Un start greu...

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Sheniloiu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 09 Apr 2010, 12:43
Localitate: Timisoara

Mesaj de Sheniloiu » 10 Apr 2010, 21:53

Domnilor, ma bag si eu pe aici din varii motive - unul ar fi ca pare a fi o comunitate cu simtul umorului, ceva mai rar acum! "Prelegerea" Parintelui de pe la inceputul topicului este o adevarata opera literara, demna de Hemingway - desi ala se ocupa cu alt stil de pescuit!
Sa va spun ce fel de pescar sunt eu. Tipii aia cu C&R sunt mici copii pe langa mine - eu sunt super ecologist, nu ca dau drumul pestelui prins, eu aproape ca nu il prind! Chestie care nu ma descurajeaza deloc, pentru mine pescuitul e mai important decat pestele. Nevasta-mea il apreciaza, consuma aproape orice. Eu apreciez stiuca, salaul dar mai ales pastravul.
Simt ca, de la un timp, am niste mancarimi de piele, semn de boala clara. Analizand simptomele, se pare ca am luat de undeva virusul muscaritului - deocamdata in forme foarte usoare, dar boala pare a fi fara leac, dupa cum spun unii de pe aici. Si se pare ca nu exista nici alifii, nici vaccinuri minune impotriva ei!
Haideti sa va spun cum am facut eu cunostinta cu pastravul - exceptandu-l pe cel de la Metro, desigur. Era prin 1982, eram elev in scoala militara, la trageri in poligonul de la Cartisoara. Poate stiti raul ala, eu nu l-am mai vazut de atunci. Cand aveam ceva timp liber, vine un coleg si imi propune o iesire la pescuit. Cica el mai prinsese pastrav, nu aveam de ce sa il contrazic. Avea niste carlige micute si un fir subtirel, dar atat. Si atunci ne-am dat drumul la ingeniozitate. Lanseta - un bat de vreo 2 m, cat mai drept posibil, cules dintr-un tufis si curatat bine cu briceagul. Inele - confectionate rapid din sarma de aluminiu. Mulineta - o alta bucata de sarma, facut un cadru din ea, atasat impreuna cu inelele la bat cu sarma si banda izolatoare. O bucatica de plumb dintr-un sigiliu de la o lada de munitie. O pluta pur romaneasca (varf de cocean de porumb) - si hai dupa pastrav! Colegul ala imi spune ca hrana preferata a pastravului sunt niste viermisori pe care ii gasesti in tuburi, sub pietre plate. Cautam, gasim ceva, baga in ac, cauta o bulboana, arunca si, rezultatul - trei pastravi maricei in vreo 10 minute! Care au sfarsit in traista unui colonel, lectorul nostru de tactica, un tip simpatic pe care il admiram cu totii. Si asta a fost tot, nu am mai prins nimic toata ziua.
Citind cele spuse pe aici, trag concluzia ca pastraviorii aia aveau ceva necazuri in dragoste sau probleme cu fiscul, de au "cazut" la echipamentul nostru Erste Klasse!
Acum ceva ani, mai de curand, am dat o raita pe raul Barbat, pe langa Hateg. Nu direct dupa pastravi, eram la niste rude, dar am zis sa profit. Nu va spun ce echipament am avut - daca va dau cel mai mic indiciu, unii dintre cei mai "muscati" vor trece la arme de foc si ma vor cauta ceva timp! Rezultatul final a fost ca singurul pastrav vazut a fost unul mort, care plutea linistit pe langa un bolovan, in afara curentului. Ocazie pentru fiica-mea sa vada unul natural, nu de crescatorie! Dar, domnilor, plimbarea prin peisajul ala de munte a fost ceva de vis! Verdeata, aer curat, soare, zgomotul apei, pasari rapitoare (ulii, cred), baut apa direct din rau, plus cateva izvorase cu o apa din care te umflai fara sa te saturi! Simteai viata in tine, ce mai!
Toate amintirile astea m-au facut sa ma decid sa incerc un "viraj" spre fly. Cu tinta directa la pastrav, dar fara a dispretui si unele specii mai putin nobile.
Primul pas a fost de pur nestiutor - am luat o lanseta de la o cunostinta care aduce echipament de pescuit si il vinde la piata. Nu stiam nimic despre pescuitul la musca (intre timp am mai citit ceva), dar mi-a placut cu arata. Lanseta este din doua sectiuni, L=2,6m, clasa 45, marca Energoteam Premier Fly. Pe ea mai scrie "2sec" (banuiesc ca inseamna 2 sectiuni) si, spre maner, pe o mica eticheta albastra, "IM6S". Material - High Grade Carbon. Chestia cu "IM6S" ma baga in ceata, nu am gasit nicaieri ceva asemanator. Sa fie vorba de actiune 6?
Pentru mulineta, ma gandesc la o Okuma Airframe sau Aiurstream, clasa 4/5.
Bun, acum, cei care sunt mai "bolnavi" (cronici chiar) decat mine, ce parere aveti, la ce e buna lanseta asta si ce fir ar trebui la ea? Mulineta s-ar potrivi sau nu?
Muste, deocamdata, voi folosi ceva din comert, plus comandate de la cineva care se ocupa cu legarea lor. Vad eu ce iese, deocamdata nu cred ca apuc sezonul de anul asta, am prea multe cheltuieli pe cap! Dar la anul care vine sigur dau la musca! Poate degeaba, dar ma consolez cu gandul ca merg la pescuit, nu la peste - pentru peste poti merge si in supermarket!
Toate cele bune tutuor si multumiri celor ce ma vor baga in seama!

Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Mesaj de Jedi » 11 Apr 2010, 05:28

IM 6 ...intermediate modulus 6...se refera la concentratia de grafit din lanseta...Okuma Airframe 4-5 e perfecta pentru lanseta ta clasa 4-5...Firul tot clasa 4-5 iti trebuie ...Firele WF(weight forward) se pot arunca mai usor la distanta mai mare decit DT(double taper)...DT le folosesc pescarii mai profi, care fac fel de fel de giumbusliucuri cu ele.Nu-i cazul nostru :lol:
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

parintele
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 250
Membru din: 11 Ian 2005, 19:51

Mesaj de parintele » 11 Apr 2010, 09:58

Sheniloiu, este foarte ok si mulineta....iti faci treaba cu ea.
Diferenta dintre o mulineta buna si una slaba e datade frana si putin de greutate.
Frana nu prea cred ca gasest la okuma sau la bani putin, sub 200 ron sa spunem, dar nici nu iti va trebui foarte des. Cand o sa pierzi primul, al doilea, sau chiar al treilea peste zdravandin cauza lipsei franei, deja o sa stii ce vrei si probabil ca o sa iti mai si permiti o mulineta mai buna.
Fir...unul de clasa 5 ca sa fii sigur ca simtibatul...si daca s-ar potrivi mai bine un 4, desi de obicei betele sunt mai putrnice decat scrie pe ele, tu nu vei simti pentru ca acest lucru se intampla cand stii casting si dai la distanta de peste 15 metri...
Asa ca, una peste alta, un fir de 5 e solutia mai sigura pt inceput.
Il poti gasi cu sub 100 de ron...Vision attack sau cortland 333, sau un fir chiar mai ieftin gen shakespeare sau alte d'astea, sau un fir mai bun luat second dupa 1 sezon de folosire...tot dracul ala e, il iei sa inveti cu el, sa-l rupi pe coclauri si pe iarba cat invti miscarile de baza... oricum te tine vreo 2 sezoane asa ca nu iti bate prea tare capul cu subiectul...

Ia-ti mulineta si fir si mai ales cauta si tu in zona la tine niste muscari, probabil te vor ajuta cat de cat cu un sfat legat de tehnica de casting, legat muste, leadere si restulde "maruntisuri"...

Sheniloiu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 09 Apr 2010, 12:43
Localitate: Timisoara

