Raul Buzau

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
noname
veteran
veteran
Mesaje: 1116
Membru din: 03 Iun 2005, 19:41
Localitate: student UMFIasi
Contact:

pastrav

Mesaj de noname » 06 Ian 2006, 13:03

Faceti un efort si ajungeti la Comandau pe Basca mare, acolo chiar se merita :wink:

Puiu.BZ
veteran
veteran
Mesaje: 794
Membru din: 05 Noi 2006, 12:13
Localitate: Buzau

Mesaj de Puiu.BZ » 18 Ian 2007, 18:01

Salutare prieteni!

Despre raul Buzau...as fi vrut sa zic numai de bine, numai ca e jale mare. Nu stiu cum o fi mai in aval de Vadu Pasii, dar de acolo in sus nu are cum sa mai urce picior de peste, dat fiind faptul ca imbecilii care au proiectat acel prag de fund, nu s-au mai gandit ca nu's singuri pe lume si ca trebuia sa aiba in vedere scara de pesti care sa permita migratia spre amonte in sezoanele specifice. Dar ce sa ne mai miram, cand toata tzarisoara asta e "manata" haotic. Cine mai are timp sa se gandeasca si la aspectul acesta atat de delicat care este pescuitul, pe care unii il considera o pierdere de vreme, pentru altii e o sursa potentiala de haleala iar pentru cei ca mine este o desclestare si o descatusare infinita in fata stresului cotidian. Asadar, va spun cu amaraciune ca raul Buzau a devenit o amintire, o nostalgie si un mare semn de intrebare vis a vis de mintile acelea intunecate si obtuze care "n-au gandit" cand au facut.

noname
veteran
veteran
Mesaje: 1116
Membru din: 03 Iun 2005, 19:41
Localitate: student UMFIasi
Contact:

Mesaj de noname » 19 Ian 2007, 14:02

Cand eram mai mic prindeam mrenute(pana in 500 gr) pe Slanic aproape de Loptari. Erau ape mari si urcau mrenele pana sus aproape de la barajul de la Lopatari. De 3-4 ani s-a terminat cu urcatu deoarce au construit o groaza de praguri pe care bietele mustacioase nu le mai pot sari (peste 2,5 m) Era o distractie chiar daca erau la limita si ramaneu pana in septembrie..octombrie. Cu ani multi in urma cand probabil salinitatea nu avea valori asa mari urcau si clenii. Ma intreb de ce nu pot construi un canal ocolitor al pragului cu un grad de inclinare mic cu porti metalice pe care sa-l pe care sa-l deschida atunci cand urca pestele daca se anunta viituri il pot inchide. De aceea in fiecare an tot ce urca de pe Siret rar trece de cele doua poduri de la Buzau pete ramanand in amonte din cei de anii trecuti...curatati de viituri etc. Nu-s specialist in constructii dar la chestia cu devierea apei ma gandesc de multa vreme (un proiect in miniatura pentru slanic ) acelasi procedeu se poate aplica si pentru buzau insa la la dimensiuni mai mari. Canalul care nu e necesar fie mai lat de 2 m poate trece in amonte de pod soseaua(pe sub ea pe un mini pod betonat cu o teava pe mijloc iar in locul de curgere al apei la capatul inferior al tevii va fi betonat tocmai pentru a impiedica formarea unui nou prag) pentru a ocoli podul si sa se verse in aval de pod. "Paraul de ajutor pentru pesti" care urca din instinct nu va consuma mai mult de o zecime din volumul apei raului (nu va fi influentat cursul acestuia in zona podului) e doar o idee :P care poate duce pestele Km pe intregi de apa

Puiu.BZ
veteran
veteran
Mesaje: 794
Membru din: 05 Noi 2006, 12:13
Localitate: Buzau

