Prut

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 03 Aug 2005, 14:21

CONCLUZIE: Scaderea sau cresterea debitelor Prutului in diferite puncte de pe cursul sau nu se produce instantaneu cu orice modificare de debit de la Stanca ci au loc in timp de cateva zile, timp ce depinde de distanta de la Stanca.
Datorita faptului ca barajul Stanca-Costesti a fost golit pana la 2/3 din volumul sau si debitul Prutului la intrare in tara este in continua scadere iar ploi nu vor mai fi in aceasta perioada se prevede in urmatoarele cateva saptamani o scadere a debitului si a nivelului Prutului pe tot cursul sau odata cu limpezirea sa. Sa-mi ziceti daca nu va fi asa :!:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 03 Aug 2005, 15:19

Aquaro Angler scrie:
Paul scrie:pe apeprut scrie:
Stanca-aval 72.4 26 26 =

Ungheni 134 128 128 =
Cum este posibil ca in aval de baraj sa fie debitul de 72 si la Ungheni sa ajunga 134? Daca diferenta asta vine din ploi, e groasa rau, ceea ce nu prea cred. Cred ca nu prea e o informatie corecta. Rog pe cei care merg maine la pescuit, sa posteze despre starea Prutului. (debite si limpezime)
Multumesc!
EXPLICATIE: zilele trecute, pana azi, debitul Prutului la Stanca-aval era de peste 130 mc/s, de altfel pe tot Prutul pana la Galati debitul era de peste 130 mc/s, (au dat drumul la baraj de l-au golit pana la 2/3 din volumul sau). Astazi dimineata au mai inchis barajul la Stanca-aval si debitul Prutului la Stanca-aval a scazut la 72.4 mc/s. Intre Stanca si Ungheni este o distanta de cativa zeci de kilometri, pe care apa o parcurge in 1-2 zile deci abia peste 1-2 zile se va simti la Ungheni scaderea debitului, peste 3 zile va scadea debitul Prutului in zona jud. Vaslui iar in zona jud. Galati debitul Prutului va scadea peste 4 zile. Timpul in care se va simti scaderea sau cresterea debitului Prutului este proportionala cu distanta de la Stanca-aval. De altfel cand se limpezeste Prutul la Ungheni in zona Galati Prutul inca mai este tulbure 2-3 zile pana se limpezeste si aici, iar cand se tulbura Prutul la Ungheni in zona Galati Prutul este inca limpede cateva zile pana ajunge apa tulbure si aici.
Sa incepem intii cu niste zvonuri (culese de mine de pe Prut - nu am curajul sa le numesc informatii - luati-le ca atare):
- Debitul mic de acum citeva saptamini nu s-a datorat scaderii nivelului apei din lac ci unor probleme la un grup de turbine. Plecind de aici, deduc ca le-au reparat provizoriu, au uzinat cit mai multa apa, si acum vor putea sa intre in reparatii. (daca rationamentul meu este corect, Paul va avea destul timp sa prinda Prutul scazut, asa cum ii place sa pescuiasca.)
- Intre Ungheni si barajul de la Stinca, pe Prut ar fi cam 200 km (datorita meandrelor). Daca apreciem viteza de curgere a Prutului la 5 km/h putem calcula cam in cit timp va scadea nivelul Prutului la Ungheni. De asemeni, scaderea nu va fi brusca, probabil va scadea circa 1 m in 24 de ore. Asta inseamna ca scaderea se va produce vineri si simbata ... de luni ar trebui sa fie stabilizat la noul nivel.

Teodor scrie:
Are cineva o explicatie pentru debitele astea ?

