Asezare textil pe tambur

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

tito
veteran
veteran

Re: Asezare textil pe tambur

Mesaj de tito » 03 Feb 2016, 10:25

cristobal scrie:eu am o rola de 1800m mono de 0,25 care a costat aprox 50lei (ajunge la multe mulinete). din el folosesc ca umplutura sub textil, sau sub alte fire. intre umplutura si firul princupal fac nod, deci chiar si in situatia ca pleaca cineva cu tot firul principal, tot mai ramane asta de umplutura.
Si daca ai un peste mare care iti desfasoara tot textilul de pe tambur, in momentul in care ajungi la monofilament...poc si adio peste. Sa nu mai reamintesc faptul ca banda aia de teflon e mai usoara ca orice altceva si are o aderenta excelenta, nu se face nod pe tambur ci lat (asa cum am mai spus). Cu nod firul nu se strange pe tambur si daca ajungi in situatia de a-ti desfasura un peste tot firul ,avand nod vei mulina in gol pentru ca ultima spira va aluneca si se va invarti in gol. Acum fiecare face cum doreste.

lenovo
senior
senior

Mesaj de lenovo » 03 Feb 2016, 21:54

Rezultatul:
Imagine
Imagine

Tito, mersi de sfat ! Recomand

cristobal
senior
senior

Mesaj de cristobal » 03 Feb 2016, 23:52

cand pleaca pestele strangi frana, evident, sub limita la care cedeaza firul, vartejul, ancora, etc. daca din bat si frana, totusi iti ia tot firul de pe tambur, zici ca se va poticni in lat? mira-m-as...
asa poti pune in orice moment mana pe tambur si e cam aceeasi treaba, l-ai blocat ca si cu latul.
in plus, cu mono ala de 0.25, normal ca ajutat de bat si mulineta, poti scoate fara mari probleme un peste de 20kg (18 probat), nu face chiar poc. pune 0.30 daca e mai de incredere...
judecand dupa pozele de mai sus, rezultatul complet nesatisfacator pentru mine. odata, banda aia nu prea o nimeresti uniform, asa cum aseaza o mulineta firul, apoi mie imi place sa umplu tamburul pana in buza, cu banda greu vei reusi sa controlezi asta. normal, pun firul principal pe tambur, apoi umplutura, dupa care le intorc pe tamburul de rezerva.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 04 Feb 2016, 07:22

Asa procedez si eu, iar daca-ti vine o namila de-ti ia tot firul principal e prea putin probabil ca-l mai intorci in batz. Franarea se face si cu mana pe tambur ca n-are cum sa reziste frana mulinetei (de regula intre 2-8-10 kg max.) la forta unui bitang. Si daca-l pierzi, ce-i? Te asezi frumos pe mal, iti aprinzi o tigara si te uiti luuung spre larg imaginandu-ti cat de mare putea fi namila care te-a deshirat si rupt . Asta-i frumusetea pescuitului.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 04 Feb 2016, 10:51

cristobal scrie:cand pleaca pestele strangi frana, evident, sub limita la care cedeaza firul, vartejul, ancora, etc. daca din bat si frana, totusi iti ia tot firul de pe tambur, zici ca se va poticni in lat? mira-m-as...
asa poti pune in orice moment mana pe tambur si e cam aceeasi treaba, l-ai blocat ca si cu latul.
in plus, cu mono ala de 0.25, normal ca ajutat de bat si mulineta, poti scoate fara mari probleme un peste de 20kg (18 probat), nu face chiar poc. pune 0.30 daca e mai de incredere...
judecand dupa pozele de mai sus, rezultatul complet nesatisfacator pentru mine. odata, banda aia nu prea o nimeresti uniform, asa cum aseaza o mulineta firul, apoi mie imi place sa umplu tamburul pana in buza, cu banda greu vei reusi sa controlezi asta. normal, pun firul principal pe tambur, apoi umplutura, dupa care le intorc pe tamburul de rezerva.
Latul facut nu-i da voie firului sa se invarta in gol, mai ales in cazul in care se pune banda de teflon, aceasta asigura o aderenta foarte buna. Nu e aceeasi treaba, cand pui mana pe tambur exista riscul sa franezi mai mult decat rezistenta lui la rupere si poate face poc in orice moment. Pe cand daca firul e desfasurat tot de pe tambur si ai lat, frana lucreaza la fel, la limita de rupere a firului iar acesta are sanse mult mai mici sa cedeze. Monofilamentul e mai greu ca banda de teflon, pe langa asta eu nu as lega niciodata textilul de monofilamentul pus ca umplutura, daca ai avut noroc o data si nu ti-a cedat monofilamentul nu trebuie sa faci din asta o regula. Cu putina atentie vei putea pune uniform banda, eu am pus mereu "ochiometric" si de regula se lasa 1-2mm pana in buza tamburului, daca incarci tamburul pana in buza riscul de a face peruci e mult mai mare, mai ales atunci cand alternezi greutatile nalucilor. Fiecare face cum doreste. Eu pana acum am incercat toate variantele si am ramas la asta cu band de teflon.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 04 Feb 2016, 11:00

