Musca uscata pentru clean

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Petre D.
junior
junior

Musca uscata pentru clean

Mesaj de Petre D. » 19 Aug 2008, 14:20

Am si eu o intrebare pentru pescarii innaintasi intr-ale fly fishing-ului, si anume ce muste uscate as putea folosi pentru clean in ape aproape limpezi; adica putin tulburi?
V-as fi recunoscator pentru solutii.
Fir intins!

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 19 Aug 2008, 14:34

ca si uscate poti incerca cu,
red tag clasica sau in montaj parasuta, red tag cu hackle negru, royal coachman tot asa clasic sau in montaj parasuta, griffiths gnat, gandaci de foam

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 19 Aug 2008, 14:35

- Red Tag
- Black Zulu
- Royal Coachman
- Cernobal
- Fuzzy Uzzy (asta merge si pe carlig 8 )
- Woolyworm (asta e mai uda desi daca o faci mai bogat in stilul palmer, poate fi si uscata )
... pe carlige 10-12...
cred insa ca pe ape mai putin limpezi, is mai bune streamerele...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 19 Aug 2008, 22:17

domnilor,
omul zice de ape mai tulburi asa. ale voastre is clar de ape limpezi. :D

Petre,
sunt su de mii de tipuri de muste pe lumea asta. daca mai iei in calcul si variatiile de culori, materiale, marime de carlig, sunt milioane de posibilitati. mai pune si feluritele moduri de a le prezenta pestelui si fa o socoteala. daca tu esti convins ca fix o anume musca iti lipseste ca sa prinzi, n-ai decat sa le iei la rand. :)

serios vorbind, intreaba o su de insi care e musca preferata si ai sa primesti o su de raspunsuri. toate-s bune. merg inclusiv alea de obicei urate care nu tin de retete si n-au nici o treaba cu traditia ca-s facute la misto. d-astea fac eu :D

mai mult conteaza ce vrei tu sa imiti, adica patternul, firul cu care dai, cum dai sa nu te simta, etc. uneori nu e nici macar cum pescuiesti ci pur si simplu nu dai unde e peste. sunt momente cand nu mananca anumite chestii si momente cand nu mananca nimic. asta e, nu ai ce sa le faci.
daca stai prea atent la ce ai in cutia de muste nu o sa observi taman ce conteaza mai mult. tree sa ghicesti comportamentul pestelui si sa te raportezi la conditii.

ca sa nu ma acuze dtsb de filozofie din nou, hai sa o luam si concret.

varianta 1. daca apa este tulbure de la o balastiera sau ceva de genul, exista sanse sa nu prinzi pentru ca nu vad pestii musca, caz in care poti incerca sa faci ceva sa fie mai vizibila momeala. eu as incerca muste mari, imitatii de lacuste, greieri, gandaci sau viespi, plesnite de suprafata apei, sau sedge-uri jucate, recuperezi cu smucituri. deci sa faci un pic scandal sa le atragi atentia. nu-ti sugerez popere si chestii care se duc jos pentru ca ai zis uscate. in tot cazul, poate sa mearga si prinsi sus, daca ii gasesti in apa mica si distanta dintre ei si musca nu e atat de mare incat sa nu o vada orice ai face.

varianta 2: daca apele sunt tulburi de la ploaie si apa e mai crescuta decat normal, la uscate chiar nu prea are sens sa dai. adica tu poti sa dai, dar n-ai sa prinzi mare lucru. cand creste pestele simte presiunea si sta jos, curentul mai tare este sus. sau vine in mal unde are vad sau in zone cu obstacole in apa. asa se explica de ce raman pesti pe rauri dupa viituri, au built in in sistem un mod de a se apara de evenimente din astea. din cauza asta, greu sa-l motivezi sa treaca prin curentul de la suprafata ca sa ia ceva. pur si simplu nu-i arde de vanatoare pana nu trece tavalugul. daca e sa il prinzi cumva, tree sa i-o dai la nas unde sta el, fara sa-l obligi la efort prea mare.

asta e valabil si la alti pesti pe ape care raman cristal cand cresc, nu se ridica si basta. sau iei foarte putini si tot asa cu muste mari, care sa merite efortul de-a parasi adapostul. cand mai apare si problema de lipsa a vizibilitatii, este imposibil sa prinzi cu uscate.

pescuitul reusit la uscata e o chestie de context, prinzi bine de tot in anumite situatii deci tree sa cauti sa dai atunci cand trebuie, cand nu e loc mai bine mergi acasa si bagi o bere.

am prins si pe apa namol cleni la uscata, dar pe locuri unde nu curgea si era un hatch de ceva insecte si aveau motiv sa se ridice dupa larvele alea. daca nu exista premise pentru prezenta lor acolo, dai degeaba cu uscate, indiferent ce-ai pune.

daca pestii nu vad in sus nici nu au motiv sa manance la suprafata. poti sa le pui tu ce-oi vrea. tree sa ii atraga ceva la suprafata sa fie prezenti acolo in mod natural.

