Tocmai m-am intors de la Mila 23 unde timp de o saptamana am tot cautat stiuca.
In primele trei zile am tot batut lacurile Fortuna, Ligheanca, Vacaru, Trei Iezere, Babina etc plus canalele aferente (Fortuna 1, Sontea, Eracle etc) fara rezultat.
Obosit de atata alergatura m-am orientat pe canalele din nordul Milei 23 unde am gasit stiuca pe secundare si pe Stipoc unde am avut capturi cat de cat onorabile (pentru zilele de astazi ale Deltei) de 1,5 - 2,5kg culminand cu o bucata de cca 4kg.
De remarcat ca atacurile erau anemice, stiucile urmarind nalucile pana langa barca fara a ataca decisiv oricat de mult am jucat oscilantele. Probabil atacurile erau generate de "enervarea" si curiozitatea stiucilor si nu de instinctul de hranire. Din aceasta cauza am avut si multe rateuri, cateva stiuci mai maricele fiind prinse la "japca"

De curiozitate am examinat continutul stomacurilor stiucilor si am constatat ca acestea erau goale. De altfel o parte din stiucile prinse aveau paraziti pe ele (lipitori) ceea ce arata ca stau mai mult pe fund si nu se prea miscau.
Deci, cele mai multe capturi le-am avut pe Stipoc incepand de la ferma abandonata, din capul canalului ce vine de la Mila 23, si mergand in aval pana la buturugi (salciile cazute in canalul Stipoc). Continuand in aval de buturugi capturile au fost insignifiante.
Stiuca trebuie cautata cat mai aproape de mal, cu lansari perpendiculare pe acesta, chiar cu riscul de a agata naluca (stiuca sta in nisip, structuri, sub coronamentul copacilor de malul apei si trebuie sa ii fie servita naluca cat mai aproape de nas), cei cativa zeci de centimetri in plus la lanseu facand diferenta dintre a avea o prezentare sau a mulina in gol. De exemplu un lanseu la cca 1m de mal nu producea niciun atac pe cand lansand la cca 20cm de acesta, in acelai loc, de cele mai multe ori se solda cu un atac.
Spre sfarsitul perioadei (4, 5 nov) examinand stomacul pestilor prinsi am constata ca incepusera sa se hraneasca.
Cam asta ar fi radiografia ultimei mele iesiri la stiuca in zona Mila 23.
In speranta ca cele relatate de mine va pot fi de folos si stiuca nu isi va schimba drastic in zilele ce vin comportamantul va doresc Fir Intins!
PS
Intra-adevar, canalele colcaie de "marlite" ceea ce nu poate decat sa ne bucure si sa ne dea speranta ca, poate in viitor, populatia de stiuca se va restabili, natura fiind mai puternica decat cavalerii electricitatii si pescarilor amatori fomisti. Sau cel putin asa sper eu.