pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
lenovo
- senior

Salut.
M-am tot uitat pe youtube si din cate am vazut marea majoritate inainte de textil pun mono pe tambur, sau o bucata de banda de hartie.
Voi cum procedati ? Are importanta? Inafara de faptul ca ar ajuta ca textilul sa nu alunece pe tambur...

-
costi
- veteran

lenovo scrie:Salut.
Are importanta? Inafara de faptul ca ar ajuta ca textilul sa nu alunece pe tambur... 
Pai si nu e de ajuns??? Nu cred ca ti-ar face placere sa inceapa firul sa se invarta in gol pe tambur cand ai un peste in bat
Eu mai adaug sub textil si ca umplutura, pentru a umple bine tamburul.
-
tito
- veteran

Nu folosi monofilament si nici vreo hartie cu adeziv. Eu folosesc banda de teflon (din aia pentru instalatii).
-
fishmaster56
- senior

Si eu folosesc ca umplutura diferite fire ramase de pe o mulineta sau alta pt. ca textilul s-o incarce atat cat trebuie, insa, ca sa opresc alunecarea clipsuiesc firul imediat dupa ce l-am pus pe tambur si apoi il invart. Dar poti folosi orice alta metoda care ti se pare mai practica sau mai la indemana. Atentie insa daca folosesti banda adeziva in exces ca risti sa maresti greutatea mulinetei datorita adezivilor cu care este impregnata. Inca o data zic, cel mai important este ca tamburul sa fie incarcat atat cat trebuie. Vezi ca mai este pe aici un topic pe aceasta tema si acolo sunt explicate si cateva metode de calibrare a umpluturii pe tambur.
-
tito
- veteran

fishmaster56 scrie:Si eu folosesc ca umplutura diferite fire ramase de pe o mulineta sau alta pt. ca textilul s-o incarce atat cat trebuie, insa, ca sa opresc alunecarea clipsuiesc firul imediat dupa ce l-am pus pe tambur si apoi il invart. Dar poti folosi orice alta metoda care ti se pare mai practica sau mai la indemana. Atentie insa daca folosesti banda adeziva in exces ca risti sa maresti greutatea mulinetei datorita adezivilor cu care este impregnata. Inca o data zic, cel mai important este ca tamburul sa fie incarcat atat cat trebuie. Vezi ca mai este pe aici un topic pe aceasta tema si acolo sunt explicate si cateva metode de calibrare a umpluturii pe tambur.
Sa vezi cum ajunge la gunoi textilul daca folosesti banda adeziva. Vara cand e foarte cald adezivul incepe sa curga si ajunge pe textil si daca ai un drill cu un peste care iti ia aproape tot firul de pe tambur si ajunge adeziv pe buza tamburului, textilul va fi compromis...am facut demult aceasta greseala.
-
lenovo
- senior

tito scrie:Nu folosi monofilament si nici vreo hartie cu adeziv. Eu folosesc banda de teflon (din aia pentru instalatii).
Am sa incerc cu dinasta, mi se pare cea mai ok din toate optiuniile. Cantitativ, cat anume sa folosesc?

-
fishmaster56
- senior

Dupa cum am zis eu resturi de mono sau alt textil folosesc, niciodata banda de nici un fel. Consider ca guta obisnuita e destul de usoara ca sa nu-ti mareasca greutatea tamburului, iar daca ajungi ca vre-un animal sa-ti ia tot textilul de pe tambur (care de regula la mine e cel putin 120m) apai fii sigur ca pe ala nu-l mai aduci inapoi. Sigur, idealul ar fi ca intregul tambur sa fie incarcat cu acelasi fir, dar cam scumpa distractia sa tii cate 200-300m de atza, mai ales daca e si din cea mai scumpa.
-
tito
- veteran

lenovo scrie:tito scrie:Nu folosi monofilament si nici vreo hartie cu adeziv. Eu folosesc banda de teflon (din aia pentru instalatii).
Am sa incerc cu dinasta, mi se pare cea mai ok din toate optiuniile. Cantitativ, cat anume sa folosesc?

Depinde de ce fir pui pe tambur (cat e de subtire . Banda de teflon e foarte usoara, nu am cantarit dar sunt aproape convins ca e mai usoara ca textilul, monofilamentul, hartia,etc. Mai are avantajul ca ofera firului o aderenta foarte buna, nu exista riscul de a se invarti textilul pe tambur. Ii faci un lat care se strange singur in momentul in care pui firul pe tambur (atentie la sens).
-
George1985
- veteran

-
Baga un fir vechi. Te orientezi mai usor cat sa pui ca umplutura.
Nu ai ce probleme sa ai daca faci un nod mai de doamne ajuta.
-
cristobal
- senior

eu am o rola de 1800m mono de 0,25 care a costat aprox 50lei (ajunge la multe mulinete). din el folosesc ca umplutura sub textil, sau sub alte fire. intre umplutura si firul princupal fac nod, deci chiar si in situatia ca pleaca cineva cu tot firul principal, tot mai ramane asta de umplutura.