realitatea trista este ca lor li se cam rupe de cat de deosebit executat e un royal coachman traditional sau orice altceva le-ai da. daca nu vor la uscate, chiar e foarte posibil sa trebuiasca sa incepi sa iei in calcul si alte tipuri de muste daca chiar vrei sa prinzi.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 19 Aug 2008, 22:43

eugen scrie:domnilor,
omul zice de ape mai tulburi asa. ale voastre is clar de ape limpezi. :D
ale mele is "all inclusive" :lol: :lol: :lol:

omu inca n-a zis ce fel de ape aproape limpezi /putin tulburi are pe langa casa,... eu oricum inteleg ca sunt "taiate"...
o apa "taiata" la pastrav uneori poate face minuni mai mari ca una limpede cristal...
o apa "taiata", la clean, asisderea, depinde de loc si de cine o taie: ploaia sau balastiera...
asa ca eu inca "ma pastrez" :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 19 Aug 2008, 22:54

igzact, totdeauna depinde de ceva loco.

cum iti ziceam acu vreo cateva zile, la mine aici mergea cel mai bine sub locul unde o taiau cu detergent aia de isi spalau masina. la cat sunt de poluate de cele doua combinate, e si normal sa le placa mai caustic.

da' sa fie doar chestie de musca, eu am intalnit doar putine contexte. de obicei cand mananca exclusiv numa si numa ceva anume, daca e un hatch de anumite insecte atunci tree imitatie cat mai aproape de realitate.

hatch de redtag n-am vazut in viata mea. nici de black zulu, royal sau fuzzy uzzy (asta de altfel nici nu stiu ce drac e). las ca vin eu la sibiu si-mi arati tu. :))

dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 20 Aug 2008, 07:30

eugen scrie: ca sa nu ma acuze dtsb de filozofie din nou, hai sa o luam si concret.
:-)

Cand pe celalalt topic am zis de profesori, am zis de profesori si nu de
"profesori". :-)
Din postarile catorva (multor, chiar) oameni de pe aici sint foarte multe de invatat.
Intri si tu printre ei, desigur. :-)

Cu atat mai mult cu cat intr-adevar, mai la inceputurile forumului era si mai frumos. Mai o poantã, mai o informatzie. Usor si placut de citit.

Si apropo, PMA-ul si filosofia s-au nascut cam pe aceleasi meleaguri, acum vreo 2000 de ani. :-)

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Aug 2008, 09:59

vezi mai dragos ca nu intelegi. ti-am zis mai demult ca o sa te iau la misto daca mai insisti cu atitudinea asta exagerat de timida. tot e bine ca nu pui la suflet. :)

nu-i ok atitutudinea ta, prea o iei in serios. nu-i normal sa intri pe forumuri de pescuit ca sa inveti, dupa cum nu-i normal sa intri ca sa predai (mai ales cand nu ai ce), cum fac aia de pozeaza in profesori pe la galerii. it's about havin fun si cam atat.

daca te uiti mai atent, in realitate foarte putin se discuta de pescuit autentic, din ala de zi cu zi. nu-i ca lumea nu da la peste, da's prea ocupati sa-si protejeze imaginea de scena, nu cumva sa se puna prafu' pe costumul de superman.

eu unu nu discut de peste pe bune decat la peste sau pe messenger cu prietenii, aici doar cu cei care-s interesati de fly pe bune, nu ca fapt divers. sa-si cumpere carti si reviste sau sa traiasca cu convingerile lor batute in cuie, gen spinning is the king, cum zicea deunazi altul care intelege bine de tot fenomenul. :lol:

who gives a shit, really.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 20 Aug 2008, 09:59

pe ape putin tulbure de regula merg mustele mai grele putin plesnite pe apa ... asa ca cele de polifoam #8 (uscata) , sau streamerele tot cu plazneala #6-4 ...

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 20 Aug 2008, 11:09

Oooooo... ce onoare Sanya ca ai aparut... :lol:
sincer eram destul de ingrijorat si eram gata-gata sa deschid un topic nou intitulat : unde-i Sanya ? :lol:
tot sincer, nici nu stii cate sentimente controversate ma incercau de la o vreme din cauza absentei tale...
pe de-o parte invidie, gandindu-ma ca de 3 saptamani esti in drill continuu cu cleanul ala mare si nu reusesti sa-l dovedesti pana la mal sa-i faci o poza, si de aia n-ai timp sa vii pana la laptop, avand si mainile ocupate :lol: :lol: :lol:
pe de alta parte ingrijorare de-a dreptul, gandindu-ma ca te-ai dus pana in fundul curtii, si neatent ai cazut prada aligatorilor alora ce inoata prin zona, si te-au mancat ca pe un "mouse"... :lol: :lol: :lol:
sau poate ca de fapt de cand e sezon nu mai dai pe forum nici o stire si stai de paza la gard, santinela, sa alungi nepoftitii si paparatzii... :lol:
eram pe punctul de a veni sa vad care-i realitatea de fapt... :lol: ... noroc ca ai aparut... esti bine, ok ? :lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns