Pescuit in Laponia - Suedia, Norvegia

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 13 Oct 2004, 14:21

Petre,

Exact asa ceva imi place si mie!!, daca zici ca e si dus si bucatarie comuna la ce bun sa stai la hotel cand poti sa te trezesti frumos, iesi din cort si te speli un pic cu apa rece in lac iar apoi tragi un foc, o cafea si un sandwich si drept la pescuit.
Parca in Delta nu tot asa mergi daca vrei pescuit ?Mie-mi place viata asta nomada (sa stii ca n-ai casa, masa si sa-ti urmaresti doar scopul pentru care esti acolo)
Trebuie sa fie superb acolo din cate mi-ai descris (mai ales ca m-am ocupat si cu vanatoarea pana acum cativa ani dar tot imi mai place sa privesc animale salbatice in mediul lor, ceea ce pe la noi, la fel ca si cu pestele, din ce in ce mai rar :( )

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Oct 2004, 14:32

La nord de Nykoping vedeti o localitate mica (cateva zeci de case) Raby-Rono (Edstorp). In continuare la nord se continua un lac: - Lidsjon. Are circa 8 km in lungime si pe portiunile cele mai late are cam 1-1500 m. La partea de nord are un canal de legatura cu un sistem de lacuri legate intre ele ce se numeste BÃ¥ven.

Aici prin 92-93 mergeam cu o canoe, vineri seara cu bicicleta (sa fac miscare; barca o remorcam de bicicleta; 40 min de pedalat de acasa) si ma intorceam duminica seara. In tot acest timp nu dadeam in acelasi loc decat o data. Zeci de km de luciu de apa. Nu vedeam decat doua trei barci cu motor, in doua zile de pescuit intensiv, in cel mai rau caz. :)
Bine inteles ca aveam locurile favorite. Ma instalam pe insule mici cu cortul si ma simteam ca pionierii plecati in expeditii de descoperire, prin nordul Americii/Canadei. Dormeam in cort si faceam mancare la spirtiera. Vara din cauza caldurii pot fi perioade in care este pericol de incendiu din cauza uscaciunii. In aceste cazuri nu este permis sa faci foc in natura. Un paradis al pescarului sportiv.
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Oct 2004, 14:53

@ bogdans:

Vi aici la mine si in loc de casuta iti inchiriezi o canoe si vii cu cort de acasa. I-ti aduci un prieten cu tine si dupa ce va instruiesc va pun pe apa. Plecati si dupa o saptamana (tinem legatura via mobil) va aduc ianpoi. Daca vii vara aveti zile lungi. Este bezna doua trei ore. In rest numai lumina. Nu va trebuie lanterne. :) Peste o sa luati garantat. Bibani, stiuca, salau, ... vreti puteti da la platica, lin, rosioare. O sa vezi la pasari si mai ales o sa le auzi cantand tot timpul. Mii! Rate, lebede si gaste de canada sunt cele mai obisnuite. Dar se intampal sa dati si de exemplare rare. Nu le este frica de oameni. Treceti la 3-4 m de ele. Ti se face o liniste in suflet si te cuprinde o bucurie de-ti dau lacrimile in ochi. :) Atata liniste si pace ca o sa va ciupiti de obraz din zece in zece minute.
Pentru un iubitor de natura si care mai este si un pescar priceput este raiul pe pamant.

Vara in lacurile din zona, temperatura apei este variabila dar in zone mai putin adanci in timpul zilei apa ajunge si la 20-23 de grade. Nu este calda ... dar nici sa-ti dardaie dintii de frig. Eu ma udam, ma sapuneam si ma aruncam in apa inotand 50-100 m. Eram imbaiat si racorit in acelasi timp. Temperatura aerului vara este de 24-28. Nu te sufoci de cald dar nici nu dardai de caldura. Zona in care stau eu este in zona cu cel mai mult soare pe parcursul unui an. (ceva in jur de 150-200 de zile cu soare pe an)
Fir intins!
Borealis F

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 13 Oct 2004, 14:55

M-ai convins Petre!!

Te rog cauta-mi si mie o lapona pentru insuratoare, nu trebuie sa aiba apartament, doar cort ca ne descurcam noi :lol:
Eu ma gandeam la Noua Zeelanda (tara viselor mele ca pescar), dar daca zici ca si Suedia e asa "virgina"

Respect
Bogdan

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 13 Oct 2004, 14:57

o sa-ti para rau daca se indeplineste ce-ti doresti, o fi bine vara doua luni la cort da pe urma.... :lol:

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 13 Oct 2004, 15:06

Merci Petre,

Sa stii ca o sa ma gandesc serios sa dau o tura la vara ( decat sa ma prajesc la soare pe la mama naibii prin Spania laolalta cu o turma de betivi de toate natiile veniti la distractie mai bine la pescuit in Suedia)
Oricum eu in fiecare an petrec o saptamana cu cortul exclusiv ptr pescuit (dar cu rezultate tot mai slabe de la an la an) si nenumarate weekend-uri tot cu cortul.
Daca nu ies din oras timp de 1 saptamana, maxim doua simt ca turbez, asa ca pana si iarna merg undeva pe malul apei sa dau cu batul in balta (chiar de stiu ca n-am nici o sansa) , sa fac un foc si un gratar pe jar de lemne.Asa imi incarc din nou bateriile pana saptamana urmatoare

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 13 Oct 2004, 15:09

Dane,

Pe urma construim iglu, ce-i asa greu ? :lol: si mancam grasime de somon (bineinteles cu ceva spirtoase din laponia ca sa alunece pe gat)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Oct 2004, 15:12

@ bogdans:

De la mine pana in Laponia ami sunt 1400-1800 de km.

