Pescuit in Laponia - Suedia, Norvegia

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 11:26

@adilucu:

Da ... era un englez mai in varsta. A fost si in nordul Norvegiei pe Tana si Laxa unde intre partidele de pescuit la somon cu bat de doua maini, au prins pastrav si lipan unul dupa altul, aproape la fiecare lansare. Va garantez ca lipanul daca stii unde si cum, este exact ca in filmul englezului. Lansezi musca ... atac ... ratezi? ... nici o problema ... in cateva secunde ataca un altul ... :lol:

Dar pentru voi "spinari" am sa va spun ca stiuca este aici, cum era o data in Delta. Peste tot. Mai ales in Nord nu o prinde nimeni si ex. record sunt peste tot.

Am pe retina o imagine a unei stiuci ce ataca un banc de rosioare de 5 cm. La un moment dat era la concurenta cu niste bibani de 0,9-1,5 kg ce vanau in haita de 5-10 buc si stiuca probabil era iritata. A atacat cam de la o distanta de 4-5 m (eu eram in picioare in barca si am vazut toata faza de la inceput la sfarsit) a lovit un biban in jur de un kil sa dat la fund cu el ... dar ia dat drumul si a atacat fulgerator haita de bibani din nou ratand. In virtutea inertiei a zuburat efectiv din apa la 1-1,5, facand doua ture complecte de 360 de grade in aer. Dupa aprecierea mea a fost un ex cam de 8-10 kg. Deci distanta dintre locul respectiv si mine a fost tot timpul cam de 3-4 m. Totul s-a desfasurat pe parcursul a 30 de secunde. ... Pescareasca? Din pacate pentru voi, nu este pescareasca. :lol: In zilele in care am pescuit in zona respectiva am fost martor la multe situatii similare. Dar aceasta cum spuneam ... m-a lasat perplex si cu ochii bulbucati. Chit ca am prins stiuci ... sute. Cand am venit aici si am dat de ele am dat la spin dupa stiuca fiecare minut liber avut la dispozitie. Sa ai lacuri imense la dispozitie si sa fii singur pe toata balta ... era ceva de neconceput pentru mine. Doar in delta mai traisem aceste momente de singuratate si numar nelimitat de stiuci prin anii 70-80. :lol:
Fir intins!
Borealis F

trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 30 Sep 2004, 11:32

Propun sa facem o treaba pe forumul asta: deoarece sunt sigur ca exista destui care saliveaza inca din cauza celor povestite mai sus as zice sa facem un concurs (punem fiecare o oareceare suma), tragem la sorti, iar castigatorul ia toti banii si ii face o vizita lu Borealis... sau mai ezact lu stiucile lu Borealis! :) parerea mea!
"Este o diferenta foarte mica intre a pescui si a sta pur si simplu pe mal ca un idiot."
Steven Wright

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 30 Sep 2004, 11:58

Zicea W ca o astfel de excursie ar duce cam la 700-800 euroi.
Mai bine facem fiecare credit de nevoi personale!

Sau si mai bine, pt cine e cazul inca, mergem acolo in voiajul de nunta! :lol: :lol: :lol:

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 12:12

Dan ar trebuii sa deschida un nou subiect cu discutia asta despre stiucile din Scandinavia. :)

@ trombonezu:

Vezi ca lui Dan i-am trimis niste poze din Laponia. Eu am scris un articol ce a fost publicat in AvP 2002/nr 4 despre Laponia.
Tot lui i-am dat detalii despre pescuitul din localitate la stiuca. Asa ca propunerea ta nu este rea. Ramane sa fie sustinuta de ceilalti. :)
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 12:46

@ costica_fishing:

Nu cred ca ar costa atat e mult o excursie in grup cu autobuzul. (eu facusem un calcul de cca 250 Euro si aczare la cort personal)
Cat despre, a venii aici in localitate cu avionul de la Budapesta tur-retur Nykoping, costa in jur de 100 euro. Cazarea pe noapte costa in jur de 15 Euro. Autorizatie nu cred ca este nevoie. Eu nu am pescuit in ultimii ani la stiuca decat foarte-foarte rar la spining sau pestisor. Asa ca nu stiu exact care mai este situatia cu plata. Era fara palta ... dar exista interes ma interesez concret.
Dar stiucile garantat, sunt prezente in fiecare an ca ii aud pe stiucari de aici vorbind de ele.

