Vara,cald,frumos afara=hai la pescuit!!
Eram pe atunci stagiar la Galati si locul nostru preferat era la varsarea Prutului in Dunare.Dau adunarea la gashca,ne burdusim rucsacii cu cele trebuincioase pescuitului(ceva carne luata pe sub mana de la Don' Macelar,bere de pus la rece si nelipsitele chiftele de peste care se vindeau la pachet cu berea;gandeam sa facem din ele momeala pentru somotei).
Ajungem la destinatie,montam corturile,bagam sculele in apa si ne punem pe asteptat;facusem rost de matze de stavrid, ca auzisem ca sunt mortale pentru somnii cei mari.
Trece ziua,vine si noaptea si pana in zorii celei de-a doua zile nimeni nu prinsese nimic,nimic.
Spre pranz era un fel de valea plangerii pe zona.Toti fara chef,putin cam nervosi;cica pescuitul e recomandat pentru tratarea nevrozelor
Aveam un coleg care de obicei se "afecta" tare de tot cand mergeam la pescuit.Acum era negru si mai ca nu scotea flacari pe nari.
Prind un moment cand se dusese pana la tufisurile din spate, ca pana si organismul lui de pescar inrait isi cerea drepturile

si trag un fir pe care il aveam pe o rola de rezerva printr-unul din inelele de la lanseta colegului.M-am miscat mai mult decat hoteste sa nu tulbur clopotzelul pus pe varful ei.
Retras la vreo 20 de metrii de "locul crimei"incep sa trag finutz de nailonul meu.Clopotzelul isi face treaba si colegul,care si-a recunoscut glasul "copilului" striga disperat la noi sa-i spunem ce se intampla.
Nu dau timp colegilor sa raspunda si ma apuc sa trag cu simt de raspundere de firul meu.Clopotzelul scotea tot felul de sunete disperate adresate stapanului,care se auzea venind ca o vijelie din padurea in care se retrasese pentru "cugetare".
Cu pantalonii in mana,fugea saracul de manca pamantul.In sfarsit ajunge langa batz,pune o contra de zile mari si incepe sa recupereze.Eu constiincios, trag in continuare de nailonul meu facandu-i recuperarea foarte anevoioasa.Nici vorba sa vada ca in afara de firul lansetei lui mai avea atasat si un fir "pirat".
Era intr-adevar o poza de zile mari:amicul cu pantalonii in vine,cu hainele in dezordine,mulinand de zor si strigand la noi sa-i aducem minciogul.
Cand mi s-a parut ca nu mai are mult de recuperat mi-am recuperat si eu nailonul asteptam finalul.
Nu va pot descrie fatza lui cand a simtit ca recuperarea lui, de unde era dificila si lupta cu pestele era apriga,a devenit brusc lina si fara zbateri.
Cand si-a vazut si plumbul aparand din apa cu carligele pline de matze de stavrid,neatinse de gura nici unui peste,a crezut ca traieste intr-un univers paralel.
Ala a fost momentul in care nici unul din noi,dracii complotisti,n-a mai putut sa se abtina si am izbucnit toti intr-un ras de nestavilit.
Ce a mai urmat nu mai este chiar asa interesant:fugareala cu lanseta in mana pe post de bata de batut covoare sa ne dea in cap la cine s-ar fi nimerit prin preajma,imprecatiile bine alese din repertoriul national si international,etc.
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!