Mesaj de Puiu.BZ » 22 Ian 2007, 23:23

Scormoneam pamantul cu o frenezie fantastica. Uraaa!...strigam cu naduf cand mai adaugam o coropisnitzica la borcan, cu gandul aiurea si imbatat de ceea ce avea sa mi se intample mie, dimpreuna cu amaratele alea de vietati lunguiete ce incercau cu disperare sa iasa din "parnaia" de sticla agitandu-si cu putere clestii...
Ma duceam la mreana, in vadul repede de dinsus de mat...asa-i zicea odinioara, pe vremea cand la Parscov se dadea tzuica contra multe carutzi de mere. Mama mia....era un loc de pescuit acolo, de nu-ti venea sa mai pleci vreodata in viatza ta.....vad repede, cu hume albastre, apa cristal de puteai distinge culorile pietrelor de pe fundul apei. Mreana la discretie!......vorba inglezului...plenti of xxx...
Capturile mele erau constante si variau intre 15 si 20 de bucati per day. O frumusete de mrene, o frumusete de viata, o frumusete de natura...se intampla acu' vre-o 20 de ani era noastra.
La scurta vreme, m-a invatat Gabi sa "dau la blincher". Stiinta mare fratii mei. .....to be continued.

Puiu.BZ
veteran
veteran
Mesaje: 794
Membru din: 05 Noi 2006, 12:13
Localitate: Buzau

Mesaj de Puiu.BZ » 22 Ian 2007, 23:43

asa....va povesteam despre Gabi...ingineru' horticultor de la Magura. Eram, pe vremea aceea, de-a dreptul fascinat de ceea ce putea omuletul acela sa faca pe raul Buzau, in aval de "podul de fier" de la Magura, cu o lanseta Germina de 2.10 si o trompeta de mulineta Avat.....pt. cine stie....sora cu Arges...verisoara cu Junior...Asta e fratilor....multi dintre voi erati pe tzeava in perioada aceea ori nici macar nu erati in proiect...da' nu'i asta baiu'. Pentru ca nu aveam cine stie ce "coco" in acele timpuri, mi-am confectionat o lanseta marfa dintr-un bat de bambus pe care am montat o mulineta reconditionata model Arges. Asta se gasea pe vremea aceea. Dar vreau sa va spun ca de atunci n-am mai prins "cotolani" de cleni cum prindeam cu instalatia aceea primitiva si de tot rasul. 5-6 bucati pana la asfintit, umpleam tolba si ma caram acasa. Nu va puteti imagina cata fericire imi inunda trupul si cata relaxare imi aducea chestia asta.
Nimic nu se compara cu atunci....in zilele noastre, vai de ele, cand merg in zona aceea la pescuit, caut un loc cu apa ceva mai adanca, sau sunt tot timpul pe faza ca nu cumva sa vina viitura de la baraj sau de cine stie unde....sau sunt pe faza sa nu dau de vr-un cal sau porc sau oaie sau caine mort in apa...pt. ca licheaua de roman e tot lichea...sa fim seriosi.
Ca daca nu era lichea, se gandea un pic inainte de a face nenorocirile alea de praguri de la Maracineni si de la Vadu Pasii, asa cum cere legea. Numai ca boii s-au grabit de frica Presedintelui...si la frica omu' se pierde....adica nu tot omu' da' romanu' sigur...
Noroc cu presedintele ca altfel se termina podul de la Maracineni prin 2013 sau 2014 cand la intrare respectiv iesire din Buzau se percepea taxa in Euro. Parerea mea.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 18 Apr 2007, 12:19

Frumos scris si frumoase amintiri, Puiu... Garla nu mai e ce era odata.. De pilda, acum (ca tot te plangeai intr-un topic ca nu ai prins-o limpede nici macar o zi), era tulbure pana spre coada barajului de la Siriu... deci venea tulbure din baraj, in schimb Basca (Cislau) era limpede si putin crescuta.
Pe Buzau am prins si eu pasiunea pescuitului de pe la varsta de 7 ani... zona pe care am colindat-o cel mai mult fiind in jurul Viperestiului... in aval mai sus de gabioanele de la Badila, Surduc si in amonte pana spre Maruntisu... frumoase zone, care odata erau plinde de peste.
Acum pe garla a mai ramas mai mult scobar si din ce in ce mai putina mreana si clean, garla destul de tulbure chiar si in anii secetosi pana toamna tarziu.
Acum 15-20 de ani vedeai o multime de puiet fugind din mal cand intrai in apa, cand venea garla mare din ploi, urca foarte mult peste din Siret... acum, de cand si cu barajul de la Candesti, cu braconarea din ce in ce mai intensa, se cam duce la vale...
Nu stiu daca ai prins vremurile cand se gasea pe garla oblete si avat, care urcau destul de sus.
Oricum ar fi, raul Buzau ramane raul meu de suflet :)

Puiu.BZ
veteran
veteran
Mesaje: 794
Membru din: 05 Noi 2006, 12:13
Localitate: Buzau

Mesaj de Puiu.BZ » 18 Apr 2007, 13:26

Te salut cu mult respect, si ma bucur ca simpatizezi cu mine vis-a-vis de raul care ne-a adus atata multumire!
Am fost ieri pe garla, in zona Unguriu; odata demult, albia raului insotea liziera unde vara se aduna romanii la barbechiu, si apa curgea provocatoare pe sub malul intesat de radacini. Un loc mirific, ideal pentru clenarit si muscarit, dar pe zona aceea n-am prins niciodata mai mare de 3-400 grame. Am ramas pur si simplu incremenit in momentul in care am regasit cursul apei mutat pe partea cealalta, sub malul inalt care se surpase in asemenea hal incat ai putea "aduna" lejer din prund, vre-o 3-4 garnituri de tren pline cu lemne...copaci intregi...Pe un brat mic, domol, cautam sa vad vre-un fel de puiet dar martor mi-e bunul Dumnezeu ca n-am vazut decat 2 broaste cat toate zilele si gandul m-a dus imediat catre un tinut pustiit, poluat pana la infect, fara importanta pentru un neam care se vrea european. Milioane de pet-uri, pampersi, caini vii si morti, sticle si borcane, intregi sau sparte, caroserii de epave ceausiste, sobe, carucioare de copii vechi (asta-i ca faza cu "stiucile de apa adanca")
Daca nici in bratzucul acela lin nu am dat de puiet, inseamna ca e nenorocire. Sa zicem ca s-au individualizat cateva habitaturi pe cursul raului pana la Siret, dar nu se poate vorbi despre fond piscicol decat spre varsare. De la Vadu Pasii nu mai urca NIMIC. Amenajari hidrografice mai sunt la Maracineni, Candesti - Berca.
Oblete se mai gaseste si acum, in aval de Vadu Pasii, in zona Cilibia si "la nisipuri" la Faurei, dar in acest loc nu am ajuns niciodata.

Avatar utilizator
dan bobei
veteran
veteran
Mesaje: 8241
Membru din: 08 Dec 2005, 19:07
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de dan bobei » 05 Mai 2007, 15:13

Pe la Intorsura se mai prinde ceva? Mai exista pastrav prin zona? :roll:

Puiu.BZ
veteran
veteran
Mesaje: 794
Membru din: 05 Noi 2006, 12:13
Localitate: Buzau

Mesaj de Puiu.BZ » 06 Mai 2007, 17:53

N-am idee. Doar o sigura data am fost pe Intosura, (Intorsatura, cum zice o pretena de-a mea unguroaica), destul de tulbure, fara prezentari, la rotative mici nr. 0. Cred ca nici pe Buzau nu mai e peste dar mai insistam...IN orice caz, mi-am cam luat gandul de la raul Buzau. Am prins apa limpede cateva zile, chiar incredibil de limpede pentru cate nenorocite de exploatari balastiuere sunt pe curs, am dat cu Cormoranu' de peste 150 de ori, cu diferite rotative , Mepps, axate, argintii, aurii, woblere Cozma...nici un tzac si nici un pac.
traiasca berea!

Avatar utilizator
dan bobei
veteran
veteran
Mesaje: 8241
Membru din: 08 Dec 2005, 19:07
Localitate: Brasov
Contact:

Mesaj de dan bobei » 06 Mai 2007, 22:08

Puiu.BZ scrie:N-am idee. Doar o sigura data am fost pe Intosura, (Intorsatura, cum zice o pretena de-a mea unguroaica), destul de tulbure, fara prezentari, la rotative mici nr. 0. Cred ca nici pe Buzau nu mai e peste dar mai insistam...IN orice caz, mi-am cam luat gandul de la raul Buzau. Am prins apa limpede cateva zile, chiar incredibil de limpede pentru cate nenorocite de exploatari balastiuere sunt pe curs, am dat cu Cormoranu' de peste 150 de ori, cu diferite rotative , Mepps, axate, argintii, aurii, woblere Cozma...nici un tzac si nici un pac.
traiasca berea!
nasol....merci :wink:

Scrie răspuns