totul despre Delta

discutii si povestiri de la pescuit...

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
nobody_01
veteran
veteran

Re: totul despre Delta

Mesaj de nobody_01 » 30 Ian 2015, 21:23

sosoktm scrie:Azi ...o zi grea :)
Revin maine cu noutati
Asteptam cu nerabdare.....tinand cont ca maine e ultima zi de pescuit la stiuca......!

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 31 Ian 2015, 16:51

Azi pana pe la 12 a fost vant cum n am prins de cand vin in delta. Ploaie normala amestecata cu torentiala. Dupa o ciorba calda si un crap pe varza , deoarece vantul cazuse spre 15-20 la rafala iar soarele aparuse de dupa nori, am continuat. Apa si curata si ciupita, in functie de cum o rascolea vantul. Am batut si la nord si la sud de crisan, fara sa am atac. Maine caut salaul, juma de zi.
Delta frumoasa si darnica, asa cum e intotdeauna cu cei virusati. Frumos, oricum ar fi pescuitul.

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 02 Feb 2015, 09:29

duminica, ultima zi din iesire, nu am mai avut nervi sa plec in cautarea capturii din cauza vantului destul de deranjant dar mai ales a ploii torentiale. M-a plouat de la crisan la fundulea, fara oprire. Felicitari celor ce au fost mai hotarati ca mine, inteleg ca pe ici pe colo s-a mai prins.
Informatii contradictorii, frontiera cu plase confiscate in care erau stiucane de 4-6 kg, nu stiu de unde, pescarii de pe la crisan se cam plangeau, setci pline de iarba si atat.
Gheata nu mai e pe nicaieri, ape foarte mari si in crestere continua. Probabil tura urmatoare nu mai devreme de 3 saptamani, deja mi-e dor :headbash:

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 16 Mar 2015, 20:54

>>> Amintiri retraite . Cand ajung pe la maica-mea , am obiceiul sa rascolesc prin tot felul de vechituri , obiecte odinioara folositoare ,acum “traindu-si batranetea “ prin dulapuri si sertare. Intr-o cutie de tabla in care , cu mult timp in urma (scrie anul 1931)fusesera biscuiti de o buna calitate , am gasit fotografii de la prima mea iesire in delta din anul 1972 si din anii ce au urmat . Din poze ingalbenite ma privesc figuri familiare , vesele , gasca de prieteni ai parintilor mei , aproape toti motociclisti si oameni de munte ai acelor vremuri , iubitori de natura . Un pustiulica slab , stirb si bronzat in exces , sta cu o undita de trestie pe malul bratului Sf. Gheorghe la intersectia cu can. Dunavat . Pe fata i se citeste o bucurie nemasurata , in carlig atarna o platica…este prima mea partida de pescuit in delta . A doua zi , tin minte , am mers cu un prieten de-al tatei si am pescuit salau la bucatica pe langa Murighiol . Cum tatal meu nu era pasionat de pescuit (dar indragea delta) ,aresnalul meu in domeniu era cam saracacios . Ma uitam cu ochii mariti la trusele si unditele celor din gasca jinduind sa am si eu minunatii d’alea . In 2 ani reuseam sa-mi incropesc un “arsenal” rezonabil pentru nivelul meu . Am primit 2 lansete de fibra de sticla din RDG si 2 mulinete (am uitat cum se numeau ,erau romanesti) , aveam o undita de piper si nenumarate trestii din 3 bucati ,cumparate din Obor , niste lingurite cu care nu prea ma pricepeam sa dau si multe alte zanganele .
In delta acelor timpuri se prindea peste mult mai usor , cherhanalele aveau zile cand nu pridideau . Lacul Murighiol (ca ex.)era plin de peste , acum pare lipsit de viata . Ultimul crap serios(3 kg) prins pe acest lac l-am vazut in ianuarie ’99 . Despre salbaticia de atunci este mult de discutat . In multe zone din delta erau santiere , se construiau tot felul de aberatii comuniste dar se executau si lucrari benefice ,de ex. liniile electrice. Am sustinut ideea ca daca tot au fost create marile amenajari piscicole si raul tot a fost facut(vorbind de zonele salbatice distruse) , mentinerea lor in stare de functionare atragea o mare parte a fortei de munca din localitatile apropiate , asta oferind o alternativa braconajului . Pe vremea cand Stipocul functiona , am inteles ca lucrau cateva sute de localnici aici . Acum totul este ruinat si paraginit , bazinele seci si nimeni nu ia hotararea sa redea deltei aceasta zona pustie .Si cate nu sunt in aceeasi situatie. Fabrici ca cea de la Caraorman sau Vadu nu-mi dau seama daca puteau fi proiecte viabile . Populatia deltei (rezervatia)este estimata la cca. 14500-15000 de suflete care , fara alte optiuni , pune presiune mare pe bogatiile(cate or mai fi ramas) oferite de natura .
Ce pot spune cu mana pe inima ,este faptul ca se manca al naibii de bine prin satele deltei , localnicii nu cred ca erau mai ospitalieri decat acum, dar aveau mai multe de oferit si nu erau atat de naraviti la castiguri rapide . Pe canalele deltei era multa liniste , barcile cu vasle detineau majoritatea absoluta . Pe langa pescuit , imi placea sa merg in barca cu cate un nea…localnic sa strabatem canale numai de ei stiute(acum si de mine)prin multe zone in care azi este interzis accesul , fiind protejate. Un lucru cert este ca exista mai mult respect pentru natura atunci .
Din grupul de prieteni ai parintilor , oameni alaturi de care am descoperit frumusetile muntilor , litoralului salbatic , deltei si spiritul de aventura , nu au ramas azi decat duzina de poze ingalbenite din cutia de tabla a mamei . Grupul s-a reunit in alte dimensiuni si cu siguranta continua sa cutreiere peisaje paradisiace. A ramas din gasca doar prietenul cel mai tanar al tatalui meu . Acum are 85 de ani si , cand am vorbit ultima data cu el , acum 2 veri , pleca singur cu caiacul in delta lui cea draga. Cand am realizat ca am depasit acum varsta multora din vechile fotografii , m-a strabatut un fior rece . Singura constanta din ecuatia asta ramane vesnicul Istru , care cu toate agresiunile la care a fost supus de oameni ,isi continua neabatut drumul spre marea cea mare .La cate generatii i-au strabatut si exploatat apele , nimic nu-l mai poate impresiona .

