cu textil sau mono?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Busta
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Busta » 10 Oct 2007, 10:01

sir.JONES scrie:si eu cred ca asta cu avatul care vede firul e poveste.
nu numai avatul ci si alti pesti - bun asta e o poveste , nu e dovedit + ca producatorii nu ar mai fabrica monofilamente de diferite culori , galben,alb,albastru,negru, etc. ca nimeni nu le-ar cumpara.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Oct 2007, 10:21

Nu vreau sa zic ca recomand 30 lbs la avat , da tot ii ceva intr-o lume care se invirte sub 10 lbs .
nici eu nu recomand 30 lbs la avat, este de fapt o aberatie, max 10 lbs ar face treaba, asta daca cineva tine neaparat sa dea cu textil

eu dau cu 30 lbs din comoditate si alte ratiuni
stilul meu de pescuit este aparte - las barca sa curga la vale in curent pe langa mal si perii cu voblerul pomii cazuti in apa

in primul rand nu am chef sa pierd 5-7 voblere pe zi in craci scufundate
in al doilea rand, cand da un avat barosan si tu tocmai curgeai cu barca la vale pe langa pom, nu ai timp sa-l driluiesti si sa-l lasi sa oboseasca, barca curge la vale si el vrea sa se duca in craci
deci ori l-ai luat pe sus ori salut, te duce curentul la vale in balarii sau el fuge in pom
in al treilea rand, mie imi casuna repede sa bag jig si sa dau in craci cu el, si nu pot da decat cu fir tare rau si jig-uri moi ca sa am sansa sa fac vreo cateva recuperari valabile; nu ca n-as putea avea doua lansete in barca pregatite cu ce trebuie, dar am observat ca nu-l deranjeaza firul gros

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 10 Oct 2007, 11:58

subscriu la cele spuse de Dan...la avat la vobler fara probleme de nici o culoare cu textilul(parerea mea)...8-10 lbs la care mai bag i=un jig daca vreau sa-ncerc salaul cu plastice...desi cel mai bine pe Olt in adancimi si bolovani si agatzaturi se da cu 15 lbs...pe nea' avatu' nu-l deranjeaza textilul(am prins si cu Ripcord de 20 de lbs), asa ca parerea mea ca sunt povesti cele d eganu' ca se sperie avatu de textil...eventual mai poti rata, daca ai un bat scandura si frana stransa la maxim...io dau cu PP de 10 lbs Yellow la vobler la avtazi si n-am avut deloc dificultatzi sau impedimente :D

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Oct 2007, 12:25

eu dau cu 30 lbs din comoditate si alte ratiuni
Ideea ii ca ai un 30 lbs pe mulineta si prinzi peste , chiar si avat , fara probleme . Cind nu ai ce face , baga un user nou , in plan junior member si zi ca pescuiesti avati cu 30 lbs , sa vedem ce se intimpla hahaha!!!

Fir Intins!!!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 10 Oct 2007, 14:18

da, acum 2 ani n-as fi putut sa concep chestia asta
dadeam cu bete ul moderate si monofilament de 18, sa nu vada firul si sa poata inhala voblerul
ca asa am invatat de la halieutici :lol:
acum dau cu bat fast heavy si textil

bineinteles, oricand poate sa vina cineva sa zica: bai fraiere, daca dadeai cu ul si mono subtire prindeai dublu :lol:

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 10 Oct 2007, 14:24

danr scrie:da, acum 2 ani n-as fi putut sa concep chestia asta
dadeam cu bete ul moderate si monofilament de 18, sa nu vada firul si sa poata inhala voblerul
ca asa am invatat de la halieutici :lol:
acum dau cu bat fast heavy si textil

bineinteles, oricand poate sa vina cineva sa zica: bai fraiere, daca dadeai cu ul si mono subtire prindeai dublu :lol:
:lol: :lol: :lol:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Oct 2007, 15:30

http://www.rapitori.ro/forum/about126-0-asc-0.html

Andrei , nu-i de ris , se intimplau lucruri crunte pe atunci , fire de 0,14-0,16 , voblere cit bobul de fasole si capturi ..in consecinta hahaha!!!
Tin minte ca am facut un comentariu referitor la echipamentu ala subdimensionat si o sarit Eugen pe mine hahaha!!!

Fir Intins!!!

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 10 Oct 2007, 16:12

Salut!

Depinde ce urmaresti la un textil. Daca-l folosesti pe criterii de grosime - alegi unul cat mai subtzire corespunzator la 4-6-8-10lbs etc. Daca te gandesti ca esti in mare pericol sa-tzi "rupa" avatul, bagi de 20, 30 samd.

Chiar daca un 8lbs mi se pare acoperitor pt marea majoritate a avatzilor (cel putzin cei ce apar prin galerie) nu vad nici o problema ca unu' foloseste un echip. mai heavy-fast cu braid de 30 iar altul prefera o clasa de putere inferioara si un fir de 6. Ambii daca sunt cat de cat priceputzi pot scoate avatul ala mare si periculos. Poate ca cel cu scula mai tare il va scoate mai repede / usor, iar celalat se va bucura de un thrill mai prelungit.

