muste din comert sau artizanale?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 24 Apr 2008, 14:00

Fratilor, multumesc pentru comentarii, sfaturi, sugestii, indemnuri si incurajari!
OK, deci e model RedTag copiat de localnici de la orasenii veniti pe acolo, sau f putin probabil din reviste (or fi si tarani care acceseaza de la singurul internet caffe din sat www.flytying.ro, cine stie... :lol: ). In rest si eu cred ca aproape toti prefera rama si scorobetele, ba chiar exista un "cult" pentru scorobete, numit aici in sud "vierme de izvor"! Scorobetarul (musca plus scorobete) e o metoda de pescuit strict romaneasca, sunt 90% sigur. Am intrebat pescari francezi, italieni,. englezi si nu auzisera de asa combinatie!
Dar ce vreau eu e sa va povestesc o anecdota, spusa intr-o carte de a lui de Ionel Pop, marele autor ardelean de povestiri de vanatoare and pescuit). Prin 1930 raul Gurghiu era proprieteta Casei Regale de la noi si mai venea regele si familia, mai pescuiau, era si crescatorie pe undeva. Evident era full full de pastrav, cica numai cine vroia nu prindea! Insa...era pazit ca ochii din cap de 2 padurari ai regelui si daca te prindeau cica se intampla in ordinea care urmeaza: 1 bataie, 2 . bataie, 3. bataie, apoi undul din ei avea o manie a lui! Mai prindea cate un tigan din satele din josul raului si aia de obicei la rama dadeau. Ori padurarul stia ca doar cu musca si doar membrii casei regale si invitatii lor. Asa ca pe tigani ii obliga sa mamance ramele cu promisiunea ca dupa faza 2. bataie nu va urma si faza 3.... :lol: Pop e amuzat cand poveste asta dar mie mi se pare criminal! Pai sa ma oblige pe mine unul ca asta sa mananc din cutia mea cu rame dragi :lol: cred ca din banii mei as plati pe unul sa il prinda si sa il inece! Acum, va dati seama ce abuzuri se comiteau contra braconierilor in secolele trecute? daca te prindeau pe la 1600 - 1700 ca pescuiesti pe mosia boierului sau a domnitorului ti se taia mana, scoteau unghiile etc etc. Groaznic! Prin comparatie amenzile date de RNP si pamuta dupa ceafa data ocazional de padurar e....dulceata! Sa traiasca RNP ca e blanda cu noi!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 24 Apr 2008, 14:01

ha ha ha :))

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 24 Apr 2008, 14:37

si atunci de ce le-ar mai lega si azi taranii?

pt ca viata e mult mai simplu decat acum 100 de ani cand inca sapau srau cu cai sau bivoli ! nu tre sa lucra de la 4 dimineata pana 10 seara ca sa nu moara de foame iarna !

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 24 Apr 2008, 14:52

nu le leaga de ieri de azi, sanya. le leaga demult si le-au invatat de la parinti.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 24 Apr 2008, 21:04

_Sanya scrie:si atunci de ce le-ar mai lega si azi taranii?
pentru ca ei de obicei vor peste in desaga,... si au invatat de la parintii si moshii lor ca sunt anumite momente si situatii cand pastravul se prinde mai bine la musca decat la orice rama,..
dar nu se dau in laturi sa schimbe musca cu pescutzul sau rama, daca apa se schimba... odata cu vremea...
asa ca leaga pentru momentele alea in care se prinde bine la musca...
de ce trage la mustele de taranului ? pai asa cum o zis eugen, ca pe el l-o invatat tat'su asa cum i-o aratat la vremea lui bunic'su care stia de la,...s.a.m.d.
chiar daca pe vremea lu' Decebal, stramosu' taranului de azi, adica Gerula ala vero ( :lol: ), se juca in mana cu un red tag confiscat de la celti,... , urmasii lui habar n-aveau ca de unde vine musca aia de-o face Bastusu,..
si pentru ca secole de-a randul nu prea or gasit pene de paun, faceau corpul din ceva acolo sa semene,... cu timpul si-o dat seama din care sfeter merge firu mai bine la corp, si ala il puneau deoparte la pastrat...
numai ca tot din adancurile vremii, taranu a invatat sa aleaga pana buna de pe cocos,... are reguli dupa care o face, a invatat sa o controleze si sa o recunoasca usor dupa calitati care la multi ne scapa... si numa de-aia pune la musca...
chiar daca nu e de "genetic", pana aia e prinzatoare si el aia o foloseste, chiar daca noua ni se pare ca e ca toate alealalte...
asta spre deosebire de cei care fac muste pentru comert, la care penele de pe un gat is la numar si o pana inseamna obligatoriu o musca fie ca e potrivita sau nu,...
cat despre model, varietate mare nu e, pentru ca nici deshtele taranului nu sunt ca menghina Vosseler sa ii permita mare lucru...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 24 Apr 2008, 23:14

Hahaha, taranul ala din Clopotiva de unde cumpar eu muste nici nu are menghina! Foloseste un cleste patent prins intre scaun si masa! :lol: :lol: Si ata ordinara de cusut, rusie si neagra. Dar mustele astea sunt mai bune ca cele vandute la Gipo! Pe verificatelea!

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 25 Apr 2008, 08:27

Fario nu uita ca tu dai la buldo - nu stiu ce muste is la Gipo , poate chinezesti dar cu echipament de fly poti da in mai multe feluri cu musca ... poate asa is prinzotoare (daca nu pica materialele de pe carlig la prima lansare) ... si lla mine in sat am vazut un tip care dadea cu batul de alun cu muste , nu am intrebat de unde are mustele dar daca mai vad si el face o sa fac o poza ...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 25 Apr 2008, 09:50

si eu folosesc ata de cusut si nu am legat niciodata cu fulgi de pe cocos selectionati. prima menghina a fost una de la rusi de tamplarie. la menghina aia am renuntat dar penele si ata inca constituie materie prima. desi mai mult imi place sa le fac din par de iepure, cerb sau de foca.

normal ca-s incomparabil mai bune materialele speciale pt chestia asta, dar daca nu vinzi muste si pescuiesti doar ca sa prinzi cat sa te simti bine, chiar te descurci foarte bine cu ce se gaseste si la noi.

mai nou au inceput sa mai apara si materiale prin magazine, sunt baieti care fac bete si aduc blancuri, sunt bete si fire pentru toate gusturile usor de reperat in tara. e din ce in ce mai bine. iar scump pescuitu' asta nu este decat daca vrei neaparat sa ti-l faci scump.

in alte cuvinte, nu prea ai nici o scuza fario sa dai la buldo. :twisted: singura explicatie ar fi ca stai mult mai bine cu vrajeala decat cu priceperea la peste. let's face it: nu dai la snur din preacinstita frica ca nu o sa faci fata la partea tehnica.

ia de aici o motivare. uite ce le stie asta, si-i muiere nu vreun barbat dur ca tine care infrunta ursul fara frica. he he :)

http://www.youtube.com/watch?v=aJDjf8_6SYs

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 25 Apr 2008, 09:57

Fario_nebunu scrie:Hahaha, taranul ala din Clopotiva de unde cumpar eu muste nici nu are menghina! Foloseste un cleste patent prins intre scaun si masa! :lol: :lol: Si ata ordinara de cusut, rusie si neagra. Dar mustele astea sunt mai bune ca cele vandute la Gipo! Pe verificatelea!
:lol: si eu tot asa le faceam si prindeam de rupeam!

dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 25 Apr 2008, 11:05

La inceput de sezon
Titus PINTEA

http://www.agvps.ro/revista.php?id_arti ... op=articol

"[...] apoi o cercuire de trei spire din matase rosie, hackle din cocos ciocolatiu si doua aripi mari, legate paralel cu tija acului; capul este negru, din matase.
Musca semana perfect cu o gaza anonima mie, nefiind entomolog, pe care am gasit-o printre urzicile de primavara din malul raului. Continui tatonarile în toate suvoaiele raului si-n aval de pod, sub o ruptura de mal ce se prabusea continuu, spalat de suvoiul iute, din apa de numai 0,8

Concluzia mea personala este sa confectionam muste ce imita bine gazele din zona în sezonul în care pescuim.
Daca-mi permiteti, va mai prezint un argument. Pescuiam în aval de satul Toboliu, zona în care sunt sute de hectare cultivate cu varza si-n care apar,
[...]"

Scrie răspuns