Am intrat, gata.
Am fost in delta Ebro ultima oara, si cred ca va ramane ultima, in Iunie 2010.
Nu mai cauta nimic, nu mai e ce a fost. Ghizii au plecat, cam toti. Cei care au ramas te vor duce pe mare sau la somn la geamandura. Pe mare e interesant, nu stiu insa daca aprilie nu e prea devreme.
Vezi ca am scris un articol aici pe site prin 2004 despre acest loc. De atunci a aparut "mosca negra" venita din America de sud, romanii, veniti din Ro si Moldova si ecologistii catalani.
Mosca negra te haleste si ziua si noaptea cand da de tine, sunt nori de musculite minuscule de care nu te feresti. Dar te gauresc. Tantarii sunt cam sacaitori mai la vale de Amposta. Romanii, de cand nu mai au de lucru, stau pe malul raului in permanenta si pescuiesc. Este o industrie, dat fiind faptul ca vin unii si-i alimenteaza dupa care cara pestele spre destinatii necunoscute mie.
Autoritatile catalane au otravit cu insecticide raul ca sa omoare"mosca negra", au reusit-o cu pestii dar nu cu mustele. Ecologistii au decis ca pestii ne-autohtoni trebuiesc decimati, asa ca este si un roman care are voie sa puna plase si sa exporte spre Romania. Trebuie stiut faptul ca din cauza poluarii cu metale grele consumul pestelui este interzis in regiune. Insa pestii exportati isi pierd metalele grele pe drum, probabil. As putea continua dar mi-e lene.
In concluzie, ori faci ca Zoran, pui familia la plaje la Riumar si tu dai la somn mai in amonte, la geamandura, static, cu peste viu. Vrei salau ? Trebuie sa urci pana la barajul de Xerta, 50km dus cu barca de la Riumar. Acolo poti avea niste sanse, in aprilie, sa lovesti niste salai. Dupa aia dispar pana in decembrie. Poate vei avea sansa sa urce lavracii si palometele. Dai cu naluci de suprafata. Foarte misto.
Daca poti schimba destinatia, si chiar vrei somni si salai, du-te mai in amonte, pana la Mequinenza. E acolo un nene, Claude Valette (
www.claudevalette.com ) care-ti va gasi tot ce vrei. Colaboreaza cu un alt ghid, Marc Dupuy, care pescuieste numai la naluci, asa ca poti face o zi cu fiecare caci au stiluri diferite. Barci absolut impecabile, Marc are un bass boat care depaseste suta pe apa.

E si Kzoli pe aici care organizeaza ceva prin zona. La el insa nu am am fost niciodata client.