agrafa la jig?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 12 Iun 2008, 17:02

Adelin scrie:Agrafa genereaza si atacuri false?!!! :shock: Cred ca tre' sa ai lanseta si mana suprsenzitiva ca sa sintzi asa ceva. :lol:
DA, ce nu stiai ??

Cand treci mana prin parul 'ei' si ti se stopeaza intr-o agrafa... dai o contra din reflex. : :lol:
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 12 Iun 2008, 18:09

Mugurstefan scrie:
Cand treci mana prin parul 'ei' si ti se stopeaza intr-o agrafa... dai o contra din reflex. : :lol:
te referi la parul lui Madam? sau la marul lui Adam??? :lol:
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

rolandpopcev
junior
junior

Mesaj de rolandpopcev » 12 Iun 2008, 20:16

johnnybravo scrie:
Tristian scrie:Am renuntat si la leaderul mono, considerand ca nu e mare branza ci mai degraba incomod prin nodul lui cu linia principala.
preferi sa pierzi o bucata variabila din linia principala o data cu fiecare agatatura unde rupi? sau sa pierzi doar leaderul sau o bucata mica din el?
eu am pus leader dar cu 1lb mai gros si cam pierd din linia principala motiv pt care acum tre sa vad ce bag dedesupt ca sa duc firul mai aproape de buza tamburului...
Un ghem de sfoara ordinara e suficient! :idea:

mihali
veteran
veteran

Mesaj de mihali » 13 Iun 2008, 08:10

Folosesc agrafa . Datorita atacurilor la agrafa consider ca e important, pe langa forma , marime , greutate si culoarea ei.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 13 Iun 2008, 11:08

Sa discutam despre culoarea agrafei mi se pare cu adevarat deplasat, asta presupunand ca folosim agrafa.

Grosimea nu se masoara in lb.

Legat de pierdutul liniei principale, mai trebuie sa discutam doua aspecte:

1- intr-o agatatura mai usoara, poate scapa naluca si jigul prin dezdoirea jigului sau prin ruperea agataturii, pe cand leaderul cedeaza relativ usor.
2- in drill cu un peste mare, de la 5 kile in sus, care poate dura cateva minute bune si firul este supus la socuri repetate, leaderul devine periculos atat pe la nodul dintre mono si textil (unde textilul taie monoul mai gros, atentie, la socuri - adica orice nod, cat de bun ar fi el intre cele doua linii, daca il smuciti de cateva ori veti vedea ca textilul taie mono) cat si pe nodul dintre mono si jig.
Parerea mea este ca leaderul este folosit mai mult in competitii unde se puncteaza nu se urmareste neaparat captura, dezgatarea se face rapid si fara mult deranj la subsol (rupt de grengi, mutat de busteni... care inhiba salaul sau ii tempereaza agresivitatea)

Am pescuit de mai multe ori cu leader mono, nu imi dau cu parerea aiurea, si nu pot spune ca am facut mare branza. In prezent am renuntat si am avut chiar rezultate mai bune fara a incerca sa gasesc vreo logica in asta, poate norocul, guma sau tehnica, am imbunatatit usor una din ele.

In concluzie, prefer sa mai pierd din linia principala, tinand cont ca sunt partide intregi in care sunt capturi si nu pierd nici o naluca.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 13 Iun 2008, 11:47

Eu folosesc uneori ca leader Pike Mono sau alt fluorcarbon gros, de cca 20lb, si nu am avut probleme la nod, folosesc uni to uni, chiar am avut odata o ruptura a ochetului jigului si nodul intre fire nu a avut nici o problema, am pus alt jig si am continuat asa. Firul era power pro de 15lb.

Inainte obisnuiam sa leg un vartej la capatul liniei si de el sa leg leaderul dar dupa ce am distrus un inel de varf din neatentie, cand mulinam firul ca sa ma pregatesc de lansare, am renuntat la vartej si merg doar pe uni to uni.

Oportunitatea utilizarii leaderului o decide fiecare, eu sunt de parere ca decat sa taie cate o stiuca si sa ramana cu jigul agatat in bot mai bine folosesc o struna sau un leader care imi da sansa sa o scot si sa o eliberez corect.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 13 Iun 2008, 11:55

Eu folosesc powerpro de 0,10 si 0,13 si aduc discutia din nou la dimensiunea firului si nu la puterea sub test. Vantul, valul, greutatea jigului se resimt direct proportional in grosimea firului. Ca un 0,10 crystal tine jumate cat un 0,10 wiplash e fix problema lor. Rezistenta sub test e oarecum orientativa pentru incadrarea in specificatiile de pe lanseta parerea mea, dar cand vorbim de informatie, tehnica si finete, trebuie sa vorbim si de diametrul firului, pentru ca la mono, un 15 lb, poate fi 0,25-0,30.

Si eu am un inel de varf ciobit dar nu de vartej, de nod intre linie si leader, asta fiind motivul hotarator pentru care am renuntat la mono.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

hunting_fish
veteran
veteran

Mesaj de hunting_fish » 13 Iun 2008, 19:42

Tristian

De ce nu il skimbi? Il incalzesti pe cel vechi cu bricheta, si cu un prosop il scoti una-doua. Apoi slefuiesti cu grija varful batului cu un smirghel foarte fin. Iti cumperi un adeziv - "SUPER ADEZIV" de la Den Braven, si il aplici cu grija pe varf, apoi atasezi noul inel, avand grija sa il aliniezi cu celelalte.
Batul va fi ca nou, iti garantez. Mai ales daca iti pui un inel cu camasa de SiC pana pe exterior, sa poti folosi naluca paralel cu malul raului facand fara grija unghi de 90 grade - batul cu firul...Si nu numai!
8)

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 14 Iun 2008, 00:00

zvic scrie:Eu folosesc uneori ca leader Pike Mono sau alt fluorcarbon gros, de cca 20lb, si nu am avut probleme la nod, folosesc uni to uni, chiar am avut odata o ruptura a ochetului jigului si nodul intre fire nu a avut nici o problema, am pus alt jig si am continuat asa. Firul era power pro de 15lb.
in 60% din cazuri rup linia principala (power pro 15lbs) legata uni-to-uni de leader fluoro yo-zuri mirage de 16lbs (0.35mm)! de ce?

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 14 Iun 2008, 07:59

Unde merg eu la salau este si stiuca si de aia folosesc leaderul, il pun ca sa reziste la dintisorii stiucii, desi pike mono nu e poate cel mai indicat, cateodata folosesc si strune de alea de la canelle sau tortue facute din cateva fire metalice imbracate in kevlar. Cand dau in agataturi folosesc jiguri mai moi pe care le pot indrepta si rareori am avut rupturi.

Scrie răspuns