andrei.A scrie:... tre sa incerc si asta sa nu mor habarnist

si? ai incercat? ai pipait fundul?
andrei.A scrie:... dar pana acum am prins doar 10% din pesti sub suprafata.... restul la uscate...si parca mai tare ma trage ata

fii mai explicit maestre:
- ce specie de pesti ai prins in proportie atit de covirsitoare la suprafata
- ce marime aveau acei pesti prinsi la suprafata, in comparatie cu cei care i-ai prins sub luciul apei (separa pe specii, daca nu e prea greu ...)
- exprima acum si procentul din timpul matale de pescuit pe care ti-l rezervi pescuitului sub luciul apei. cu ce fel de muste? ce specii de pesti, ce fel de ape?
semlecangheorghe scrie:Am gasit pe multe forumuri si site-uri,aceasta expresie- stilul cehesc-.La ce se refera?Exista mai multe stiluri de pescuit la fly?
Chiar aici pe forum, exista citeva topicuri in care se discuta asa ceva. Daca esti interesat, le caut pentru ca le-am vazut in treacat.
Dar o poveste asa ... pe scurt, grobiana daca vrei, dar sper cit mai plastica si care sa te ajute, ar putea fi urmatoarea:
cu ceva ani in urma polonezii si apoi cehii (cred ca asta este ordinea desi numele i-a ramas drept stilul cehesc, exista parca ruleta poloneza, care din cite imi amintesc a fost prima ... nesemnificativ) au cistigat campionatele mondiale de flyfishing, i-au surclasat pe toti ceilalti participanti cu prestigiu, experienta, etc. Cauza? Au facut astfel incat sa duca musca prinzatoare in zona in care se hranesc cu preponderenta salmonidele: pe fundul apei. Si cum au facut asta? Au lestat musca, au transformat-o in nimfa si tot felul de stadii ale mustelor, inainte de a-si lua zborul. Un stil f productiv la salmonide. Nu la fel de spectaculos dupa unii, parere la care si eu subscriu.
Restul comentariilor despre acest stil sint pareri, orgolii, refulari, polite mai vechi, frustari ca nu exista aceste ape cu salmonide la indemina tuturor, etc. Pina la urma este un stil de pescuit! Este pina la urma o chestiune "de gustibus" daca vrei sa ramai in zona clasica si traditionalista a muscaritului si sa pescuiesti cu uscate, sau, atunci cind este cazul, sa folosesti stilul cehesc pentru a prinde peste!