Chiar trebuie?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
RaresDumitru
utilizator constant
utilizator constant

Chiar trebuie?

Mesaj de RaresDumitru » 09 Ian 2006, 14:42

Am o intrebare pentru toti cei care posteaza poze cu capturile lor aici pe forum, si mai ales pentru cei care au poze cu capturile de peste zi - CHIAR ESTE NECESAR SA LUATI TOTI PESTII ACASA?
Am vazut o poza cu 5 stiuci aliniate pe jos, chiar ii trebuiau toate 5? Nu are ce pune pe masa? Si dupa aia vin pe forum si se dau mari ca prind si elibereaza...si ca e nasol in Romania ca nu exista peste.
multi, mari si desi

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 09 Ian 2006, 18:42

dar daca cele 5 stiuci erau prinse de mai multi pescari :?: :wink: Poate ne grabim uneori cu morala :idea:
Sau daca inghitisera adanc lingura si nu ar fi supravietuit :?: :idea:
Poate ca nu ar trebui sa ne repezim intodeauna cu acuze fara sa fim siguri de situatie....ei ce spui ...poate am dreptate.. :wink:

Vectrex94
senior
senior

Mesaj de Vectrex94 » 09 Ian 2006, 19:59

Iti dau dreptate ca si eu am patit. Am prins o marlita,nici 500 de g nu avea,iar Mepps 3-ul era asa de adanc in gura ca nu l-am putut scoate,din pacate,altfel ii dadeam drumul.

Se mai intampla...

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 09 Ian 2006, 20:34

daca chiar vrei sa eliberezi pestele poti sa o faci chiar daca nu crezi ca are mari sanse.
in cel mai rau caz il mananca cineva si scapa altul.
depinde de punctul de vedere, nu?

MariusC
senior
senior

Re: Chiar trebuie?

Mesaj de MariusC » 10 Ian 2006, 00:45

RaresDumitru scrie:Am vazut o poza cu 5 stiuci aliniate pe jos, chiar ii trebuiau toate 5? Nu are ce pune pe masa?
Nu stiu despre cine e vorba, dar poate ca a prins 50 de bucati din care a tinut 5.

Toata povestea asta cu c&r mie imi place pana la a judeca pe altii. Poate n-are ce pune pe masa. Poate ii place foarte mult pestele. Poate ca pentru mine e normal sa nu duc peste acasa (ar fi si greu, ca nu prea prind :cry: :wink: ), dar poate pentru altcineva e ok sa duca acasa peste, pentru familie, pentru o obligatie, etc.
Ceea ce vreau sa spun, este ca lipsa pestilor din apele noastre nu e din cauza unditarilor, ci din cauza plasarilor, curenului, gazului, etc.
Ce sens vede pescarul lansetist in gestul sau de a elibera o stiuca de 2 kg (poate a cincea) inapoi in Dunare, cand in amonte se vede barca ce trage o toana, iar dupa lasarea intunericului nu poti face o baie in Dunare ca risti sa crapi electrocutat de baietii cu generatoare.

PS Sper sa nu se inteleaga ca bag la traista tot ce misca...

musKloiu
veteran
veteran

Mesaj de musKloiu » 10 Ian 2006, 00:51

cel mai corect este sa incerci sa respecti legea in vigoare dar intodeauna vor exista oameni care vor aluneca spre o extrema sau alta.....discutia-mi aduce aminte de un prieten care s-a intors acasa cu cativa carasi vii.Omul are doi copii mici si astia mici cand au vazut pestii vii au inceput sa planga si sa-l roage sa nu omoare pestii.......omu ca sa nu-si traumatizeze plozii a luat o galeata cu apa a pus pestii in ea si cu plozii au plecat sa dea drumul pestilor pe nus' ce lac din Bucuresti.Bineinteles ca pe malul lacului s-a intalnit cu niste paznici....:"aveti bonul la dumneavoastra?"..."ce bon nene?" ...."bonul de pescuit"...."pai stai ca eu nu i-am prins pe lacul asta eu le dau drumu aici"......"ba nene tu faci misto de noi? ti-ai dus undita la masina si acu pleci cu pestele?"....... :lol: :lol: :lol:
Ce poate fi mai trist decat mediocritatea in viciu....

