Vesti de pe lacul Belis -jud Cluj
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
La fel am patit si eu anul trecut. Pescuiam intr-un golf linistit pe bratul format de raul Belis, cand un cretin cu un scuter a venit si a facut vreo doua cercuri chiar in golful respectiv, de parca nu i-ar fi fost suficient tot lacul. M-am enervat atat de rau incat era cat pe ce sa-i sfaram teasta magarului cu un pietroi.
-
- senior
Am avut un uichend excelent la pensiunea Dealu Botii.
Acces posibil cu orice masina.
Pensiune incalzita, acces la bucatarie bine echipata, apa calda, curat, gazde primitoare, barci disponibile, parcare si debarcader pazite......
Evident, am dat la pastrav.
Am prins cleni multi si frumosi simbata si duminica dimineata. Apoi a scazut nivelul apei.....Toti pestii au fost eliberati.
Multi ( 15 in zona) pescari la pluta culisanta.
Am fost singurul spinner. ( impreuna cu un cunoscut si amabil om al locului).
Barci cu motor termic putine, simbata.
Desigur, ma deranjeaza prezenta lor. Dar:
- au acest drept
- atunci cind pestele a muscat, am prins si pe valurile unei barci cu motor termic
Pe mine ma deranjeaza prezenta pescarilor cu momeli maturale. Acestia nu respecta legea !
Sub doua aspecte:
- este prohibitie ( exceptie salmonide)
- in apele de munte unde traiesc salmonide este intrezis ( tot timpul) pescuitul cu momeli naturale.
Nu am vazut niciodata pe cineva sa ia atitudine in acest sens. Daramite masuri !
Incerc sa ma obijnuiesc cu acest gind: trebuie sa convietuim, chiar si cu cei care nu respecta legea. Si cu nesimtitii.
Locul este superb.
Este pacat sa amintim tot timpul despre peturi, manele, gunoi, motoare termice, racnete, drumuri proaste....
Acestea exista oricum.
Daca particip la o ecologizare sau stringing pur si simplu niste mizerii lasate de altii, parca ma simt mai bine !
Fire zbuciumate !
Acces posibil cu orice masina.
Pensiune incalzita, acces la bucatarie bine echipata, apa calda, curat, gazde primitoare, barci disponibile, parcare si debarcader pazite......
Evident, am dat la pastrav.
Am prins cleni multi si frumosi simbata si duminica dimineata. Apoi a scazut nivelul apei.....Toti pestii au fost eliberati.
Multi ( 15 in zona) pescari la pluta culisanta.
Am fost singurul spinner. ( impreuna cu un cunoscut si amabil om al locului).
Barci cu motor termic putine, simbata.
Desigur, ma deranjeaza prezenta lor. Dar:
- au acest drept
- atunci cind pestele a muscat, am prins si pe valurile unei barci cu motor termic
Pe mine ma deranjeaza prezenta pescarilor cu momeli maturale. Acestia nu respecta legea !
Sub doua aspecte:
- in apele de munte unde traiesc salmonide este intrezis ( tot timpul) pescuitul cu momeli naturale.
Nu am vazut niciodata pe cineva sa ia atitudine in acest sens. Daramite masuri !
Incerc sa ma obijnuiesc cu acest gind: trebuie sa convietuim, chiar si cu cei care nu respecta legea. Si cu nesimtitii.
Locul este superb.
Este pacat sa amintim tot timpul despre peturi, manele, gunoi, motoare termice, racnete, drumuri proaste....
Acestea exista oricum.
Daca particip la o ecologizare sau stringing pur si simplu niste mizerii lasate de altii, parca ma simt mai bine !
Fire zbuciumate !
Din pacate multi mai pescuiesc si de foame , dar nu ei sunt cei mai periclosi pentru pestele din lac fiindca prind in general mult biban , ci inca mai sunt braconieri care intind seara tarziu plase si vin dimineata pe la 4-5 si le strang.
Acum cand cleanul urca pe paraie sa depuna icrele este foarte simplu de prins cu plasa si acesta este adevaratul dezastru pentru pesti.
Sper ca in timp jandarmii montani sa-si faca datoria si sa se termine si cu acest fenomen.
Din povestile satenilor plasuitul se intampla destul de des iar in drept la Giurcuta am prins de mai multe ori plase la vobler-
monofilament .
Acum s-au mutat mai sus spre Smida fiindca apa este mai crescuta.
Sper sa mai si scape dintre ei.
Ar trebui educati ca si cei din Delta- ( laudabila initiativa) ca este mai avantajos pentru ei sa protejeze pestele fiindca altfel toate pensiunile construite in zona nu m,ai au nici un rost.
Doresc succes organizatorilor concursului de Duminica si asteptam vesti.
Adrian
Acum cand cleanul urca pe paraie sa depuna icrele este foarte simplu de prins cu plasa si acesta este adevaratul dezastru pentru pesti.
Sper ca in timp jandarmii montani sa-si faca datoria si sa se termine si cu acest fenomen.
Din povestile satenilor plasuitul se intampla destul de des iar in drept la Giurcuta am prins de mai multe ori plase la vobler-
monofilament .
Acum s-au mutat mai sus spre Smida fiindca apa este mai crescuta.
Sper sa mai si scape dintre ei.
Ar trebui educati ca si cei din Delta- ( laudabila initiativa) ca este mai avantajos pentru ei sa protejeze pestele fiindca altfel toate pensiunile construite in zona nu m,ai au nici un rost.
Doresc succes organizatorilor concursului de Duminica si asteptam vesti.
Adrian
WHY WORK WHEN YOU CAN xxx?
Vasile, in privinta primei probleme ai dreptate. Este prohibitie pentru clean si biban, specii urmarite de ei.Pop Vasile scrie:Pe mine ma deranjeaza prezenta pescarilor cu momeli maturale. Acestia nu respecta legea !
Sub doua aspecte:
La a doua problema nu ai dreptate. OUG 23/2008 spune
"d) pescuitul salmonidelor in apele de munte este permis numai cu momeli artificiale"
deci e o modificare fata de legea veche. Dupa salmonide poti da numai cu artificiale, dupa alte specii poti da cu orice.
Iar la a treia, daca nu ai vazut nu inseamna ca nu se intampla. Doar ca n-ai fost langa mine cand s-a intamplat!
-
- veteran
Sa stii ca si "naturalistii" sunt pescari iar daca au permis si nu prind peste subdimensionat sau peste numarul legal NU sunt braconieri! Cel mult contravenienti! Faza cu intoleranta la naturale e "mostenire" grea a comunismului si a epocii regale interbelice. Uita-te in Spania, Italia, Franta etc. Peste tot (aproape) se pescuieste legal cu naturale si nimeni nu gaseste ca e revoltator, josnic etc. Eu astepta momentul cand voi cunoaste personal 1-2 deputati ca sa strang semnaturi si sa se ceara modificarea legii pescuitului in sensul legalizarii pescuitului cu momeli naturale la salmonide. In fond cine se mai cramponeaza de obsesia asta a interzicerii? Pai...cca. 30% dintre muscari si spineri (si mai ales din Ardeal si Banat), cam 20% din personalul RNP si 10% din al AJVPS. Cam subtirel dar iata ca acesti oameni reusesc sa tina cu dintii de legea asta idioata si ne fac sio morala noua, naturalistilor, la o adica. In fine, sa speram ca lucrurile se vor schimba. Prin presiuni vom schimba mentalitatea asta "purista" care nu ajuta nici pestii nici pescuitul! Dupa cum chiar Dl Pop spune, se pescuieste intr-o veselie cu naturale si rar autoritatile au ceva de zis. Asadar tinde sa se formeze o cutuma in sensul asta chiar daca legea (inca) zice altceva!Pop Vasile scrie:
Sub doua aspecte:
- Stefan Tudose
- Moderator
Mai mult decat atat, exista un campionat mondial de pescuit la pastrav cu momeli naturale, organizat cub egida FIPS-CIPS.
WSB Dream Team
www.wsbteam.com
www.wsbteam.com
cred ca asta cu naturalele la pastrav e o falsa problema.
problema e paza apelor, sau mai bine zis lipsa ei. nici cateva populari cu pastrav nu ar strica.
eu personal n-am nimic impotriva pescuitului cu naturale desi nu agreez stilul.
DAR, daca legalizezi acum pescuitul cu naturale iar apele vor fi pazite si ingrijite ca si pana acum, adica mai deloc, cel mai probabil pastravii vor fi decimati in ritm si mai sustinut. ce zici fario, merita sa te bati pentru asta?
problema e paza apelor, sau mai bine zis lipsa ei. nici cateva populari cu pastrav nu ar strica.
DAR, daca legalizezi acum pescuitul cu naturale iar apele vor fi pazite si ingrijite ca si pana acum, adica mai deloc, cel mai probabil pastravii vor fi decimati in ritm si mai sustinut. ce zici fario, merita sa te bati pentru asta?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
-
- veteran
Tavi, nu ma bat cu morile de vant si nu caut himere!Tavi scrie:cred ca asta cu naturalele la pastrav e o falsa problema.
Vreau sa se legalizeze ca dovada de toleranta. Dar normal ca doresc ape bine pazite si amenajate cu cascade, toplite etc.
Ape bine pazite,toplite,cascade podite,reconstructie ecologica, repopulari etc.Dar cu ce bani ?Cu cei 30,0 lei dati la ANPA care oricum au alta destinatie!! Sau cu fonduri europene pentru care se zbat atitia ( vezi marele guru) si care ajung in tot felul de buzunare dar prea putin in apele cu pastrav si lipan ? Cam cit credeti ca ar trebui sa fie taxele de pescuit pentru a se obtine banii necesari ? Solutii :privatizarea ! Exista exemplul Sarulesti -ului ! Si taxele sint pe masura si se elibereaza tot ,dar este peste ! V-as invita,daca as putea, sa lucrati o luna intr-o pastravarie (pe fario-,MihaiV,)si sint foarte curios sa va vad ca dupa o saptamina va mai vine sa prindeti un pastrav (eu m-am simtit ca si cum mi-as fi omorit copiii...dar in timp sentimentul asta se estompeaza si nu stiu daca e bine sau e rau).
-
- senior
Mie mi-au ramas in minte prevederile art. 53 lit. e) din Legea 192/2001: constituie contraventie...... e) pescuitul cu momeli naturale in apele de munte ce ofera conditii de viata salmonidelorMihaiV scrie:Pop Vasile scrie:La a doua problema nu ai dreptate. OUG 23/2008 spune
"d) pescuitul salmonidelor in apele de munte este permis numai cu momeli artificiale"
deci e o modificare fata de legea veche. Dupa salmonide poti da numai cu artificiale, dupa alte specii poti da cu orice.
S-a modificat si acest articol ?
Este la capitolul Raspunderi si sanctiuni