Mesaj de Sheniloiu » 11 Apr 2010, 13:05

Pentru amandoi, multe multumiri!
Pentru Parinte, daca vrei sa fiti tot atat de binevoitor, am sa va "bombardez" cu ceva intrebari. Sper sa nu va plictisesc!
Am inteles, lanseta e OK pentru incepator, mai mult pentru pastrav sau ceva clean mai usurel spre mediu. Okuma Airframe e OK pentru lanseta mea (apropo, pe site-ul Okuma se lauda ca au frana). Firul tinta este un WF5F. Trebuie sa caut un muscar cu ceva experienta. Trebuie sa gasesc la unul dintre ei un fir WF5 uzat, ca sa ma antrenez putin la casting fara sa imi para rau de bani. Trebuie sa mai invat despre muste si streamere. Si trebuie sa-mi completez echipamentul - minim cizme inalte, mai bine wadersi. Vesta. Minciog micut si usor (am unul mai mare, adecvat pentru crapceni de bun simt, sub 10kg). Rabdare (am ceva prin boxa). Plus altele, mai vedem, e timp, banii sunt mai putini!
Si acum, intrebari - puteti rade la unele dintre ele, nu ma supar):
1) Firul de backing - daca am inteles bine, e acolo doar pentru drilul cu exemplare mari, cand trebuie sa le dai fir ca sa-i obosesti, fara a solicita inutil ansamblul lanseta/mulineta/fir/pescar incepator. Daca e asa, nu se poate utiliza, in loc de fir special de backing, un fir mai comun, sa zicem de 0,4 - 0,5? Unul din asta, de calitate medie, sigur e destul de rezistent si mai ieftin decat un fir de backing dedicat. S-ar mai reduce cheltuielile. Desigur, inadirea cu firul WF trebuie sa fie ireprosabila - rezistenta si de mici dimensiuni, pentru a permite trecerea prin inelele lansetei.
2) Leader-ul este ceea ce in mod curent este cunoscut ca forfac?
3) Ce importanta are culoarea firului? Banuiesc ca culorile stridente (galben, verde neon) ajuta enorm la urmarirea firului, a evolutiei prin apa si probabil la vizualizarea atacului, caci nu ai un alt reper (vezi pluta, bambina, etc.). Dar nu este un semnal de alarma pentru pestii mai vigilenti?
Bun, cam atat acum, trei intrebari sunt destule.
A, sa nu uit, mai trebuie sa-mi fac rost de ceva piele groasa, rezistenta la intepaturi - sa pot suporta ironiile altora, cand ma vor vedea dand cu undita pe uscat!
Toate bune tuturor si distractie la pregatirea sculelor (sa va spun ce se zice pe aici referitor la "bete"?).

Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Mesaj de Jedi » 11 Apr 2010, 14:58

1 ..Majoritatea pescarilor zic ca nu si-au vazut backingul de cind l-au pus pe mulineta... :x ...Deci il poti inlocui cu ce vrei tu...
2...Nu stiu daca leaderul se incadreaza la denumirea neosa de forfac sau tippet-ul merge aici...
3 ...Un fir gros si transparent ce pluteste in pelicula poate fi zarit de pesti la fel de bine ca unul colorat.Doar musca si partea subtire a leaderului va ajunge in zona de atac.
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Avatar utilizator
catalin66
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 31 Mar 2008, 17:03
Localitate: Galati

Mesaj de catalin66 » 11 Apr 2010, 17:01

Okuma Airframe are frina .

Si eu sunt tot la inceput si tot mulineta asta am lut-o . Eu am gasit-o cu tot cu snur si backing pe ea .

Sheniloiu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 09 Apr 2010, 12:43
Localitate: Timisoara

Mesaj de Sheniloiu » 11 Apr 2010, 17:39

Jedi, multam! Sunt lamurit 2/3. Deci cu backingul mai economisesc ceva bani, ca fir mono gros am de cand speram la ceva capturi mai grasute la stationar (prin Banat se mai zice si sa dai la fund, fara referire la anumite orientari). Firul WF va fi galben sau verde, sa il vad mai bine cand il agat prin sarmele de inalta tensiune! Cu leader-ul sau tippet-ul nu sunt inca pe deplin luminat, dar mai sap pe site-ul asta, e plin de informatii utile - care in final pot face un pescar chiar si dintr-un om serios si cuminte! De muste si streamere, mai vedem, e timp, sunt banatean, adica am rabdare si ma misc mai usurel! Wadersii si alte dracii mai pot astepta pana cand voi invata sa dau din maini fara sa para ca vreau sa sperii orataniile din judetul vecin.
Singura problema acum sunt banii. Cu o casa in renovare si o Astra cu dor de service, zau ca echipamentul pentru fly e nevoit sa mai zaca prin magazine! Cu sincera parere de rau din partea mea!

Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Mesaj de Jedi » 11 Apr 2010, 19:06

Tippet-ul e o bucata de monofilament putin mai subtire decit virful leader-ului de vreo 20-30 cm ce se leaga in prelungirea acestuia( liderului)..La schimbarea mustelor se scurteaza doar putin din tippet..Daca faci noduri economicoase :lol: schimbi vreo 10-15 muste cu un tippet..Apoi tai la nodul leadurului si legi alt tipet..Teoretic 10 cm de leader X 10 tipeturi X 10-15 muste = un leader te tine mult de tot....Practic il agati in ceva crengi si ciao.. :lol: :lol: :lol:
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

parintele
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 250
Membru din: 11 Ian 2005, 19:51

Mesaj de parintele » 11 Apr 2010, 20:09

BAckingul poate fi orice sfoara sau mono...Leaderul e un monofilament conic de 1.5-2xlungimea vergii, de obicei in jur de lungimea vergii. el fce trecerea de la snurul de musca, mai gros, si tippet, ala e practic "forfacul"...
lungimea si profilul leaderului tin de musca cu care dai, modul in care lansezi, etcetc...
Leaderul transfera energia din snur spre tippet si de asta uneori leaderul poate fi foarte important, in sensul ca daca nu e potrivit mustei sau stilului de casting/pescuit samd... aproape ca nu poti pescui...
De obicei in capatul subtire al leaderului se face o bucla mica, poti folosi si un microring special, eu prefer bucla...cauta pe et perfection loop si vei gasi modelul de executie a buclei pt leader, in ambele capete, inclusiv cel subtire.

Leaderul il poti cumpara, costa intre 10 lei si 30 de lei.
De asemenea il poti face din buati de mono innodate intre ele. diametrul bucatilor de mono scade progresiv de la 06-04 pana la 0.25-0.20 in capatul subtire.
Gasesti modele de profile de leader pe net.
Ex .
80 cm 0.50 - 70cm 0.45 - 50cm 0.40 50 cm 0.30 - 40 cm 0.25 - 30cm 0.20

e un exemplu total la intamplare.


Tippetul e o bucata de mono clasic sau flourcarbon, cu lungime de 50-20 cm de obicei, ma subtire gen 0.18-0.10 care se prinde de bucla sau microring tot printr-o bucla (bucla in bucla)
la capat se leaga musca.
Se pot folosi diversemonturi cu una sau 2-3 muste, legal e cu maxim 2.
A doua musca poate fi legata pe o saltatoare (bucata de mono care iti ramane cand faci bucla tippetului, o alta bucata de tippet prinsa de microring asta mai rar, o bucata de tippet care iti ramane dupa ce legi prima musca in capatul tippetului principal sau o bucata de tippet separata care se leaga de carligul pe care e legata prima musca (parca new zeeland ii zie asteia..))

u e rocket science dar nici simplu nu e, trebuie ca leaderul sa lucreze corect, sa intoarca musca asa cum trebuie si sa nu ti se incurce la fiecare lanseu... De asta spuneam ca poutin ajutor de la un muscar experimentat ti-ar fi de folos.


PS: atentie la diferentele mono vs fluorcarbon. Mono de onicei pluteste, florcarbonul se cam scufunda... daca pescuiesti cu uscatesi folosesti leader de fluorcarbon s-ar putea sa ai nevoie de muste foarte flotante sau sa gresezi leaderul. La fel cand pescuiesti cu ude arputea fi nevoie sa ai musca lestata sau sa ratezi leaderul cu un dressing sinking.

deja astea sunt detalii.

Sheniloiu
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 20
Membru din: 09 Apr 2010, 12:43
Localitate: Timisoara

Mesaj de Sheniloiu » 11 Apr 2010, 21:33

Parinte, zau ca nu degeaba ai nick-ul asta - am priceput din ultima parte scrisa de tine mai mult decat din tot ce am cautat pana acum legat de subiect!
Deci, daca inteleg bine, tot ansamblul se compune din: 1 - eu :D ; 2 - lanseta; 3 - mulineta; 4 - backing; 5 - fir pentru musca; 6 - leader (prea complicat sa il fac, am sa-l cumpar, se pare ca uneori se livreaza impreuna cu firul); 7 - tippet; 8 - musca; 9 - peste :lol: (sau poate creanga, in care caz se cam duc componentele 7 si 8 :censored: ).
Multumesc mult, dar voi mai reveni cu altele - cred ca m-am virusat, totul e fascinant!

Scrie răspuns