Daca conditziile lui SF cer braid de 60, mulinete de 6000 si betze pana-n 4lbs putere de aruncare, e deja alta poveste. Cum alta poveste e apa sarata fatza de freshwater si deasemenea longfintunna faza de avat.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 10 Oct 2007, 17:59

[quote="onesti"]Salut!

Depinde ce urmaresti la un textil. Daca-l folosesti pe criterii de grosime - alegi unul cat mai subtzire corespunzator la 4-6-8-10lbs etc. Daca te gandesti ca esti in mare pericol sa-tzi "rupa" avatul, bagi de 20, 30 samd.

Chiar daca un 8lbs mi se pare acoperitor pt marea majoritate a avatzilor (cel putzin cei ce apar prin galerie) nu vad nici o problema ca unu' foloseste un echip. mai heavy-fast cu braid de 30 iar altul prefera o clasa de putere inferioara si un fir de 6. Ambii daca sunt cat de cat priceputzi pot scoate avatul ala mare si periculos. Poate ca cel cu scula mai tare il va scoate mai repede / usor, iar celalat se va bucura de un thrill mai prelungit.

Daca conditziile lui SF cer braid de 60, mulinete de 6000 si betze pana-n 4lbs putere de aruncare, e deja alta poveste. Cum alta poveste e apa sarata fatza de freshwater si deasemenea longfintunna faza de avat.[/quote]

Cit te tine un fir subtire , mono sub 0,20 sau textil sub 8 lbs ,care la minima ciupitura se rupe ? Ce naluci si cit de grele poti folosi cu fir de 6 lbs mono fara sa-l nenorocesti in doua iesiri ?Uitate cit de mare ii o ancora la un vobler de 3cm sau stifturi de gen , care crezi ca-i sansa sa scoti un avat mare sau ce-o fi cu o astfel de ancora ?De cite ori ai fost in situatia " ori eu ori el " , in sensu ca tragi de el la rupere si stringi frina ca pleaca in agatatura ?
Simbata trecuta mi-am batut recordu la bara,124cm . Bat de 2,70 MH 15-40 , mulineta 5000 Shimano , Tuf Line de 20 lbs , leader YGK de 50 lbs . Drill un minut jumate , pleca catre stinci , am strins frina catre maxim si am tras la rupere de bat , chiar si asa o dus vreo 15m de fir , nu ma deranjeaza sa-mi rup un bat in drill . Normal , unu priceput il scotea cu 6 lbs , da din vreo 20 de incercari, pina dadea de ala care nu fugea spre agatatura , plus ca iesea mort ,hahaha!!!Sa sti ca nu lupta mai tare bara ca stiuca . Nu am poze , da cind iti intra si scoti o stiuca de peste un metru cu fir de 6-8 lbs spune din cite incercari ai luat-o , oricum , locuiesti in Canada , ai acolo stiuci nu gluma , deci poti sa incerci un pescuit serios , cu un echipament adecvat , sau asteptam o minune pe UL hahaha!!!
Dau cu 30 si 20 de lbs , mulinete marimea 6000 ( aproximativ ) is vreo 3 in lume care tin la pescuit cu fir de 60 lbs , pe deasupra nu te tine nici batu , asa ca ii mai bine sa ai rezerva de fir cind se intimpla minunea hahaha!!, anu asta m-au lovit doua animale cumsecade , amindoua scapate , se termina sezonu in max. 2-3 saptamini , se raceste apa si daca nu lovesc ceva rapid tre sa astept pin la anu . Trist dar adevarat .
Ahh! , de unde ai scos-o pe asta cu bat de 4lbs putere de aruncare , ai vazut pe cineva lansind un kil jumate de bait , natural sau artificial la apa hahaha!!!

Fir Intins!!!

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 10 Oct 2007, 18:18

Sorry, ma gandeam la 4oz-putere de aruncare.

Asta incercam si eu sa spun: ca tu vorbesti de conditziile tale -pesti de apa sarata, saltiga, etc iar pt avat lucrurile nu stau tocmai similar.
Un textil de calitate n-ar trebui sa se rupa la "minima ciupitura" pt ca de aia se folosesc protectzii la abraziune gen leader fluorocarbon sau strune metalice. Ca braidul e mai subtzire nu inseamna ca pestele face cu tine ce vrei si te plimba juma' de ora pana'l scotzi. Aici mai intervine si batzul putere-actziune-lungime.

Pe un batz mediu am braid de 8, iar pe un batz MH am braid de 20. In ciuda faptului ca n-am prins stiuci mai mari de 4-5kg, evident ca le scot mult mai usor cu echipamentul mai puternic, dar n-am avut probleme nici cu cel mai light. Doar feeling-ul a fost diferit. Cred in continuare ca pt pestii din Romania (nu ma refer la somni mari sau alte exemplare de gabarite de exceptzie) un braid de calitate pana'n 10lbs e suficient (este atat subtzire pt prezentari mai bune cat si puternic).

Numai bine!

PS:SF-te rog cand mai citezi dezactiveaza casutza cu codul BBC. e mai facil de urmarit. Merci!

Scrie răspuns