tehnica pescuit la musca

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 06 Iul 2004, 10:58

"In pescuitul sportiv ... pescuit de dragul pescuitului ... se folosesc imitatii, tocmai pentru a fi mai greu de ai pacali pe pesti"

Deci Mihai ... cate o data ma exprim "naspa" cum se spune prin Ro. Cauza este evideta. Ma folosesc continu de o alta limba si cand trec de la una la alta, se produc "accidente de exprimare". Dar totusi trebuie sa spun ca tu te referi doar la unul din genurile de pescuit sportiv. Eu nu ma refeream la PMA, ci in general la pescuitul cu momeli artificiale. :-)

Daca este sa discutam eficacitatea mustelor artificiale, contra celor reale, ar trebuii sa deschidem un subiect nou de discutie. Insa asa in doua cuvinte tu ai dreptate doar intr-o mica masura. Ca ex. iti dau lacustele pe care Paul le-a pomenit in randurile lui si eu pot adauga carabusii. Daca stii sa lansezi si nu trebuie sa o faci la distante mai mari aceste insecte din ex. nu se vor deteriora atat de repede incat sa nu poata fi folosite ca momeala. Ci dinpotriva. Mi s-a intamplat ca am prins doi trei cleni la aceeasi lacusta (asta pe vremea copilariei), cand pescuiam la "plezneala".

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 06 Iul 2004, 11:13

La "plezneala" sau la "pleznite"?

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 06 Iul 2004, 11:27

Cred ca la "plezneala" ii ziceam ... in copilarie, printre prietenii de pescuit.

Scula folosita era o nuia de alun salbatic de vre-o 2-2,5 m, decojita si uscata in podul casei atarnata de grinda acoperisului in perioada de iarna. (cu o caramida atarnand la unul din capete)
Legam un fir de lungimea batului si in functie de vant atasam o pluta "fina" din pana de gasca domestica, o alica mica de plumb si un carlig.

Pescuitul se desfasura pe malul Muresului, in amonte la o distanta de pana la 0,5 m de mal. Lansarea o faceam cu un exces de putere ca lacusta si montura sa "plezneascca" apa. Atacul cleanului era violent si spectaculos. :-)

Un gen primitv de pescuit la "musca reala" ... :lol:

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 06 Iul 2004, 11:30

Cunosc stilul de pescuit, dar il stiu sub numele de pescuit "la pleznite". De aceea intrebam. Multumesc pentru detalii.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 06 Iul 2004, 12:39

Recunosc ca de pe la 6-7 ani n-am mai pescuit cu insecte naturale.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 06 Iul 2004, 14:04

Nici eu nu am pescuit cu muste reale de o bucata buna de timp.
Probabil de prin 78-80 cand mergeam la clean pe Tarlung si pe Olt din Brasov.

Dar fenomenul cu muste "sfasiate" de pe carlig i-mi este cunoscut.
Pe Tarlung cate o data primavara prin Mai, cand apareau carabusii, pescuiam la carabusi, fara sa lestez carligul ci doar cu o pana mai mica care de fapt ma ajuta la lansare si nu la muscatura. Dar firul de nylon se scufunda si la recuperare, sau o intepatura nereusita, tragea carabusul sub apa. In asemena cazuri el era aproape smuls de pe carlig.

Am avut in mana, un catalog de scule (tot in acea perioada) de la Orvis, prin intermediul unui francez. Acolo am vazut o cutiuta mica cu "grasime". L-am intrebat pe francez, la ce se foloseste grasimea si mi-a axplicat chestia cu ungerea forfagului ... si de ce. Yessss ... asta a fost si rzolvarea la problema cu carabusii zmulsi de pe carlig. Puneam grasime pe fir si Bingo toata montura plutea pe suprafata apei.

Aceeasi metoda se foloseste si la pma, cand se folosesc muste "uscate".

GABRIEL
utilizator nou
utilizator nou

mai domnilor v-as ruga sa-mi spuneti si mie ...sunt incepato

Mesaj de GABRIEL » 06 Iul 2005, 13:42

ma ajuta si pe mine cineva sa invat sa pescuiesc la musca? Am cumparat un DAM cls 6-7 .Ce ar trebui sa stiu mai intai? am exersat putin pe uscat .
gabriel marin

GABRIEL
utilizator nou
utilizator nou

pai am mai furat de la unu altu cum muscareste

Mesaj de GABRIEL » 06 Iul 2005, 13:46

dar nu prea am habar
gabriel marin

redkid
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de redkid » 06 Iul 2005, 14:00

Pentru inceput apuca-te si rascoleste niste articole (reviste,site-uri,filme,etc..) ca sa vezi despre ce e vorba !

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 08 Iul 2005, 06:52

Lasa revistele. Iti arat cu placere.

Scrie răspuns