rechintigru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de rechintigru » 10 Ian 2006, 01:28

domnu milosu" la biserica este pomana aici este pescuit.Daca plateste omul taxa ce vrei sa plece cu mana in kurte :twisted: .Si chiar 5 bucati mi se pare putin sa iei pentru acasa.Ce sa vinzi sa scoti cheltuielile ce sa bagi la congelator ce sa dai la obligatii. :twisted: :twisted: :twisted:

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 10 Ian 2006, 08:23

cand eram mic, eliberam primul peste pe care-l prindeam. intotdeauna! intr-o zi eliberesz un salau de 1,5kg si n-am mai prins nimic. pestele l-am prins din primele lansari....si toata ziua n-am mai avut un tac.... de atunci nu mai eliberez primul peste, dar eliberez salaii sub 0,5kg.
in conditiile in care o zi buna in care prinzi salau, poate insemna o zi cu 5-6 pesti la 1kg.

da' vreau sa va intreb si eu ceva! ("Boga Grip este o unealta care ajuta pescarul sa scoata exemplarele mari din apa fara sa le atinga mai ales cand pestii sunt eliberati") CITAT DIN ALP, boga grip fiind clestele cu cantar cu care apuci pestele de falci il ridici in aer te pozezi.... iar daca este mare il eliberezi.

intrebarea este: pestelui chiar ii place sa fie spanzurat de maxilar? cred ca in apa pestele nu are mare greutate...densitatea pestelui fiind apropiata de cea aapei...dar in aer, in fata aparatelor de 7MP cred ca are brusc 5-10 kg.... poate ca intradevar...nu atingi pestele...dar eu raman la ideea ca il spanzuri. daca il vedem pe pestic plecand trist de langa barca inseamna ca va trai fericit pana la adanci batraneti? va mai face copii? :?
eu nu sunt sigur.....
eu traiesc la suprafata pamantului de 29 de ani , adica am experienta gravitatiei; asa ca voi incerca sa ma spanzur un pic intr-un cleste boga grip. am doar 90kg. apoi ma eliberez in spital....
fir total!!!!

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 10 Ian 2006, 09:29

Ovidiu.

Daca ai incerca sa utilizezi un grip ti-ai da seama ca functioneaza foarte bine.
In loc sa incerci, dai cu presupuneri pe care dupa un rind le-ai si facut axiome. Sunt unii care au pescuit si cu si fara grip si altii numai fara. Care crezi ca sunt cei care stiu despre ce vorbesc ?

Tudor

RaresDumitru
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de RaresDumitru » 10 Ian 2006, 09:33

Ideea este valabila si in ceea ce priveste alte poze, nu numai pe cea cu acele stiuci. Pentru "rechintigru", sper ca ai glumit cind ai scris ceea ce ai scris. Pentru mine pescuitul inseamna relaxare iar pestele este un bonus. Daca exista persoane care nu au ce pune pe masa, imi pare rau pentru ele, dar atunci taxa de pescuit de unde au sa plateasca?

Oricum, ce m-a mirat pe mine initial era ca pe un site unde se incurajeaza si promoveaza pescuitul sportiv, unde se promoveaza sistemul catch & release si unde se da cu pietre in braconieri si cei care nu au grija de ape, exista persoane care au si reactii de genul celor de mai sus.

Da, se poate intimpla ca pestele sa nu supravietuiasca dupa o intilnire cu un cirlig, nu zic nu, tuturor ni se intimpla mai des sau mai rar sa prindem peste care ne-a inghitit cirligul. Dar eu am impresia ca majoritatea retin pestele, indiferent daca le trebuie sau nu.

Ok, plasuirea si braconajul in general sunt cauzele disparitiei pestelui sau a declinului in numere, insa in acelasi timp cred ca este si de datoria noastra sa protejam macar, pe cit posibil, pestii. Daca il pui inapoi in apa, pestele are oricum mai mari sanse sa supravietuiasca decit la tine in tigaie...si poate il mai prinzi...si poate depune icre, si ies mai multi pesti mai mici...

Eu fac in felul urmator, tin pestele in juvelnic, in apa, iar la sfirsitul zilei daca am prins ceva si vreau sa duc acasa, iau un peste, maxim 2 - daca am ce alege de ei. Daca nu, le dau drumul imediat. Daca sunt mici, ii eliberez chiar pe loc, fara sa mai ajunga in juvelnic.

Dar cred ca depinde de perspectiva...
multi, mari si desi

Scrie răspuns