pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
adiwolf
- veteran

Jean Scurtu scrie:Probabil va trebui sa folosesti un leader mai gros ca fiind fluorocarbon,tot se vede mai putin ca un mono sau textil(grosimea o stabilesti tu prin incercari astfel incat sa se rupa firul fluorocarbon nu textilul).
Eu folosesc un singur fel de nod si nu am probleme,am mai explicat ca de o bucla facuta pe firul textil cu nod dublu(nodul chirurgului) atasez leader-ul folosind nodul TRILENE si nu ma pot plange, am scos pesti destul de mari,daca peste 20kg. e mare, la un textil de 1,8kg. rezistenta.
nu este vorba ca nu rezista firele(si noi pescuim tot cu firele cu care pescuiesti dumneata) ci faptul ca se rupe de la nodul de atas.
diferenta intre stilul nostru de pescuit si al dumitale este acela ca noi incercam sa aruncam cu umilele noastre "paruri" niste naluci de 3-5gr si 3-5cm pe cand mata nea Jean pescuiesti mai mult cu jiguri care oricum sunt mai grele decat nalucile noastre.iar faptul ca nalucile sunt f usoare iar noi avem niste "pari" in dotare (deh ce sa-i faci saracia e mare in romania,inca nu ne permitem sa avem undite clasificate pe fiecare specie de peste) face ca efortul de aruncare si smucitura in sine sa fie resimtite de fir si implicit de nod ,ca un soc si in timp sa cedeze.
asta ar fi o explicatie pe care eu incerc sa o dau ,dar nu trebuie sa am si dreptate,e opinia mea.
Nu inteleg de ce la mine merge si la voi nu;cu leader de 0,9kg. PLINE FLOROCLEAR am prins un paddle xxx de peste 15kg.fara folosirea minciogului ,peste ce poate fii vazut la galeria foto.
Poate fluorocarbonul folosit de mine,SEAGUAR CARBON PRO sau XPS FLOUROCARBON de la BASS PRO e mai bun.....sau poate eu nu pescuiesc cu parul ,vorba unuia.
Jean Scurtu
si ca sa revenim la subiect
eu prind cu un balzer de doi bani din plastic care inoata ca naiba da nu stiu ce are dar prinde
pai eu cred ca tocmai din cauza aia,ca inoata ca naiba,il face sa fie mai atractiv pentru rapitori.
apropo,nu il vinzi?

-
costi
- veteran

-
Adrien
- junior

Apropo de pari, pan nu de mult pescuiam si eu cu o fibra de 2.10 actiune 10-30 g. de la Cormoran. Bat bun de altfel si universal. Dar dupa ce te obisnuiesti cu o varga de musca pretentiile cresc. Acum folosesc pt Clean o lanseta ultra light din grafit 2-7 g. Pretul a fost modic dar vreau sa spun ca merita investitia. E ca si cum te-ai urca din Dacie in Mercedes. Poate ca ajungi in acelasi loc, pe acelas drum, dar senzatiile de pe traseu transforma condusul in scop in sine.
Cat despre fire, nu ma complic, folosesc monofilament de 0,18 si fac cele mai simple noduri, fara probleme. De ce fir textil? Cleanul nu-i nici salau nici stiuca.....!

-
adiwolf
- veteran

Adrien scrie: De ce fir textil? Cleanul nu-i nici salau nici stiuca.....!

nu este vorba numai de asta,cu toate ca la noi pe olt poti sa mai ai surprize gen stiuca,dar e vorba de a simti mult mai bine evolutia nalucii.
eu am inceput pescuitul la spinning anul asta si am inceput direct cu textil,dar am zis sa incerc si cu mono,insa am avut o surpriza destul de mare in sensul ca aproape ca nu simteam in bat evolutia nalucii si din cauza asta continui sa pescuiesc cu textil,unde mai pui si faptul ca textilul este muuult mai subtire decat un mono si acest fapt te ajuta la lansari mai lungi.
-
Petru B.GD.N
- senior

adiwolf scrie:Adrien scrie: De ce fir textil? Cleanul nu-i nici salau nici stiuca.....!

nu este vorba numai de asta,cu toate ca la noi pe olt poti sa mai ai surprize gen stiuca,dar e vorba de a simti mult mai bine evolutia nalucii.
Ciudat, pt ca eu am vazut ca majoritatea clenarilor folsesc mono, iar eu am impresia ca mai bine ma descurc cu mono, evolutia nalucii resimtindo destul de bine
Sector 4, contingent SUD, aria Periferie, Made in B.RC.NI.
-
DjBeju
- utilizator constant

E o tampenie sa te complici daca nu e necesar.Nu vad nici un avantaj in folosirea textilului in pescuitul cleranului,in schimb vad cateva dezavantaje.
Un mono de calitate bate orice textil la pescuitul cleanului cu naluci reactive.
Salutare si numa' bine!
C&R, please!
-
Tavi
- veteran

adiwolf scrie:
eu am inceput pescuitul la spinning anul asta si am inceput direct cu textil,dar am zis sa incerc si cu mono,insa am avut o surpriza destul de mare in sensul ca aproape ca nu simteam in bat evolutia nalucii si din cauza asta continui sa pescuiesc cu textil,unde mai pui si faptul ca textilul este muuult mai subtire decat un mono si acest fapt te ajuta la lansari mai lungi.
da de ce vrei neaparat sa simti (tare)evolutia nalucii?
si cu mono se simte, zic io suficient cat sa ghicesti cand e ragalie sau atac de peste. oricum intepi in ambele cazuri ca doar n-o sa risti

-
JONES
- veteran

-
am observat ca sunt 2 tipuri > 1 balzere facute in china turnate din plastic (5-6 RON bucata)
2.si balzere pentru germanica cam 18 -25 RON (finisaje superbe si patternururi holografice excelente)
am observat ca majoritate nu sunt armate si ochetul e prins in barbeta fara sa fie prins de ancora.
Folosesc mono din ratiuni de pret adica calitate satisfacatoare la un pret decent . Consum ca 2-3 role de fir pe an cea ce e cam jumatate din pretul a cea mai ieftina rola de textil de piata. La fiecare vobler schimbat refac si nodul.
the angler is catching xxx, not by the lure
-
Adrien
- junior

Ziceati de noduri? E unul desenat pe ambalajele de la Cozma. E bun. Eu il folosesc atunci cand dau cu voblere ceva mai mari. Cand dau cu voblere mici fac un nod dublu cu voblerul in ochiul firului daca intelegeti ce vreau sa spun. Iese cam tot ca ala de pe cutiile de Cozma dar e mai simplu de facut. Si faza cu voblerul legat liber in bucla de fir nu e vrajeala. E pe bune si de multe ori face diferenta intre satisfactie si esec.
Mi-am luat 5 super-voblere Salmo de 2 si 3 cm, si maine o sa le incerc.
Ard de nerabdare, cred ca ma intelegeti, nu? D-aia va si spun, ca sa impart cu voi sarcina grea a asteptarii pana maine.
Fir intins si voua

-
calinagape
- utilizator constant

-
Eu folosesc, asa cum am mai zis in alte parti, in 90% din cazuri, rotative Aglia marimile: 00, 0, 1 si 2 pentru clean. Pentru mine au fost pana in prezent cele mai productive. La marimea 0 am luat si avati la kil.
La rotative Effzet de 3, am luat cleni mari si stiuci pana la 5 kg.
In dreptul firelor.... folosesc fir de 0,20 mm si-s multumit.
Dar, in curand, voi incerca si firele textile si voblerele micutze.
Nu te pune cu prostu' ca te coboara la nivelul lui si te bate cu experienta!