Ultima oara iesisem cu baiatul cel mic sa luam la jig si la pluta ceva bibanei pentru pisicile noastre. La un Jig mic (nu stiu cate grame avea exact) portocaliu transparent a luat de buza o stiuca de cel putin 10 kg. Pustiul se plangea ca a agatat un "butuc" pe fund. Nu este pescar decat fortat de mine asa ca a trebuit sa-i dau o mana de ajutor sa o scoata.

Stiu toate aceste povesti ale mele par scoase din cartile Stiintifico-fantastice ... dar este exact cum va spun. Va dati seama ca doar nu sunt nebun sa-mi dau cu firma in cap exagerand, cand inteleg singur ca v-a supun torurii. Nu sunt un sadist. :lol:

Tot cu juniorul familiei am fost, prin 89 cred, la o parida de stiuca prin noiembrie. Luasem doua stiuci bune de pus in cuptor 3-4 kg. Cand sa plecam, dupa 2 ore de pescuit doar, burnita si pustiul se plangea ca-i este frig, mai lanzez cu o rosioara de vreo 300 de g cu unul din bete. Strang restul sculelor si ma duc sa aduc si ultimul bat. Pluta ... nicaieri. Ma uit la fir pe tambur si vad cum el este tras de pe tambur. Urmaresc firul si incep sa-l recuperez. Intep ... ca si-n beton! Driling de 10-15 minute. Rezultat stiuca 11,600 kg ... cred ca avea 120 cm lungime. Am ceva poze.

Deci ceea ce vreau sa spun este ca stiuci record peste granita magica de 10 kg se prind in fiecare an. Daca nu ma insel anul trecut au luat una de 14-16 kg la shad sau vobler, aici pe plan local.

Problema mea este ca nu ma mai pasioneaza acest gen de pescuit si nefiind implicat cu cei ce il practica, sunt "out of date". Mai prind din zbor cate o stire pe ici pe colo.

De ex. exista un rau prin apropiere (aici in sudul tarii) care in fiecare primavara, devine locul de adunare al stiucarilor ce vaneaza trofee. Am vazut poze cu stiuci de 16-19 kg, cate trei patru pe partida de pescuit. Revistele sunt pline de poze cu stiuci.

Asa ca nu este chiar imposibil nici pentru voi. Numai sa aveti un ghinion ... al ghinioanelor, ca exact cand veniti voi sa fie mort. Dar si atunci nu cred sa nu pice un doua pe zii. Cei drept mai "normale" dar cu siguranta se va lua.
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 30 Sep 2004, 13:09

...cu autobuzul inseamna cel putin 6-7 persoane.
Noi nu suntem in stare sa organizam asa ceva aici in Delta.

iar 250 de EUR..... pe mine 5 zile in Delta, la sfarsitul lui iunie (ca imi ardea buza :) ) m-au costat 165 EUR. Plus barca...
Asa ca...

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 13:17

@ costica_fishing:

... autobuz ... 35-40 de persoane in Laponia.

Aici loco nu va costa atat venind cu avionul. Deci nu inteleg ti se pare scump?
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 30 Sep 2004, 13:25

nu e scump, dar nu inteleg:
250 EUR te costa distractia pe teritoriul Suediei? (la care se adauga avionul sau autocarul?, totusi faci o saptamana pe drum, una intors, cat mai stai si pe acolo, ...cine dracu poate sa-si ia tot concediul pt pescuit, si laolalta... deja e fantezie!)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 13:38

@ costica_fishing:

"Nu cred ca ar costa atat de mult o excursie in grup cu autobuzul. (eu facusem un calcul de cca 250 Euro si aczare la cort personal)
Cat despre, a venii aici in localitate cu avionul de la Budapesta tur-retur Nykoping, costa in jur de 100 euro. Cazarea pe noapte costa in jur de 15 Euro. ..."

250 doar transportul dus intors Buc-Laponia.
Drumul dureaza cam 36-48 de ore.

Varianta cu avionul de la Budapesta este aici in localitate ... Nykoping, 100 km sud de Stockholm.
Fir intins!
Borealis F

Mandy
junior
junior

Mesaj de Mandy » 30 Sep 2004, 19:48

Imi cam ard talpile deja. Daca ne fortam un pic, ne strangem vreo 7-8, facem rost de un microbus si directia suedia. Si pica si mai ieftin drumu.
@Costica:
Eu nu cred ca e asa greu sa ne organizam. btw, eu de iesirea din delta nu prea eram curios, dar de laponia ... eheheeee. si cred ca nu sunt singurul.

Scrie răspuns