Eu povestesc de intalnirea cu natura aici in "civilizatie". Cumziceam la 40 de minute cu bicicleta de casa. Dar sa nu mai vorbesc de salbaticia din Laponia ca acolo vecinii au 150-200 km unul de altul. Cand se duc la o cafea vin dupa o saptamana si pleaca cu vitica, purcica, pisica si cateau dupa ei. :lol:

Deci eu nu vreau sa te conving. Eu va povestesc cum este aici. Nu credeti, va poftesc la vara sa-mi faceti o vizita si va garantez ca va platesc pana la ultimul ban daca ve-ti descoperii vre-o diferenta intre ceea ce spun eu acum si ce ve-ti vedea voi aici.

Am sa-i rog pe baietii din staf sa mai puna o harta si cu Baven sa vedeti cate ramificati si insule are. Va ia o satamana sa mergeti de jur in prejurul lacului, tinand de malul din dreapta tot timpul si sa mai si pescuiti.
Fir intins!
Borealis F

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 13 Oct 2004, 15:23

Eu te cred Petre, fii sigur ca nimeni nu pune la indoala cele spuse de tine,
Chestia e ca dupa ce-am trait 27 ani in tara asta si ceea ce mi-ai descris tu am vazut doar pe National Geografic parca iti vine greu sa crezi ca o tara europeana civilizata ca Suedia are asa ceva (mai ales ca la noi multe s-au stricat mai rau dupa revolutie, deci in democratie s-a dus dracu' totul....doar ai zis si tu ca stii cum era Delta prin 70-80)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Oct 2004, 16:00

@ bogdans:

Nu numai ca stiu cum era Delta dar sunt si din zona ta. Sunt din vecini, de la Arad. Am crescut pe malul Muresului cu barca cu motor si pescuit toata vacanta scolara. De la 12 ani am plecat cu barac singur de acasa. Iar pe vremurile alea nici macar nu erau telefoane mobile si tot maicamea se simtea linistita sa ma lase cate o saptamana pe Mures.

Deci eu va povestesc ca am auzit cum este in Delta si daca tot dati 160-200 Eur sa mergeti acolo si sa luati cateva marlite mai bine veniti de banii astia aici si daca, cum spui te multumesti cu conditii de cort, te simti ca in paradis. Cum am mai spuso ... va garantez ca va platesc pana la ultimul Eur daca nu este cum spun. Deocamdata trebuie sa o spun ca vi se pare de neinchipuit. Dar vine unul din voi aici si se convinge ... si nu v-a mai fi nevoie ca eu sa povestesc. :lol:

Am avut acum cativa ani aici un olandez in vizita de lucru. Avea pe vremea aia 30 de ani. A venit miercurea si a plecat martea urmatoare. Seful stiindu-ma pescar si tot timpul cu cortul pe coclauri, in weekend mi-a dat sarcina sa-l iau pe olandez cu mine. Vineri la lunch am mancat impreuna si l-am descusut ce si cum. Mi-a povestit ca abia asteapta sa mearga acasa ca intra in concediu si vrea sa mearga cu bicicleta in Franta cu cortul impreuna cu prietena. Nu am zis nimic si l-am dus in weekend fara sa-l informez nimic in prealabil, pe o tura de-a mea cu canoea. A ramas blocat deja din primii sute de metri ... a amutit. I-a venit graiul cand ne-am oprit sa ne punem cortul si sa mancam stiuca ce-o luasem 1,3-1,6 kg. Ploase usor vre-o trei patru zile asa ca am putu face foc. I-am dat cei trebuie sa se spele si o perita de dinti noua, iar eu am facut stiuca la jar. Am mancat tacuti si am baut un pahar de vin alb. Dupa primul pahar de vin a inceput sa vorbesca si a vorbit in superlative doua ore. Cadeam de somn si el nu se mai oprea. Unde crezi ca si-a facut tot concediul? :D

Asta a fost in 95. De atunci in fiecare vara este aici si ma suna sa ne intalnim sa bem o bere impreuna. S-a apucat si de pescuit si prinde cat sa-si satisfaca pofta de peste. (i-am luat scule aici, si l-am dadacit ... la inceput le-am imprumutat ale mele cand venea) Si-a luat un caiac dublu si bate apele (mare, balti) tot concediul. La plecare ma suna din nou sa ne luam la revedere. Anul viitor vin si cu fetita care v-a implinii 3 ani (conceputa aici in concediu la cort intr-un apus de soare pe o insula din arhipelagul Baltic din apropiere - stiu, ca mi-au spus ei) El si-a luat anul asta si un caiac simplu. Mama v-a avea fetita in caiac anul viitor. Anul asta au mers pe canalele lor prin weekenduri sa se obisnuiasca copilul cu viata la cort.

De ce va spun toate astea?
Doar sa va dati seama ca va inteleg situatia si stiu ca incertitudinea voastra vizavii de spusele mele nu este unica si nu-mi este straina. Sunt multi care bat apele din zona in caiac si in canoe din cauza mea. :lol:
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns