bine, match the hatch. Serios, e foarte asemanator daca lasi deoparte distanta dintre tine si peste.

Sunt foarte multe situatii si conditii iar salaul este foarte selectiv si nu prea are pattern-uri de comportament. D-aia imi si place si ii respect pe cei care sunt buni la jigging la specia asta, e un pescuit complex si dificil, chiar daca e un peste idiot pe care-l prinzi relativ usor cand dai de el in plina activitate sau in locuri cu concentratie mare. Asta e parerea mea, acuma poate eu sunt subiectiv. Dar nu m-as incumeta sa trag concluzii despre o specie doar pentru ca stiu sa o prind intr-un loc cat de cat ok urmand exact aceeasi reteta si prinzand doar cand el mananca.

La dunare nu am prins niciodata salau si nu stiu sa-l prind, desi am incercat de vreo 3-4 ori. Am fost curios si am luat legatura cu cineva care stie sa faca asta si am aflat un lucru curios despre culoarea care merge la dunare aproape exclusiv, sa mor daca m-as fi gandit ca ar papa salaul asa ceva. Dar informatia aia nu o dau in public pentru ca nu-i a mea, sorry. :)

No, suficiente exemple? Mai am si altele, da' nu mai scriu, oricum ideea era doar sa arat ce m-a dus la concluzia asta. Nu consider ca e si corecta neaparata, e doar ceea ce cred eu, repet, sunt incepator la salau, pana acum vreo 3 ani nu fusesem in viata mea pe vreo balta cu salau, pentru ca aveam tot clean si biba in cap. Deci chiar m-ar interesa sa vad unde am gresit eu, daca altii cu mai multa experienta sunt convinsi ca n-am dreptate.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 10 Feb 2005, 17:04

ete dom'le ce discutie serioasa iese dintr-un feromon. :)

calone,
cred ca tu ai tras o concluzie diferita de a noastra pentru ca pescuiesti pe dunare in mod special. ma insel?
cea mai buna partida de salau a mea a fost ziua, dar pe o apa incarcata de suspensii. cateva zile mai tarziu cand am revenit era cristal si n-a papat pana n-a apus soarele.
la dunare presupun ca vaneaza ziua cu predilectie pentru ca poate, are sanse. deci nu stiu sigur daca e noctorun, dar clar e un bulangiu oportunist cu ochii cei mai ageri dintre toti pestii si clar vede noaptea. lol.

Scrie răspuns