>>> Sa revenim in zilele noastre . In delta apa este mare , pestele cam rar , tot pescarul se plange de acest fapt. Pe incintele din nord s-a prins stiuca bine . Din respect pentru stiuca si mai ales pentru mine , nu ma duc nici pe incinte in perioada boistei. Peste doua saptamani , insotit de Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum) vom strabate zonele nordice salbatice ale deltei in cautarea cumetrelor . Ne asteapta nopti friguroase in cort dar,…niciun sacrificiu nu este prea mare pentru o cauza nobila .
Al patruzecisitrei-lea sezon incepe…

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 16 Mar 2015, 21:17

asa e liviu....amintirile raman,din si cu ele ne hranim toata viata :wink:

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 23 Mar 2015, 12:23

Joi dau cu apa pe chila, in speranta ca voi gasi ceva creaturi dispuse la a aproba pozitiv minciunelele ca dieta potrivita pentru primavara. Vreme acceptabila, daca nu se schimba drastic prognoza pana atunci. Sunt curios daca in 2015 prohibitia va insemna ceva, dar semnele sunt ca se strange surubul si mai tare pe ticalosi. Marele program multianual cu fonduri de 1 mld euro este probabil ultima sansa (teoretica, deoarece optimismul l-am pierdut de mult pe subiect) de a vedea delta pe directia corecta in timpul vietii.
Nu e clar decoamdata daca ma voi orienta pe jumatatea de sud sau de nord. Din dificultatile aparute la gasirea unei cazari concluzionez ca se anunta un weekend destul de plin in delta, probabil ca se simte apropierea prohibilitei si a pregatirilor pascale.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 23 Mar 2015, 15:27

Joi ar trebui sa ajung si eu cu Homer(singurul om ce nu s-a putut loga la forum) in delta . Prognoza in clipa asta este descurajanta , ploi abundente , cel putin vantul este moderat si asta mai indulceste situatia . Temperaturile prognozate sunt cam 6*C-10*C , apa are aprox.8*C(am aflat azi) si nivelul ei este mare. Cele cateva exemplare de stiuci prinse de cunoscuti , s-au lasat foarte greu pacalite. Pe incinte lucrurile par ok dar , pe mine nu ma intereseaza varianta asta. Urmaresc cu interes eventualele modificari ale prognozei de pe "rp5",caut Gorgova(fiind in centrul deltei o iau de referinta) . Site-ul rusesc cam nimereste prognozele indiferent de ce prezinta alte site-uri de specialitate.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 24 Mar 2015, 11:19

Prognoza s-a schimbat in bine(binisor), ploile, care pana ieri figurau abundente , acum sunt slabe cantitativ dar probabil sacaitoare . Vantul va fi si mai slab , temperaturile au ramas ca in prognoza de ieri . Modificari mai pot fi deci urmaresc cu interes vremea. Varianta cu cortul mi se pare tot mai putin plauzibila . Multa lume si-a anuntat prezenta in delta .

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 24 Mar 2015, 14:03

dpdv al prognozei probabil ca nu e cea mai buna alegere, dar....nu mai rezist la asfalt. Cantitatile de precipitatii prognozate nu imi par semnificative, vorbim de cativa mm /zi.

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 24 Mar 2015, 15:01

Pai crezi ca eu mai rezist ?...mai am si niste smeltzuri noi pe care abia astept sa le probez !

Scrie răspuns