fishmaster56 scrie:Asa procedez si eu, iar daca-ti vine o namila de-ti ia tot firul principal e prea putin probabil ca-l mai intorci in batz. Franarea se face si cu mana pe tambur ca n-are cum sa reziste frana mulinetei (de regula intre 2-8-10 kg max.) la forta unui bitang. Si daca-l pierzi, ce-i? Te asezi frumos pe mal, iti aprinzi o tigara si te uiti luuung spre larg imaginandu-ti cat de mare putea fi namila care te-a deshirat si rupt . Asta-i frumusetea pescuitului.
Aici te inseli, o mulineta ce are frana de 5kg forta rezista bine mersi la pesti sariti de 20kg. Cred ca ideal este sa reduci cat mai mult sansele de a-l pierde si asta inseamna sa fii atent la toate detaliile astfel incat sa existe cat mai putine "verigi" slabe in ansamblul cu care pescuiesti.

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 04 Feb 2016, 18:02

N-am zis ca nu rezista (am scos somn de 15 kile cu mulineta de 2500), dar am patit-o de 2 ori intr-un sezon ca n-am putut opri namila, eu cu o masina de tocat Mitchel de 70, fir de0,60, frana stransa de iesea fum si...s-au dus cu fir cu tot. Dar asta se intampla o data-de doua ori in viata si i se poate intampla oricui. Pe altii i-a tras animalul cu barca pneumatica pe Somes in sus si au trebuit sa taie firul (este si o postare pe youtube cu faza asta). Pe aici prin partile noastre mai poti avea si surprize din astea, nu numai pe Dunare. :respekt:

lenovo
senior
senior

Mesaj de lenovo » 04 Feb 2016, 19:13

fishmaster56 scrie:Asa procedez si eu, iar daca-ti vine o namila de-ti ia tot firul principal e prea putin probabil ca-l mai intorci in batz. Franarea se face si cu mana pe tambur ca n-are cum sa reziste frana mulinetei (de regula intre 2-8-10 kg max.) la forta unui bitang. Si daca-l pierzi, ce-i? Te asezi frumos pe mal, iti aprinzi o tigara si te uiti luuung spre larg imaginandu-ti cat de mare putea fi namila care te-a deshirat si rupt . Asta-i frumusetea pescuitului.
Sincer, mulineta/batul respectiv sunt pentru un incepator care v-a pescui 90% din cazuri la stiuca pe o balta asa ca eu astept ziua in care o sa fiu sunat si o sa aud "ba mi-a luat pestele tot firul :)) ".

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 04 Feb 2016, 19:31

Nu-i exclus. Vezi, de aia e mai fain pescuitul decat vanatoarea. In padure vezi ce vine si pui in tzeava pustii ce trebuie, dar in apa nu prea stii ce se ascunde si poti avea fel de fel de surprize. :shock:

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 05 Feb 2016, 10:32

Daca 0.25 ti se pare subtire pui mai gros, nu e problema.
Faci un nod destul de simplu pe tambur, nu stiu cum se numeste, dar e cel mai simplu nod posibil. Dupa care il dublezi prin o simpla rasucire a unei bucle si nu-ti mai cedeaza niciodata, doar sa-l rupi.
Nodul intre fire il faci sau nu, umplutura e umplutura si atat. Stai lin ca nu-ti i-a firul asa repde de pe tambur.
In imaginea aia nu-i scos firul la fata, ai pus umplutura degeaba, practic.

Scrie răspuns