Prut -> Stanca-aval -> 142 mc/s
Prut -> Ungheni -> 134 mc/s
Asta postam acum 2 saptamini, intrigat de faptul ca dispareau vreo 8mc/s.
Cred ca debitul ala de la Unghemi nu mai e actualizat de mult..
Aici aveai dreptate. Ar fi anormal sa se evapore 8 mc de apa intre Stinca si Ungheni (ba chiar afluientii ar trebui sa aduca ceva in plus). Si nici nu cred sa existe statii de pompare care sa ia din Prut un debit atit de mare.
Insa debitul Prutului nu se masoara zilnic, ci s-a facut in urma cu citiva ani un tabel de corespondenta intre nivel si debit. Se citeste nivelul si se ia din tabel debitul care corespunde cotei masurate. Probabil in zona de masurare s-a intimplat ceva (s-a adincit albia ... s-a largit albia ... sau a crescut viteza de curgere a apei) si nivelul nu mai corespunde debitului real.

Paul scrie: Daca diferenta asta vine din ploi, e groasa rau, ceea ce nu prea cred. Cred ca nu prea e o informatie corecta. Rog pe cei care merg maine la pescuit, sa posteze despre starea Prutului. (debite si limpezime)
Multumesc!
Duminica nivelul era crescut. Si nici prea limpede nu era.
Insa erau atit de multe atacuri la suprafata ... de m-am gindit la tine si la lanseta ta de musca. :twisted:
Eu nu zic ca daca mergi miine la Prut vei prinde peste, insa daca nu mergi sigur nu vei prinde. :lol:

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 03 Aug 2005, 15:44

Sper sa fie scazut barajul si peste 2 saptamani cand ma duc prin Botosani.
Daca il mentin asa scazut pana atunci zapacesc salaul si bibanul.
Stie cineva o prognoza meteo pe mai mult timp?
Ce tendinte o sa fie?
Ne mai ploua sau ne lasa?
Spining....Prea bun ca sa fie light...

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 04 Aug 2005, 08:10

S-a rezolvat intr-un fel... Dupa cum spunea si Aquaro Angler deja Prutul scade la greu.

Leba
veteran
veteran

?

Mesaj de Leba » 04 Aug 2005, 08:43

paul, nu esti pe balta cu bajetii...?
io am ratat cu succes, fir-ar mama ei de slujba!!
:evil: :!:
sunt curios foc ce se intampla pe-acolo...
nu stii zona pe care o frecventeaza "spinnarii"?
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

paul
Moderator
Moderator

Re: ?

Mesaj de paul » 04 Aug 2005, 08:53

leba scrie:paul, nu esti pe balta cu bajetii...?
io am ratat cu succes, fir-ar mama ei de slujba!!
:evil: :!:
sunt curios foc ce se intampla pe-acolo...
nu stii zona pe care o frecventeaza "spinnarii"?
Salut Ionut!
Nu sunt mai tata :) Serviciul asta ma omoara si pe mine.
Si eu sunt tare curios ce se intampla acolo, dar dupa cum am vazut de ieri pana azi Prutul a scazut cu vreo 40 cm nu stiu sa fie vreo treaba buna.
In ceea ce priveste locurile de spin, poate mergem odata sa vezi ce locuri frumoase... Nici nu se compara cu Siretul :P

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 04 Aug 2005, 10:30

Paul scrie:Serviciul asta ma omoara si pe mine.
Si pe tine ?
Si pe mine!
... si alte fabrici si uzine

Na, ca am dat-o'n rime. :lol:
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 04 Aug 2005, 10:41

Salut Teodor!
Dar ce faci? Nu esti la pescuit pe Prut?
Cum de nu? Si eu care ma gandeam ca o sa am vesti de la tine deseara :(

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 04 Aug 2005, 10:44

Paul scrie:...
In ceea ce priveste locurile de spin, poate mergem odata sa vezi ce locuri frumoase... Nici nu se compara cu Siretul :P
Astept sa vad si eu locurile alea mai intii. :wink: :lol:
Mai ales ca acu' mi-am facut si eu streamerele alea.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Leba
veteran
veteran

...

Mesaj de Leba » 04 Aug 2005, 12:16

se pare ca numai nenea Nelu e pe balta... noi astia suntem condamnati la munca...
abia astept sa ne vedem diseara, poate aflam noutati...
toate bune!
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Scrie răspuns